Súlyos betegség, amit náthának hiszel: orrmelléküreg-gyulladás
A betegség a nátha szövődményeként alakul ki. Ha elhanyagolod, lehet, hogy nem úszod meg az arcüregfelszúrást.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az őszi-téli időszak leggyakoribb vírusos megbetegedése a nátha. Szinte mindenki elkapja a szezonban, ám jó esetben néhány nap alatt túl is jut rajta. Ha azonban hetek óta képtelen vagy megszabadulni a problémától, lehet, hogy már súlyosabb a helyzet. Orrmelléküreg-gyulladás felső légúti megbetegedés - nátha vagy influenza - szövődményeként alakul ki, és idővel kellemetlen tüneteket okoz.

Az orrmelléküreg funkciója

Orrmelléküregnek négy pár csontüreget neveznek: a szem feletti homloküreget, az orr két oldalán lévő arcüreget, valamint az orrüreg hátsó-felső részéhez kapcsolódó úgynevezett iküreget. Az üregeket belülről nyálkahártya borítja, mely váladékot termel. Ez a váladék a melléküregek falán lévő apró nyílásokon át az orrba jut, ott megköti és eltávolítja a belélegzett port, pollent és egyéb szennyező anyagokat, majd a garaton át lenyelve a gyomorba jut. A baktériumokat így a gyomorsav pusztítja el.

Ha kialakul a gyulladás

Normális körülmények között az orrmelléküregek annyira észrevétlenül működnek, hogy az ember tudomást sem vesz létezésükről. Ám, ha a nyálkahártya begyullad, több és sűrűbb váladék termelődik, mely azután elzárja az apró melléküregnyílásokat. Ilyenkor az üregek nem, vagy csak részben tudnak kiürülni, ami egyrészt kellemetlen tüneteket okoz, másrészt a váladék felszaporodása a baktériumoknak is kedvező táptalajt teremt.

Tipikus tünetek

  • Fejfájás.
  • Sárgászöld orrváladék.
  • Feszítő érzés az arcban.
  • A fej előrehajtásával fokozódó fájdalom.
  • A szem feletti terület nyomásérzékenysége.

Mi okozza?

Az orrmelléküreg-gyulladás többnyire felső légúti fertőzés, például megfázás, influenza szövődményeként alakul ki. Az üregek nyálkahártyáit azonban dohányfüst, szennyezett levegő vagy allergiás reakció is irritálhatja. A betegségre ezenkívül az orrsövényferdülés és orrpolip is hajlamosíthat.

Vedd komolyan!

Amennyiben a betegséget szimpla náthának gondolod, és nem cselekedsz időben, elkerülhetetlen lesz az antibiotikumos kezelés. Az orvos ilyenkor rendszerint doxyciclint, moxycilint, esetleg trimetoprin-sulfamethoxazol kombinációt ír fel. Gyermekkorban az orrüreg átöblítésére - úgynevezett Proetz-kezelésre - lehet még szükség, felnőttek esetében már az arcüreg felszúrásával tisztítják ki az üregeket.

Amit még nem tudsz a nátháról

Tudtad, hogy az antibakteriális kézmosók nem segítenek megelőzni a náthát, és, hogy tilos túl erősen fújni az orrodat?

Házi gyógymódok és immunerősítés

A betegség kezdeti stádiumában még néhány egyszerű házi módszerrel is megszüntetheted a panaszokat. Először is rendkívül fontos az inhalálás: a legjobb erre a célra a kamillatea, esetleg a forró vízbe csepegtetett eukaliptuszos illóolaj. Amennyire csak lehetséges, mellőzd a dohányzást és az alkoholfogyasztást - mindkettő fokozza a nyálkahártya duzzanatát.

Fogyassz sok folyadékot - teát, vizet, gyümölcslevet -, fontos, hogy a melléküregekben felgyülemlett váladék felhíguljon. Otthon párologtass, tartsd a lakás levegőjét minél nedvesebben: mindez nyugtatja a nyálkahártyát.

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ne feledkezz meg a fokozott C-vitamin-bevitelről - lehetőség szerint citrusfélék, csipkebogyó vagy zöldpaprika formájában. Az Echinaceae-cseppek szintén hatékonyan erősítik immunrendszeredet a hidegebb hónapokban. A bíbor kasvirágból készült cseppeket bármelyik gyógyszertárban megvásárolhatod.

Cikkünk a Reader's Digest Vitaminok, gyógynövények, ásványi anyagok című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük