Az 5 legnagyobb tévhit a dezodorokról
Felborítják a test hőháztartását? Az alumíniumsók egészségkárosító hatásúak? Segítünk eloszlatni a tévhiteket, láss tisztábban!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hónaljtájon jelentkező izzadás zavarba ejtő lehet, nem véletlen, hogy az emberek hosszú ideje igyekeznek védekezni ellene. Alumíniumkristályokat már az egyiptomi fáraók sírjában is találtak, az első izzadásgátló termékek pedig 1888-ban kerültek kereskedelmi forgalomba. Ennek ellenére számos tévhit ragadt meg a köztudatban a dezodorokkal és az izzadással kapcsolatban. Sorra vesszük a leggyakoribbakat.

Minden dezodor gátolja az izzadást

Ma kétféle dezodor-alaptípus létezik: vannak, melyek tartalmaznak izzadásgátló komponenst, míg másokban nincsenek verejtékezést akadályozó összetevők. Az előbbiek szabályozzák az izzadság mennyiségét, amellett, hogy pusztítják a bőrön élő - kellemetlen testszagot okozó - baktériumokat. Továbbá a bennük lévő illatanyag is hat a szagok ellen. Utóbbiak magát a verejtékezést nem gátolják, hanem antibakteriális hatóanyaguknak és illatanyag-tartalmuknak köszönhetően csökkentik a kellemetlen testszagot.

Télen nincs szükség izzadásgátlásra

Normál esetben a testhőmérséklet egyensúlyban van: a bejövő és kimenő hőmennyiség azonos. A nyári hónapokban, illetve mozgás közben a bejövő hő mennyisége megnő, így az egyensúly eltolódik, meleged lesz. Ahhoz, hogy az egyensúly visszaálljon, testednek növelni kell a kimenő hő mennyiségét, ezt pedig izzadással érheti el. A bőr felületéről elpárolgó nedvesség hőt von el a testedtől, ezáltal hűti a szervezetet.

Izzadás érzelmi alapon

Mivel a verejtékezés funkciója a test hőháztartásának fenntartása, télen valóban kevesebbet izzadsz. A dezodorról azonban a hidegebb hónapokban sem érdemes megfeledkezned. Az izzadás ugyanis nem csupán a környezeti tényezőktől függ, hanem érzelmi oka is lehet.

A kettő közötti különbség körülbelül annyi, hogy, míg hő hatására az egész testen indul meg az izzadás, addig az emóciók által generált verejtékezés a kezeken és a hónaljnál mutatkozik meg. Mivel az érzelmek nem évszakfüggőek, szükség lehet izzadásgátló használatára a hidegebb hónapokban.

Az izzadság büdös

Az izzadságnak önmagában nincs szaga. Ám a baktériumok - melyekből több tízmilliónyi élhet bőröd minden négyzetcentiméterén - tápanyagul használják a verejtéket, és olyan anyagcseretermékeket állítanak elő, melyeknek illata már nem különösebben kellemes. A dezodorokban lévő vegyületek pusztítják a bőr felszínén élő baktériumokat, illatanyag-tartalmuk pedig elfedi a keletkezett szagokat. Az izzadásgátló dezodorok emellett akadályozzák a verejték bőrfelszínre jutását is.

A dezodor felborítja a test hőháztartását

Az izzadás átlagos mennyisége napi egy liter, melynek körülbelül 1%-a keletkezik a hónaljnál. Előfordulhat, hogy többnek érzed, ennek oka, hogy karodat általában a test mellett tartod, így akadályozod a verejték elpárolgását. Az itt keletkező izzadság tehát viszonylag kis mennyiségű, és, mivel nem tud könnyen elpárologni, nem hűti a tested, így nincs igazán szerepe a hőháztartás szabályozásában.

Ha azonban nem használsz dezodort vagy izzadásgátlót, a hónalj területe a nedves környezet miatt kiváló élőhely a baktériumoknak, az itt található apokrin mirigyek váladéka pedig táptalaj számukra.

Az izzadásgátló dezodorok veszélyesek

Számos kutatást végeztek már azzal kapcsolatban, hogy veszélyt jelentenek-e az emberi szervezetre az izzadásgátlókban található alumíniumvegyületek. Idáig egyetlen vizsgálat sem mutatott ki ok-okozati összefüggést a dezodorok hatóanyaga és bármilyen betegség kialakulása között. Ráadásul az izzadásgátlókkal bőrbe jutó alumíniumvegyületek mennyisége negyvenszer kisebb, mint - az azonos idő alatt - a táplálékkal bevitt mennyiség.

Zselédugó

Az izzadásgátlók működési elve a következő: a kezdődő izzadás hatására a verejtékmirigyek kivezető nyílásában zselészerű dugót képeznek, akadályozva ezzel a komolyabb verejtékezést. A bennük található alumíniumsók hatásmechanizmusa ugyanaz, legyenek akár szintetikusak, akár természetes eredetűek. Mivel az izzadásgátló akadályozza, hogy a verejték az alkalmazás helyén a bőr felszínére jusson, az máshol távozik a szervezetből.

Ha abbahagyod a termék használatát, ez a dugó megszűnik, és visszaáll a természetes állapot. A bőr teljes megújulási folyamata körülbelül 28 napot vesz igénybe. Ez idő alatt a dezodorokkal a bőrbe juttatott alumíniumvegyületek is távoznak.

Ezt is szeretjük