A Listeria monocytogenes baktérium elsősorban húsokban, tejben, sajtokban, nyers zöldség- és gyümölcsféléken található meg. A liszteriózis megelőzése szempontjából fontos, hogy alaposan megmosd a zöldségeket, gyümölcsöket a fogyasztást megelőzően. Tudj meg többet a fertőzésről!
Dia
A szalmonellabaktérium nemcsak a tojásban, hanem a nyers húsban is előfordulhat. A nyers tojás mellett tehát a tatárbifsztekkel is jobb, ha vigyázol. Mivel a kórokozó melegben könnyedén szaporodik, elsősorban nyári betegség. Tudj meg többet a szalmonelláról!
Dia
Szalmonellafertőzést a nyári melegben pasztőrözetlen tejtől is könnyen kaphatsz. Fontos, hogy megbízható forrásból vásárolj, a betegség elkerülése végett.
Dia
A fagylalt tojás- és tejtartalma miatt is okozhat mérgezést a nyári hónapokban. Vásárolj megbízható helyen, ahol látod, hogy megfelelő körülmények között tárolják, vagy készíts magadnak otthon.
Dia
A friss zöldségek, például a saláta veszélyes forrása lehet az E-coli baktériumoknak, ám a fertőzésért elsősorban a szennyezett ivóvíz felel. A betegség hasmenéssel, hasi görcsökkel, gyengeséggel, magas lázzal és hányással jár. Tudj meg róla többet!
Dia
A halak magas víztartalmú húsa könnyebben romlik, mint a melegvérű állatoké. A friss halon a jellegzetes, gyenge, nem átható halszagon kívül más szag nem érezhető.