Kalóriamentes, és nem emeli az inzulinszintet: mire jó még az eritrit?
Kiderül, tényleg beválik-e cukor helyett.
A cukornak nincs semmilyen hosszú távú pozitív hatása, negatív viszont annál inkább. Az American Heart Association éppen ezért napi 25-36 gramm finomított cukor fogyasztását javasolja maximálisan, ami körülbelül hat-nyolc teáskanál. Ezt azonban nem egyszerű betartani.
A cukorral édesített ételek hamar megemelik a vércukorszintet, majd, amikor az visszaesik, újból jelentkezik az éhség, így fokozzák az étvágyat és az édes íz iránti sóvárgást. A szinte tömény, gyors felszívódású szénhidrátból álló cukor vitaminokat, antioxidánsokat és más tápanyagokat csak elhanyagolható mértékben tartalmaz, energia azonban annál több van benne. A fogyókúrába azonban nem férnek bele az ilyen üres kalóriák. A cukor számos lehetséges helyettesítője közül az egyik az eritrit.
Az eritrit
Az eritritként polcokra kerülő termékek eritritolt, egy természetes cukoralkoholfajtát tartalmaznak, mely a cukorhoz hasonlóan édes, jó ízű, ám általában kissé hűvösebbként írják le. Az eritritnek nincs utóíze, édesítőereje 65%-ban felel meg a cukorénak - azaz kevesebb mint kétszer annyi kell belőle ugyanolyan íz eléréséhez. Grammonként mindössze 0,2 kalóriát tartalmaz, ami alig 5%-a a cukorénak, így jól illik egy kalóriakontrollált étrendbe.
Az eritrit diétázók és cukorbetegek számára is előnyös tulajdonsága, hogy csak a glikémiás indexe 1, míg a cukoré 100. Ez azt jelenti, nem okoz nagy kilengéseket a vércukorszintben, így nincs éhségfokozó hatása. Ugyanígy inzulinindexe is alacsony, azaz nem vált ki fokozott inzulintermelést.
Aprócska további előnye, hogy - a többi cukoralkoholhoz, így a xilitolhoz és a szorbitolhoz hasonlóan - a száj baktériumai képtelenek lebontani, ezért nem okoz fogromlást. A gyomorból szintén változatlanul távozik, feldolgozására csak a vékonybélben kerül sor, ahol baktériumok bontják fel. Ezután szénhidrátjai felszívódnak, ebből származik a benne lévő kalória, míg a többi a vizelettel kiürül.
A gomba ellenes plusz
A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Promóció
Egészségügyi kockázatai közül csak egy ritka allergia ismert. A Center for Science in the Public Interest amerikai szervezete szerint fogyasztása biztonságos. A legtöbb cukoralkohollal ellentétben nem mutatták ki hashajtó hatását, mégis ajánlott óvatosságból nagyjából 80 grammnál vagy testsúlykilogrammonként 1 grammnál korlátozni a napi fogyasztást.
Az eritrit természetes édesítőszer, melyet gyümölcsök, gombák erjesztésével gyártanak. Amerikában és Japánban használt leginkább széles körben, ahol italokban, csokoládégyártásban is alkalmazzák. Európában az élelmiszerek címkéjén E968-as jelzéssel tüntetik fel. A Truvia édesítőszerek egyik fő összetevője, sőt, eritritként akár már nagyobb szupermarketekben, bioboltokban is kapható kristályos, fehér, cukorszerű formában. Noha azonos édességi szint eléréséhez ára akár négyszerese-hatszorosa is lehet a cukorénak, az egyik legjobb alternatíva az édesítésben.
Édes ízek természetesen
Ugyan a cukornál sokkal jobb választás az eritrit, mégis az a legjobb, ha az édes ízeket inkább természetes formájukban élvezed. A téli, édes, trópusi gyümölcsöktől azonban sok fogyókúrázó tart, pedig nem kellene: ha okosan fogyasztod őket, segítenek elérni a megálmodott, karcsú alakot!
OLVASD EL EZT IS!
- zsírégető táplálék
- fogyasztó praktikák