Milyen ételek okoznak gyakran fertőzést? 9 veszélyforrást mutatunk
Bár a jelenség szerencsére ritka, azért nem árt tudni, milyen élelmiszerek okoznak leggyakrabban ételmérgezést.
Becslések szerint évente mintegy 48 millióan kerülnek kórházba ételmérgezés gyanújával. Közülük legtöbben hányingerre, émelygésre panaszkodnak, egyes esetekben viszont a tünetek súlyosbodhatnak, és akár életveszélyessé is válhatnak.
Ételmérgezés akkor fordul elő, ha az adott táplálék káros baktériumokkal, parazitákkal, vírusokkal vagy toxinokkal szennyezett. Bár sokan a nyári időszakhoz kötik, ehhez képest az év minden hónapjában fertőzést lehet kapni bizonyos ételektől.
Ételmérgezést okozó ételek
Érdekesség, hogy ételmérgezés esetén nem az élő baktériumok, hanem az általuk termelt toxinok, azaz a mérgező anyagcseretermékek felelősek a megbetegedésért. Ami leginkább kedvez a kórokozók szaporodásának, az a helytelen vagy a megengedettnél hosszabb tárolás, a higiénia mellőzése és a kellő főzés hiánya. Összeállításunkban bemutatunk néhány potenciális veszélyforrást, melyekre érdemes fokozott figyelmet fordítani.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Képek: Getty Images Hungary, Pixabay.
- tünetek és betegségek
- ételmérgezés
- zöldség
- gyümölcs
- hús
- tejtermék
- élelmiszer
- fertőzés
- baktérium
- Életmód
OLVASD EL EZT IS!
- gyümölcs
- cukorbetegség