Hetek óta köhögsz? - 3 súlyos ok a háttérben
A szűnni nem akaró köhögésre nem szabad legyintened. A panasz mögött olyan komoly betegségek húzódhatnak meg, mint a hörghurut.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A köhögés a légzőrendszer védekezőreflexe. Ilyenkor a levegő erőteljes kiáramlása segít eltávolítani az irritáló anyagokat, illetve a tüdőben és a légutakban felgyűlt váladékot. A hosszú ideje ismétlődő reflex azonban gyakran valamilyen komolyabb alapbetegségre hívja fel a figyelmet, ráadásul fertőzést is terjeszthet.

Ha egy-két hete köhögsz, általában csak magfázás áll a háttérben, ha azonban több mint két hete küzdesz heveny köhögéssel, valószínűleg komolyabb egészségügyi problémáról van szó.

Orrmelléküreg-gyulladás

A szem fölötti homloküreget, az orr két oldalán elhelyezkedő arcüreget és az orrüreg hátsó-felső részéhez kapcsolódó ikerüreget nevezik orrmelléküregnek. Az üregeket belülről nyálkahártya béleli, mely, ha begyullad, kellemetlen panaszokat okozhat. A betegség jellemzően valamilyen felső légúti fertőzés, például megfázás vagy influenza szövődményeként alakul ki.

Tünetek

 • Szem körüli érzékenység.
 • Nehéz légvétel, köhögés.
 • Fokozott váladékképződés.
 • Fejfájás, feszítő érzés az arcban.

Mi a teendő?

Ha betartasz néhány hasznos tanácsot, az orrmelléküreg-gyulladás leggyakrabban gyógyszeres kezelés nélkül is elmúlik. Inhalálj forró, kamillás vagy eukaliptuszos gőzzel, illetve kerüld az alkoholfogyasztást és a cigarettát, mivel mindkettő fokozza a nyálkahártyák duzzanatát és a kellemetlen panaszokat.

Fogyassz sok folyadékot, hogy felhígítsd a felgyülemlett nyákot, és használj orrspray-t. Amennyiben nem veszed komolyan a betegséget, könnyen kialakulhat bakteriális felülfertőzés, ilyenkor pedig már elkerülhetetlen az antibiotikumos kezelés. Az orvos valószínűleg moxycilint, doxyciclint, trimetoprin-sulfamethoxazol kombinációt ír fel.

Hörghurut

A hörghurut a hörgők gyulladása, mely leggyakrabban vírusfertőzés következménye, de kiválthatja dohányzás, illetve füstös, poros környezet is. A betegség során a hörgők nyálkahártyája begyullad, a hörgőfal megduzzad, a csillószőrök működése romlik, a gyulladás miatt felhalmozódó nyálka pedig köhögést vált ki.

Kellemetlen panaszok

 • Torokfájás, láz.
 • Érdes, hörgő légzés.

 • A mellizmok fájdalma köhögéskor.
 • Eleinte száraz, majd felszakadó köhögés.

Mi a teendő?

A hörghurut szövődménye lehet a gyakori légúti fertőzésekre való hajlam, illetve a tüdőgyulladás is, ezért nagyon fontos, hogy időben cselekedj! Egészséged érdekében rendkívül fontos az ágynyugalom és a folyadékpótlás. Amennyiben a betegség lázzal is jár, az orvos antibiotikumot ír fel. Kiegészítő kezelésként fogyaszthatsz orvosi pemetefűből készült teát vagy cukorkát: mindkettő csökkenti a kiválasztott nyálka mennyiségét. A fokozott C-vitamin-bevitel hatásos lehet a légutakat megtámadó vírusokkal szemben, de a sérült hörgőfal regenerálódásához is hozzájárul. Immunerősítő hatásának köszönhetően a kasvirágkivonat is segíti a gyógyulást.

Asztma

Becslések szerint világszerte 150 millió ember, hazánkban a lakosság körülbelül 5%-a szenved asztmában. A betegség gyakorisága más légúti betegségekhez képest egyre növekvő tendenciát mutat. Bármely életkorban kialakulhat, súlyossági foka változó: van, aki ritkán szenved a rohamoktól, és a rohamok közötti időszakban panaszmentes, míg mások kénytelenek naponta gyógyszert szedni. Az asztmát kiváltó leggyakoribb tényező a vírusfertőzés, az allergiát kiváltó anyagok belélegzése, illetve a fizikai megterhelés.

Jellemző tünetek

 • Gyors belégzés.
 • Nehezített, sípoló kilégzés.
 • Légszomj, mellkasi szorítás.
 • Száraz vagy váladékos köhögés.

Kezelési lehetőség

Ha az orvos asztmát állapít meg, két gyógyszercsoport jöhet szóba kezelési lehetőségként: a rohamot megelőző és az azt csillapító készítmények.

Előbbiek csökkentik a légutak érzékenységét, így a tünetek kialakulásának kockázatát. Utóbbiak a légutakat körülvevő izomzat ellazításával néhány percen belül megkönnyítik a légzést.

Kiegészítő módszer

Jótékony hatású lehet, ha a gyógyszerek mellett C-vitamin-készítményt is szedsz. Egyes kutatások arra utalnak, hogy a sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó, kiegyensúlyozott étrend is védelmet nyújthat az asztma és más tüdőbetegségek ellen.

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A tüneteket tovább mérsékelheted, ha több magnéziumban, valamint omega-3 zsírsavban gazdag ételt fogyasztasz. Előbbi bőven megtalálható a teljes kiőrlésű lisztfélékben, az olajos magvakban, valamint a sötétzöld levélzöldségekben, míg utóbbi legbiztosabb forrásai a tengeri halfélék.

Cikkünk a Reader’s Digest Családi orvosi kalauz című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük