Szövetpusztuláshoz is vezethet az erek gyulladásos megbetegedése - A szervezet saját magát támadja meg
A vasculitis betegség bármelyik szervben kialakulhat, és akár életveszélyes állapotokat is előidézhet kezelés nélkül.

vasculitis3
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vasculitis, más néven az erek gyulladásos megbetegedése legtöbbször az egész szervezetet érinti. Jellemzően gyakran érintett a bőr, a vese, de bármelyik szervben kialakulhat.

Dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa elmondta, hogy a betegségnek több oka lehet, gyakran más autoimmun kórképekkel együtt jelentkezik.

Miért veszélyes az erek gyulladása?

A vasculitis következtében az érfalban és az érfal körül gyulladás alakul ki, az immunológiailag aktív sejtek az erek körül felszaporodnak, gyulladásra jellemző anyagokat termelnek - ezeknek helyi és távoli károsító hatásuk lehet.

vasculitis4
Fotó: artpartner-images / Getty Images Hungary

Helyileg az érfal megvastagszik, elveszti rugalmasságát, és az erek belső átmérője beszűkül. Ez jelentősen rontja a vérkeringést, az érintett szervek, szövetek vérellátását. Mindez együttesen az adott szerv egyre romló működéséhez, szövetpusztuláshoz vezethet.

Ilyen tüneteket okoz a vasculitis

A vasculitis tulajdonképpen egy gyűjtőfogalom, több típusa is létezik. Ezek közt van olyan, amely érinthet csak egy szervet, de olyan is, mely egy időben több szervet. A tünetei ennek megfelelően elég szerteágazóak lehetnek. Általános, a szervezet egészét érintő tünetek:

 • láz,
 • fejfájás,
 • levertség,
 • fáradtságérzet,
 • étvágytalanság,
 • fogyás,
 • hasfájás,
 • éjszakai izzadás,
 • bőrkiütések,
 • zsibbadás,
 • veseproblémák.

A helyileg jelentkező tünetek az érintett erek elhelyezkedésétől függenek. Előfordulhat többek közt orrvérzés, véres köpet, látásromlás, véres széklet, bevérzések a bőrön, ízületi- és izomfájdalom.

Még nem ismerik pontosan a kiváltó okokat

A betegség kialakulásának pontos okai nem ismertek, helyesebben többféle ok is feltételezhető. Megjelenésében szerepet játszhat az öröklődés, de autoimmun folyamatok is állhatnak a háttérben. Az autoimmun betegségek azért alakulnak ki, mert az immunrendszer a szervezet saját sejtjeit idegenként ismeri fel, és ellenanyagot termel ellene.

A vasculitis gyakran okoz bőrpírt.
A vasculitis gyakran okoz bőrpírt.
Fotó: DouglasOlivares / Getty Images Hungary

Olyan is előfordul, hogy a szervezet felismerése helyes, az ellenanyagtermelés helyénvaló, csak a szervezet ezektől az ellenanyagokkal beborított bombáktól nehezen tud megszabadulni, és az ártatlan kiserekben akadnak el, szűrődnek ki ezek a gyulladáskeltő komplexek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A szervezet tehát saját magát támadja meg, az autoimmun betegség tünetei pedig attól függenek, hogy éppen melyik szerv érintett. A vascuilitis nemcsak önálló kórkép, hanem más autoimmun betegségek részjelensége is lehet. Gyakran jelentkezik lupus, reumás ízületi gyulladás és Sjögren-szindróma mellett.

A vasculitis diagnózisa

A betegség lehet enyhe, de okozhat súlyos, akár életveszélyes károsodásokat is a szervekben. Az enyhe periódusokat fellángolások követhetik, a hosszú távú egészségkárosodás megelőzésére fontos a mielőbbi diagnózis és kezelés.

vasculitis5
Fotó: Joseph Clark / Getty Images Hungary

A diagnózis megállapításához a beteg részletes kikérdezésén - a tünetek, egyéb betegségek, rendszeresen szedett gyógyszerek, családban előforduló betegségek - megismerésén túl laboratóriumi teszteket végeznek. A vérvizsgálat során nézik a teljes vérképet, ellenőrzik a CRP-szintet, illetve bizonyos specifikus antitesteket is.

Vizeletvizsgálatra is sor kerülhet, illetve képalkotó vizsgálatokkal - például röntgen, ultrahang, CT, érfestés - ellenőrizhető, hogy milyen mértékű a károsodás, amit esetleg az egyes szervekben, az erek gyulladása miatt az elégtelen vérellátás okozott. Gyakran biopsziára is sor kerül - sokan ezt lényegesnek és elsődlegesnek tartják, ilyenkor a károsodott területről vett szövetmintában az erek körüli gyulladására utaló jeleket keresnek.

A vasculitis kezelése

A terápia célja az erek gyulladásának csökkentése, illetve a háttérben álló alapbetegség kezelése. A gyulladás mérsékléséhez szteroidok szedésére van szükség. Bizonyos báziskezelésnek nevezett gyógyszerekkel a szteroidok hatását fokozni lehet, esetleg az adásuk során a sztreoidigény csökkenthető is lesz. Válogatott, ritka esetekben, a vasculitis bizonyos típusaiban a biológiai terápia is egy lehetséges mód a kezelésre.

vasculitis2
Fotó: Kativ / Getty Images Hungary

A vasculitis hosszan tartó gyógyszeres kezelés igényel. Az immunrendszer működését elnyomó készítmények és szteroidok okozhatnak mellékhatásokat, szedésük odafigyelést igényel. Az orvos minden esetben a tünetek kezeléséhez és a fellángolás megelőzéséhez szükséges minimális mennyiséget állítja be a beteg részére, és emellett az esetleges szövődmények megelőzésére is felkészíti a beteget.

 • Szteroid szedése mellett ügyelni kell a D-vitamin- és kalciumpótlásra.
 • Nagyon lényeges a kiegyensúlyozott, változatos étkezés, a normál testsúly megőrzése.
 • Fontos a rendszeres mozgás, már napi fél óra könnyű, mérséklet intenzitású séta is segíthet csökkenteni például a betegek körében gyakoribb cukorbetegség vagy a magas vérnyomás kockázatát.
 • Az immunrendszer működésére ható gyógyszerek mellett megnő a fertőzéskockázat, ezért javasolt a szükséges védőoltások - például influenza - beadatása.

10 étel, amit a szív egészségéért fontos napi szinten fogyasztani: megelőzik a betegségeket

A szívbetegség megelőzése érdekében különösen fontos a megfelelő étrend.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük