Ezt a vércsoportot fenyegeti jobban a korai stroke: a vérrögképződés kockázatával lehet kapcsolatban

A kutatók szerint az érintett vércsoportba tartozóknak különösen oda kell figyelniük az életmódjukra a stroke elkerülésének érdekében.

vérvétel

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az agy vérellátási zavara miatt bekövetkező stroke világszerte a vezető halálokok között szerepel, és gyakran vezet rokkantsághoz is. Az állapot orvosi vészhelyzet, az agykárosodás, illetve a további szövődmények elkerülése érdekében kulcsfontosságú a mielőbbi ellátás.

A stroke kockázatát egyes életmódbeli tényezők, illetve népbetegségek jelentősen fokozzák, egy friss kutatás szerint pedig a vércsoport is hatással lehet a probléma kialakulásának valószínűségére. 

A vércsoport és a korai stroke kapcsolata

A stroke-nak, vagyis az akut agyi érkatasztrófának két fő típusát különböztetik meg. Az egyik az úgynevezett iszkémiás stroke, amely az erek zsírlerakódások, vérrögök miatti szűkülése, elzáródása következtében alakul ki, a másik a vérzéses stroke, amely egy agyi ér megrepedése miatt történik. Ami a kockázatot illeti, az életmód mindkét esetben számít, a magas vérnyomás, elhízás, dohányzás, cukorbetegség, magas koleszterinszint, illetve a túlzott alkoholfogyasztás növeli az agyi érkatasztrófa valószínűségét. Egy 2022 augusztusában a Neurology című szaklapban publikált tanulmány szerint a vércsoport is befolyásolhatja a rizikót.

A kutatók a vércsoport és a korai, vagyis a hatvanéves kor előtt jelentkező iszkémiás stroke kapcsolatát vizsgálták, ehhez 48 kutatás eredményeit elemezték, amelyek főként az Egyesült Államokból és Európából származtak (a kevéssé változatos minta jelenti a kutatás gyenge pontját). Közel 17 ezer stroke-on átesett páciens esetéből gyűjtöttek be információkat, és kis híján 600 ezer fős, a betegségben nem érintett kontrollcsoport adataival hasonlították azokat össze. A tudósok az alanyok genomjában olyan genetikai variációkat kerestek, amelyek kapcsolatot mutathatnak a korai iszkémiás stroke-kal. Jelentős különbségeket találtak a stroke-on átesett, valamint a kontrollcsoport tagjai között, amelyeket kifejezetten az AB0 vércsoportot kódoló génekben fedeztek fel.

A szakemberek arra jutottak, hogy az A vércsoportú személyeknek 18 százalékkal nagyobb esélyük van a korai iszkémiás stroke-ra, ellenben a 0 vércsoportúaknál a kockázat 12 százalékkal alacsonyabb. Bár az okok korántsem tisztázottak, a kutatók valószínűsítik, hogy az eredmények a vérrögképződés nagyobb valószínűségével vannak kapcsolatban, amely korábbi megfigyelések szerint az A, illetve a B vércsoportú egyénekre jellemző inkább.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A stroke kialakulásában a vércsoporton túl is több olyan faktor játszik szerepet, amelyet az ember nem tud befolyásolni, ilyenek például az életkor, valamint a nem. 35 éves kor felett a szélütés esélye évtizedenként duplázódik, a nők pedig a férfiaknál jobban kitettek a kórképnek. Mindezek mellett viszont nem szabad lebecsülni az egyéb faktorok szerepét sem. A magas vérnyomás és koleszterinszint kezelése, a cukorbetegség kordában tartása, a pluszkilók leadása, az egészséges táplálkozás, különösen a mediterrán étrendhez hasonló diéta, valamint a testmozgás jelentősen hozzájárulhatnak a megelőzéshez. A rendszeres fizikai aktivitás kulcsfontosságú, már napi 10 perc is sokat számíthat az agyi érkatasztrófa elkerülésében.

4 betű segít a stroke gyors felismerésben

Mivel stroke esetén valóban minden perc számít, elengedhetetlen, hogy tisztában legyen azzal az ember, milyen jelekre figyeljen, milyen esetekben gyanakodjon stroke-ra, és mit kell tennie, ha valakin ezeket a tüneteket tapasztalja. A következő négy betű megjegyzése életet menthet.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük