Csökkenti a stroke kockázatát ez a vitamin: a szívvédő étrend-kiegészítők hatásosságát vizsgálták
Egyes étrend-kiegészítők különösen hasznosnak bizonyultak.

étrend-kiegészítő
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A táplálkozás fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri kórképek és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában. 

Ezek kivédéséhez a szakemberek magas antioxidáns-, vitamin-, illetve alacsony telítettzsír- és nátriumtartalmú étrend követését ajánlják. Az egyes mikrotápanyagok bevitele kulcsfontosságú a prevencióban, sokan étrend-kiegészítőkkel próbálják támogatni a szervezetüket, a kutatók felmérték ezek hatásosságát. 

Étrend-kiegészítők a szív és érrendszer egészségéért

Az egészségükre tudatosan figyelők gyakran egészítik ki az étrendjüket különböző mikrotápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok szedésével. Ezekről sokféle információ kering, a Journal of the American College of Cardiology című szaklapban megjelent tanulmány szerzői a mikrotápanyagok kardiovaszkuláris betegségek és 2-es típusú diabétesz rizikójára gyakorolt hatását mérték fel, ehhez 884 vizsgálatot tekintettek át. Megfigyeléseik alapján, míg egyes mikrotápanyagok valóban csökkentik a kardiometabolikus kockázatot, akadtak, amik hatástalanok voltak, sőt olyan is, amely épp ellentétes hatást váltott ki. 

Kilenc kardiometabolikus kockázati tényezőt vizsgáltak, köztük a vérnyomást, a vérzsírokat és a vércukorszintet, illetve a cukorbetegség diagnózisát, a szív- és érrendszeri eseményeket, a szívbetegséget, valamint a stroke miatti halálozást is nézték. Azt találták, hogy számos mikrotápanyag javított a kilenc rizikófaktorból legalább kettőn, megállapították, hogy az omega-3-zsírsav étrend-kiegészítők csökkentették a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás, a szívroham és más szívbetegségek kockázatát, a folsav, vagyis a B9-vitamin pedig csökkentette a stroke valószínűségét. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ellenben a C-, a D-, az E-vitamin és a szelén nem volt hatással a szív- és érrendszeri eseményekre, így a szívrohamra, szívritmuszavarra vagy a stroke-ra, illetve a 2-es típusú cukorbetegség diagnózisára és a hosszabb távú következményekre, például a kardiovaszkuláris mortalitásra sem. A vizsgálatok szerint a kurkumin csökkentheti az inzulinszintet.

A szintetikus béta-karotinnal kapcsolatban meglepő megállapítást tettek: a vizsgálódásuk alapján összefüggésbe hozható a stroke-ok számának csökkenésével és a kardiovaszkuláris okokból bekövetkező halálozás magasabb kockázatával. Ennek oka nem tisztázott, feltételezik, hogy a szintetikus béta-karotin másképp hathat a szervezetre, mint a növényekben természetes módon előforduló, lehet, hogy az érintettek egyébként sem szenvedtek hiányt a tápanyagban, illetve kiemelik, hogy a sokféle vizsgálat és sokféle alany miatt nehéz felfejteni a valódi okokat.  

Általánosságban kijelenthető, hogy amennyiben lehetséges, kiegyensúlyozott táplálkozás útján javasolt bejuttatni a szervezetbe a mikrotápanyagokat is. 

Ezt a vércsoportot fenyegeti jobban a korai stroke

A stroke kockázatát egyes életmódbeli tényezők, illetve népbetegségek jelentősen fokozzák, egy friss kutatás szerint pedig a vércsoport is hatással lehet a probléma kialakulásának valószínűségére. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük