Nyilalló, tompa vagy migrénes: milyen típusú fejfájás kínoz?
Így mulaszd el percek alatt
Akár pár pohár víz vagy az inhalálás is enyhítheti a fejfájást.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Mivel a fejfájás hátterében számos pszichés és fizikai ok húzódhat meg - a cukorbetegségtől a pajzsmirigy-alulműködésen át a rákig -, hosszabb ideje fennálló, illetve visszatérő fájdalom esetén mindenképpen kérd meg orvosodat, hogy küldjön el egy alapos kivizsgálásra.

Amennyiben csak ritkán tapasztalsz nyilalló vagy tompa fejfájást, az alábbi módszerekkel gyorsan elmulaszthatod a problémát.

Nyilalló, hasogató fejfájás

Talán megfigyelted már, hogy amikor a fájdalom szinte a semmiből hasít a fejedbe, azt általában munka közben teszi. Ha a hétköznapjaid stresszesek, munkaidőben feszült vagy, könnyen elfelejtkezhetsz az ebédről vagy a folyadékfogyasztásról - ami tovább fokozhatja a fájdalmat.

Így mulaszd el a nyilalló fájdalmat!

A nyilalló, hasogató fejfájás hátterében sokszor egyszerű folyadékhiány áll. Ha nem fogyasztasz naponta legalább két liter folyadékot - elsősorban szénsavmentes ásványvíz vagy csapvíz formájában -, szervezeted dehidratálódhat. Ha arra gyanakszol, hogy ez lehet a probléma gyökere, igyál meg két nagy pohár vizet - gyorsan enyhíti majd a fájdalmat.

Amennyiben fokozott stressz áll a hasogató fejfájás hátterében, úgy kelj fel a számítógép elől, nyújtóztasd ki a tagjaidat, menj ki a szabadlevegőre, és lélegezz mélyeket. Figyeld meg, hogy néhány percen belül enyhül majd a tünet.

Tompa nyomásérzés a fejben

Amikor a fejfájás nem hasogat, csak tompán érezteti veled, hogy valami baj, annak hétterében legtöbbször a blokkolt melléküregek állnak. A fejfájás oka ilyenkor legtöbbször valamilyen náthás megbetegedés, súlyosabb esetben orrmelléküreg-gyulladás.

Ha ez utóbbiról van szó, valószínűleg kevés lesz az immunerősítés és a pihenés, antibiotikum-kúrára lehet szükség. Az orrmelléküreg-gyulladás ugyanis valamilyen felső légúti fertőzés szövődményeként alakul ki.

Így szüntesd meg a tompa fejfájást!

Ha csak egyszerű nátha áll a fejfájás hátterében, úgy orrcseppet vagy orrsprayt érdemes bevetned. Arra azonban vigyázz, hogy ne használd a terméket egy hétnél tovább, mert a szervezeted hozzászokik, és a nátha elmúltával is szükséged lesz a készítményre. Választhatsz természetes alapanyagú terméket is, például sós vizes orrsprayt.

Ugyancsak segít megszüntetni a fejfájást és az orrdugulást az eukaliptusz- és fenyőolajos inhalálás. Egy kisebb edényben felforralt vízbe csepegtess tíz csepp illóolajat, hajolj az edény fölé, és boríts a fejedre törölközőt. Inhalálj körülbelül tíz percig, majd feküdj le aludni, és húzd a fejedre a takarót.

Migrénes fájdalom

A migrén az egyik legismertebb fejfájás típus, mely az emberek mintegy 10%-át érinti. Jellegzetes vonása, hogy a gyötrő fájdalom kialakulása előtt a legtöbben úgynevezett aurajelenséget tapasztalnak. Ez jelentkezhet - akár több órával a migrén előtt - szagérzékenység, hangulatváltozás vagy belső feszültség formájában.
Maga a migrénes fejfájás mindig egyoldali, kínzó, erős, lüktető fájdalom. Mindezt legtöbbször hang- és fényérzékenység kíséri, a roham pedig 4-72 óráig is eltarthat.

Így orvosold a migrént!

Amint tapasztalod az aurajelenséget, vegyél be úgynevezett rohamoldó szert, melyet a háziorvos ír fel. Ilyen gyógyszer a sumatriptan, a zolmitriptan vagy az eletriptan. Sokat segít a pihenés. Húzd be a függönyt, és a sötét szobában feküdj le aludni.

Hosszú távon érdemes kerülnöd az aminvegyületeket tartalmazó táplálékok fogyasztását - ilyenek az érlelt sajtok, a vörösbor és a csokoládé is. A témáról bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Ezt is szeretjük