Mennyit számít kilóban, ha fehér kenyér helyett teljes kiőrlésűre váltasz? 4 dolog, amiért érdemes lecserélni
Mértékkel fogyasztva az egyik felgyorsíthatja a fogyást, és javíthatja az étvágykontrollt.
A hasi hízás mögött sokszor húzódnak meg emésztési és hormonális problémák, anyagcsere-rendellenességek. Emellett azonban bizonyos ételek rendszeres fogyasztása is növelheti az úszógumi kialakulásának kockázatát.
Fontos különbséget tenni a kenyerek különböző fajtái között, ugyanis eltérő összetevőik miatt nem mind hat egyformán a szervezetre. A fehér kenyér elsősorban fehérliszt-tartalmának köszönhetően pakol az emberre felesleges pluszkilókat. A gabonaszemeket a gyártás alatt nemcsak megőrlik, de eltávolítják róluk a rostban gazdag korpát, melybe a terméshéj és a csíra is beletartozik, és csak a szénhidrátokban gazdag, magot körülvevő szövet marad.
Egy év alatt ennyit fogyhatsz, ha teljes kiőrlésűre váltasz
Kutatások kimutatták, hogy a teljes kiőrlésű kenyér azonban mértékkel fogyasztva felgyorsíthatja a fogyást, és javíthatja az étvágykontrollt. A kutatók 40 és 65 év közötti felnőttek két csoportját hasonlították össze, akiket véletlenszerűen választottak ki, hogy teljes kiőrlésű gabonát vagy sima lisztből készült ételeket fogyasztottak: nyolc hét elteltével a teljes kiőrlésű gabonát evő vizsgálati alanyoknál kimutatható volt, hogy a nyugalmi anyagcsere-sebesség megnövekedett, és kevesebb kalóriát vittek be a jóllakottság érzése miatt. A szakemberek szerint egy év alatt 2,2 kilogrammot lehet csak azzal fogyni, ha sima kenyérről teljes kiőrlésűre váltasz.
Miért okoz hízást a kenyér?
A feldolgozott, finomított szénhidrátokat a szervezet gyorsabban emészti meg, azok hirtelen megdobják a vércukorszintet, ami miatt a szervezetnek sok inzulinra lesz szüksége. Ez megterheli az inzulin előállításáért felelős hasnyálmirigyet is, így hosszabb távon az inzulinrezisztencia kockázatát is növeli. Mivel azonban tápanyagban szegény, a szervezet csak rövid ideig lesz jóllakott, így amikor a vércukorszint visszaesik, ismét éhség lép fel, és még több gyors felszívódású szénhidrát iránt sóvárog majd a szervezet.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Ezért érdemes lecserélni a fehér kenyeret teljes kiőrlésűre
A fogyás akkor jön létre, ha az ember kalóriadeficitet teremt, azaz kevesebb kalóriát visz be a szervezetébe, mint amennyit a nap folyamán elhasznál. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos testalkatú, közepesen aktív nő esetében a napi kalóriafogyasztás nagyjából 2000 kcal, és 500 kcal-val kevesebbet kell fogyasztania ahhoz, hogy heti fél-egy kiló fogyást érjen el. Ha az ember megteremti a kalóriadeficitet, és tartani tudja az arányokat, természetesen egy-két szelet fehér kenyér is belefér az étrendbe.
Ugyanakkor nem véletlenül mondják a szakemberek, hogy az egészséges életmód részeként érdemes a teljes kiőrlésű kenyereket is beiktatni az étrendbe, mivel - szemben a fehér liszttel - ebben az esetben az eljárás során a gabonaszem minden részét, tehát a héját, a csíráját és a magbelsőt is megőrlik. Mivel a teljes kiőrlésű termékek rosttartalma lassítja a szénhidrátok felszívódását, így azok hosszabban laktatnak, és csökkentik az étvágyat.
Kalóriatartalom szempontjából nincs jelentős különbség a két kenyérfajta között, tápanyagtartalom szempontjából azonban a teljes kiőrlésű jobb választás lehet, mivel kicsivel kevesebb a szénhidrát benne, több a rost, a fehérje, az ásványi anyagok, és a teljes kiőrlésű nagyobb jóllakottságot biztosít. A fehér kenyér nagyjából szeletenként 15 gramm szénhidrátot, 0,7 gramm rostot 2,3 gramm fehérjét tartalmaz, addig a teljes kiőrlésű 13,8 gramm szénhidrátot, 1,9 gramm rostot, 3,9 gramm fehérjét. Utóbbi magnéziumban, mangánban, vasban, szelénben, K-vitaminban is gazdag, ami szintén előnyös az egészség szempontjából.
A fehér búzaliszt pótlása
Egyre több olyan liszt kapható, amivel könnyű helyettesíteni a fehér lisztet. A már mindenki által jól ismert liszthelyettesítők mellett még megannyi értékes őrleménnyel lehet találkozni a boltok és szaküzletek polcain.
Fehér liszt helyett: mit érdemes használni sűrítésre és mit süteményekhez?
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek: Getty Images Hungary.)