Az 5 legnagyobb tévhit a dezodorokról

Felborítják a test hőháztartását? Az alumíniumsók egészségkárosító hatásúak? Segítünk eloszlatni a tévhiteket, láss tisztábban!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hónaljtájon jelentkező izzadás zavarba ejtő lehet, nem véletlen, hogy az emberek hosszú ideje igyekeznek védekezni ellene. Alumíniumkristályokat már az egyiptomi fáraók sírjában is találtak, az első izzadásgátló termékek pedig 1888-ban kerültek kereskedelmi forgalomba. Ennek ellenére számos tévhit ragadt meg a köztudatban a dezodorokkal és az izzadással kapcsolatban. Sorra vesszük a leggyakoribbakat.

Minden dezodor gátolja az izzadást

Ma kétféle dezodor-alaptípus létezik: vannak, melyek tartalmaznak izzadásgátló komponenst, míg másokban nincsenek verejtékezést akadályozó összetevők. Az előbbiek szabályozzák az izzadság mennyiségét, amellett, hogy pusztítják a bőrön élő - kellemetlen testszagot okozó - baktériumokat. Továbbá a bennük lévő illatanyag is hat a szagok ellen. Utóbbiak magát a verejtékezést nem gátolják, hanem antibakteriális hatóanyaguknak és illatanyag-tartalmuknak köszönhetően csökkentik a kellemetlen testszagot.

Télen nincs szükség izzadásgátlásra

Normál esetben a testhőmérséklet egyensúlyban van: a bejövő és kimenő hőmennyiség azonos. A nyári hónapokban, illetve mozgás közben a bejövő hő mennyisége megnő, így az egyensúly eltolódik, meleged lesz. Ahhoz, hogy az egyensúly visszaálljon, testednek növelni kell a kimenő hő mennyiségét, ezt pedig izzadással érheti el. A bőr felületéről elpárolgó nedvesség hőt von el a testedtől, ezáltal hűti a szervezetet.

Izzadás érzelmi alapon

Mivel a verejtékezés funkciója a test hőháztartásának fenntartása, télen valóban kevesebbet izzadsz. A dezodorról azonban a hidegebb hónapokban sem érdemes megfeledkezned. Az izzadás ugyanis nem csupán a környezeti tényezőktől függ, hanem érzelmi oka is lehet.

A kettő közötti különbség körülbelül annyi, hogy, míg hő hatására az egész testen indul meg az izzadás, addig az emóciók által generált verejtékezés a kezeken és a hónaljnál mutatkozik meg. Mivel az érzelmek nem évszakfüggőek, szükség lehet izzadásgátló használatára a hidegebb hónapokban.

Az izzadság büdös

Az izzadságnak önmagában nincs szaga. Ám a baktériumok - melyekből több tízmilliónyi élhet bőröd minden négyzetcentiméterén - tápanyagul használják a verejtéket, és olyan anyagcseretermékeket állítanak elő, melyeknek illata már nem különösebben kellemes. A dezodorokban lévő vegyületek pusztítják a bőr felszínén élő baktériumokat, illatanyag-tartalmuk pedig elfedi a keletkezett szagokat. Az izzadásgátló dezodorok emellett akadályozzák a verejték bőrfelszínre jutását is.

A dezodor felborítja a test hőháztartását

Az izzadás átlagos mennyisége napi egy liter, melynek körülbelül 1%-a keletkezik a hónaljnál. Előfordulhat, hogy többnek érzed, ennek oka, hogy karodat általában a test mellett tartod, így akadályozod a verejték elpárolgását. Az itt keletkező izzadság tehát viszonylag kis mennyiségű, és, mivel nem tud könnyen elpárologni, nem hűti a tested, így nincs igazán szerepe a hőháztartás szabályozásában.

Ha azonban nem használsz dezodort vagy izzadásgátlót, a hónalj területe a nedves környezet miatt kiváló élőhely a baktériumoknak, az itt található apokrin mirigyek váladéka pedig táptalaj számukra.

Az izzadásgátló dezodorok veszélyesek

Számos kutatást végeztek már azzal kapcsolatban, hogy veszélyt jelentenek-e az emberi szervezetre az izzadásgátlókban található alumíniumvegyületek. Idáig egyetlen vizsgálat sem mutatott ki ok-okozati összefüggést a dezodorok hatóanyaga és bármilyen betegség kialakulása között. Ráadásul az izzadásgátlókkal bőrbe jutó alumíniumvegyületek mennyisége negyvenszer kisebb, mint - az azonos idő alatt - a táplálékkal bevitt mennyiség.

Zselédugó

Az izzadásgátlók működési elve a következő: a kezdődő izzadás hatására a verejtékmirigyek kivezető nyílásában zselészerű dugót képeznek, akadályozva ezzel a komolyabb verejtékezést. A bennük található alumíniumsók hatásmechanizmusa ugyanaz, legyenek akár szintetikusak, akár természetes eredetűek. Mivel az izzadásgátló akadályozza, hogy a verejték az alkalmazás helyén a bőr felszínére jusson, az máshol távozik a szervezetből.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha abbahagyod a termék használatát, ez a dugó megszűnik, és visszaáll a természetes állapot. A bőr teljes megújulási folyamata körülbelül 28 napot vesz igénybe. Ez idő alatt a dezodorokkal a bőrbe juttatott alumíniumvegyületek is távoznak.

Ezt is szeretjük