Ezt a vércsoportot fenyegeti jobban a korai stroke: a vérrögképződés kockázatával lehet kapcsolatban
A kutatók szerint az érintett vércsoportba tartozóknak különösen oda kell figyelniük az életmódjukra a stroke elkerülésének érdekében.

vérvétel
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az agy vérellátási zavara miatt bekövetkező stroke világszerte a vezető halálokok között szerepel, és gyakran vezet rokkantsághoz is. Az állapot orvosi vészhelyzet, az agykárosodás, illetve a további szövődmények elkerülése érdekében kulcsfontosságú a mielőbbi ellátás.

A stroke kockázatát egyes életmódbeli tényezők, illetve népbetegségek jelentősen fokozzák, egy friss kutatás szerint pedig a vércsoport is hatással lehet a probléma kialakulásának valószínűségére. 

A vércsoport és a korai stroke kapcsolata

A stroke-nak, vagyis az akut agyi érkatasztrófának két fő típusát különböztetik meg. Az egyik az úgynevezett iszkémiás stroke, amely az erek zsírlerakódások, vérrögök miatti szűkülése, elzáródása következtében alakul ki, a másik a vérzéses stroke, amely egy agyi ér megrepedése miatt történik. Ami a kockázatot illeti, az életmód mindkét esetben számít, a magas vérnyomás, elhízás, dohányzás, cukorbetegség, magas koleszterinszint, illetve a túlzott alkoholfogyasztás növeli az agyi érkatasztrófa valószínűségét. Egy 2022 augusztusában a Neurology című szaklapban publikált tanulmány szerint a vércsoport is befolyásolhatja a rizikót.

A kutatók a vércsoport és a korai, vagyis a hatvanéves kor előtt jelentkező iszkémiás stroke kapcsolatát vizsgálták, ehhez 48 kutatás eredményeit elemezték, amelyek főként az Egyesült Államokból és Európából származtak (a kevéssé változatos minta jelenti a kutatás gyenge pontját). Közel 17 ezer stroke-on átesett páciens esetéből gyűjtöttek be információkat, és kis híján 600 ezer fős, a betegségben nem érintett kontrollcsoport adataival hasonlították azokat össze. A tudósok az alanyok genomjában olyan genetikai variációkat kerestek, amelyek kapcsolatot mutathatnak a korai iszkémiás stroke-kal. Jelentős különbségeket találtak a stroke-on átesett, valamint a kontrollcsoport tagjai között, amelyeket kifejezetten az AB0 vércsoportot kódoló génekben fedeztek fel.

A szakemberek arra jutottak, hogy az A vércsoportú személyeknek 18 százalékkal nagyobb esélyük van a korai iszkémiás stroke-ra, ellenben a 0 vércsoportúaknál a kockázat 12 százalékkal alacsonyabb. Bár az okok korántsem tisztázottak, a kutatók valószínűsítik, hogy az eredmények a vérrögképződés nagyobb valószínűségével vannak kapcsolatban, amely korábbi megfigyelések szerint az A, illetve a B vércsoportú egyénekre jellemző inkább.

A cikk az ajánló után folytatódik

Milyen a vércsoportod?

Ha ismered a vércsoportod, előre tájékozódhatsz a vércsoportodra jellemző betegségekről, és egy kis odafigyeléssel, megfelelő életmóddal elkerülheted azokat.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A stroke kialakulásában a vércsoporton túl is több olyan faktor játszik szerepet, amelyet az ember nem tud befolyásolni, ilyenek például az életkor, valamint a nem. 35 éves kor felett a szélütés esélye évtizedenként duplázódik, a nők pedig a férfiaknál jobban kitettek a kórképnek. Mindezek mellett viszont nem szabad lebecsülni az egyéb faktorok szerepét sem. A magas vérnyomás és koleszterinszint kezelése, a cukorbetegség kordában tartása, a pluszkilók leadása, az egészséges táplálkozás, különösen a mediterrán étrendhez hasonló diéta, valamint a testmozgás jelentősen hozzájárulhatnak a megelőzéshez. A rendszeres fizikai aktivitás kulcsfontosságú, már napi 10 perc is sokat számíthat az agyi érkatasztrófa elkerülésében.

4 betű segít a stroke gyors felismerésben

Mivel stroke esetén valóban minden perc számít, elengedhetetlen, hogy tisztában legyen azzal az ember, milyen jelekre figyeljen, milyen esetekben gyanakodjon stroke-ra, és mit kell tennie, ha valakin ezeket a tüneteket tapasztalja. A következő négy betű megjegyzése életet menthet.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük