Súlyos betegség, amit náthának hiszel: orrmelléküreg-gyulladás

A betegség a nátha szövődményeként alakul ki. Ha elhanyagolod, lehet, hogy nem úszod meg az arcüregfelszúrást.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az őszi-téli időszak leggyakoribb vírusos megbetegedése a nátha. Szinte mindenki elkapja a szezonban, ám jó esetben néhány nap alatt túl is jut rajta. Ha azonban hetek óta képtelen vagy megszabadulni a problémától, lehet, hogy már súlyosabb a helyzet. Orrmelléküreg-gyulladás felső légúti megbetegedés - nátha vagy influenza - szövődményeként alakul ki, és idővel kellemetlen tüneteket okoz.

Az orrmelléküreg funkciója

Orrmelléküregnek négy pár csontüreget neveznek: a szem feletti homloküreget, az orr két oldalán lévő arcüreget, valamint az orrüreg hátsó-felső részéhez kapcsolódó úgynevezett iküreget. Az üregeket belülről nyálkahártya borítja, mely váladékot termel. Ez a váladék a melléküregek falán lévő apró nyílásokon át az orrba jut, ott megköti és eltávolítja a belélegzett port, pollent és egyéb szennyező anyagokat, majd a garaton át lenyelve a gyomorba jut. A baktériumokat így a gyomorsav pusztítja el.

Ha kialakul a gyulladás

Normális körülmények között az orrmelléküregek annyira észrevétlenül működnek, hogy az ember tudomást sem vesz létezésükről. Ám, ha a nyálkahártya begyullad, több és sűrűbb váladék termelődik, mely azután elzárja az apró melléküregnyílásokat. Ilyenkor az üregek nem, vagy csak részben tudnak kiürülni, ami egyrészt kellemetlen tüneteket okoz, másrészt a váladék felszaporodása a baktériumoknak is kedvező táptalajt teremt.

Tipikus tünetek

  • Fejfájás.
  • Sárgászöld orrváladék.
  • Feszítő érzés az arcban.
  • A fej előrehajtásával fokozódó fájdalom.
  • A szem feletti terület nyomásérzékenysége.

Mi okozza?

Az orrmelléküreg-gyulladás többnyire felső légúti fertőzés, például megfázás, influenza szövődményeként alakul ki. Az üregek nyálkahártyáit azonban dohányfüst, szennyezett levegő vagy allergiás reakció is irritálhatja. A betegségre ezenkívül az orrsövényferdülés és orrpolip is hajlamosíthat.

Vedd komolyan!

Amennyiben a betegséget szimpla náthának gondolod, és nem cselekedsz időben, elkerülhetetlen lesz az antibiotikumos kezelés. Az orvos ilyenkor rendszerint doxyciclint, moxycilint, esetleg trimetoprin-sulfamethoxazol kombinációt ír fel. Gyermekkorban az orrüreg átöblítésére - úgynevezett Proetz-kezelésre - lehet még szükség, felnőttek esetében már az arcüreg felszúrásával tisztítják ki az üregeket.

Amit még nem tudsz a nátháról

Tudtad, hogy az antibakteriális kézmosók nem segítenek megelőzni a náthát, és, hogy tilos túl erősen fújni az orrodat?

Házi gyógymódok és immunerősítés

A betegség kezdeti stádiumában még néhány egyszerű házi módszerrel is megszüntetheted a panaszokat. Először is rendkívül fontos az inhalálás: a legjobb erre a célra a kamillatea, esetleg a forró vízbe csepegtetett eukaliptuszos illóolaj. Amennyire csak lehetséges, mellőzd a dohányzást és az alkoholfogyasztást - mindkettő fokozza a nyálkahártya duzzanatát.

Fogyassz sok folyadékot - teát, vizet, gyümölcslevet -, fontos, hogy a melléküregekben felgyülemlett váladék felhíguljon. Otthon párologtass, tartsd a lakás levegőjét minél nedvesebben: mindez nyugtatja a nyálkahártyát.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ne feledkezz meg a fokozott C-vitamin-bevitelről - lehetőség szerint citrusfélék, csipkebogyó vagy zöldpaprika formájában. Az Echinaceae-cseppek szintén hatékonyan erősítik immunrendszeredet a hidegebb hónapokban. A bíbor kasvirágból készült cseppeket bármelyik gyógyszertárban megvásárolhatod.

Cikkünk a Reader's Digest Vitaminok, gyógynövények, ásványi anyagok című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük