Erőteljes izzadás: 3 rejtett betegség a tünet mögött

Ha a nyári melegben jóval többet verejtékezel, mint a környezeted, talán egészségügyi probléma áll a kellemetlenség hátterében.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A verejtékezés alapvetően hasznos dolog, tested egészséges működését jelzi, hiszen az izzadsággal a méreganyagok távoznak a szervezetedből - tehermentesítve ezzel a vesét és a májat. Ha azonban a kelleténél többet izzadsz, könnyen előfordulhat, hogy a probléma valamilyen szervi vagy pszichés rendellenességre hívja fel a figyelmet.

Az izzadás hátterében: apokrin és ekkrin mirigyek

A bőrben kétféle verejtékmirigy van. Az apokrin mirigyek az emlőkben, a nemi szervek környékén, valamint a hónaljban helyezkednek el, váladékuk tejszerű csepp.

Az ekkrin mirigyek az irharétegben találhatóak, és kivezető nyílásuk a bőr felszínén van. Számuk testtájanként változó lehet - a tenyéren és a talpon található a legtöbb -, az egész testet tekintve pedig körülbelül kétmillió ekkrin miriggyel kell számolnod.

Míg az apokrin mirigyek működéséért főleg a hormonális rendszer felelős, addig az ekkrin mirigyeket a szimpatikus idegrendszer szabályozza - vagyis ez utóbbiak felelnek többek között a stressz hatására jelentkező túlzott hónalji izzadásért. Az ekkrin mirigyekből eredő verejték szagtalan és átlátszó, mivel 99%-a víz, az apokrin mirigyek bomlásterméke - különösen a bőrfelszínen lévő baktériumokkal vegyülve - kellemetlen szagú.

A verejtékezés mértéke egyénenként változhat. Függ a genetikai adottságoktól, az izmok állapotától, a bőr felületétől, valamint az esetleges túlsúlytól. Bizonyos esetekben azonban egészségügyi problémára hívja fel a figyelmet.

Íme, a legerősebb baktérium- és vírusölő növények

Nézegess képeket!

Elolvasom

Pajzsmirigy-túlműködés - hyperthyreosis

A pajzsmirigy által termelt hormonok hatással vannak az egész emberi testre. Az apró szervnek rendkívül lényeges szerepe van: ha túl sok hormont termel, az egyfajta serkentő hatással van a szervezetre. Nem csupán fokozott izzadást eredményez, túlműködésének egyéb jelei is vannak.

További tünetek

A pajzsmirigy-túlműködés vérvizsgálattal és pajzsmirigyfunkció-vizsgálattal állapítható meg. Továbbá végezhetnek izotópos képalkotó vizsgálatot is, mely más, a tünetek kialakulásáért felelős pajzsmirigy-rendellenességeket is kimutat. Hyperthyreosis esetén az orvos gyógyszeres kezelést, esetleg műtéti beavatkozást szokott javasolni.

Egészséges életmód

Ha igyekszel minél egészségesebben élni, számos betegséget megelőzhetsz. Videónkból elleshetsz még néhány hasznos ötletet.

Mellékvese-betegség

A mellékvesék háromszög alakú mirigyek, melyek a vesék csúcsain helyezkednek el. Az általuk termelt hormonok szabályozzák a biokémiai folyamatokat, valamint az anyagcserét, de segítenek a stressz leküzdésében is. A mellékvesék külső kéregből - cortex -, valamint velőállományból - medulla - tevődnek össze. A kéreg által termelt kortizon többek között részt vesz az izzadás szabályozásában is. Így ha a szerv működésével valamilyen probléma van, annak tünete lehet a fokozott verejtékezés. A mellékvese problémái kialakulhatnak autoimmun-betegség, illetve daganat következtében is. A szerv betegségei nagyrészt kimutathatóak vér-, illetve vizeletvizsgálattal, kezelésüket pedig a probléma pontos megállapítását követően a szakorvos dönti el.

Szorongás

A túlzott izzadás bizonyos esetekben lelki okokra is visszavezethető. Bár stressz hatására minden ember szervezetében fokozott mértékben lendülnek működésbe az ekkrin verejtékmirigyek, egyeseknél különösen intenzív az izzadás. Ha a túlzott verejtékezésnek valóban lelki háttere van, valószínűleg más tünetek is jelentkeznek: fokozott szívverés, fejfájás, túlzott félelmek.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Amennyiben úgy érzed, problémád hátterében szorongás áll, érdemes pszichológus vagy pszichiáter segítségét kérned. Pszichoterápiával, illetve gyógyszeres kezeléssel a probléma mértéke csökkenthető, illetve a betegség megszüntethető. Érdemes továbbá kipróbálnod különféle stresszoldó módszereket - például a jógát, relaxációt -, de jó hatással van a problémára a rendszeres sport is.

Ezt is szeretjük