Főként nőket érint az autoimmun-betegség: a lupus nyáron még veszélyesebb

A krónikus autoimmun betegségben szenvedőknek nyáron még inkább figyelniük kell a megfelelő védekezésre.

GettyImages-1155167023
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szisztémás lupus az egész szervezetet érintő autoimmun betegség. A betegek jelentős hányada fényérzékeny, az ultraviola sugarak 40-70%-uknál a tünetek súlyosbodását okozzák.

Dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa a fényvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet.

A lupus tünetei

A szisztémás lupus erythematosus krónikus autoimmun betegség, mely a belső szervek gyulladását és különböző mértékű károsodását okozhatja. Tünetei közé tartozhat a szimmetrikusan jelentkező, jellemzően a kisebb ízületeket érintő gyulladás, a láz vagy hőemelkedés, és a laborvizsgálatok is különböző eltéréseket mutathatnak.

lupus-tünet
Fotó: GMint / Getty Images Hungary

A legjellemzőbb mégis az arcon megjelenő, pillangó alakú bőrpír. Hasonló tünetek a kézfejeken, a körömágyak körül is jelentkezhetnek, melyek a bőr fényérzékenysége miatt, a napfény hatására erősödhetnek; de az ultraviola sugarak nem csak a bőrtünetekre hatnak kedvezőtlenül. A napfény a betegek általános állapotát is ronthatja, a tünetek fellángolását okozhatja: láz, ízületi fájdalom jelentkezhet, a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok felerősödhetnek.

Fontos védekezni a szabadban

A fényérzékenység eltérő fokban jelentkezhet, de a megelőzés minden beteg számára egyaránt javasolt. A betegek fokozottan ügyeljenek a fényvédelemre. Minimum 30-as, vagy annál magasabb faktorszámú fényvédő krém használata javasolt télen napsütéses időben is, de az első tavaszi napsugarak megjelenésétől mindenképp, ha a szabadban tartózkodnak.

naptej
Fotó: Dougal Waters / Getty Images Hungary

Lényeges, hogy komplex védelmet nyújtó terméket válasszanak a lupusos betegek. Korábban úgy tartották ugyanis, hogy rájuk csak a bőrégést okozó UV-B-sugarak jelentenek veszélyt. Mára azonban bebizonyosodott, hogy az UV-A- és UV-B-sugarak egyaránt súlyosbíthatják a tüneteket. Nem szabad elfelejteni, hogy a napvédő krémeknek legalább fél órára van szükségük ahhoz, hogy hatásukat kifejtsék, ezért indulás előtt, időben kell gondolni használatukra.

Zárt térben is fontos az óvatosság

A kiütések, a lupus bőrtünetei a napnak leginkább kitett testrészeken - arcon, nyakon, mellkason, karokon, kéz- és lábfejeken - jelentkeznek, ezért ezeket a területeket érdemes a ruházattal is védeni a napsugaraktól. Ha munkájuk miatt vagy egyéb okból a betegek az átlagosnál több időt kénytelenek a napon tölteni, érdemes UV-szűrő tulajdonságokkal bíró darabokkal bővíteni a ruhatárat, hogy a tünetek rosszabbodását elkerüljék.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bizonyos irodai gépek - fénymásoló, a halogén vagy kompakt fénycsövek - is UV-fényt bocsátanak ki működés közben, de az ablak mellett ülve sem lehetnek biztonságban. Az irodában, autóban vagy otthonokban is átjuthatnak a káros sugarak az ablaküvegen, ezért tanácsos árnyékolókat felszereltetni.

A gyógyszerekre is figyelni kell

A szisztémás lupus nem gyógyítható, de az idejében megkezdett kezeléssel az állapotromlás és a szövődmények nagyobb eséllyel megelőzhetők. A betegség kezelésének célja a gyulladásos folyamatok mérséklése, a szervkárosodások megelőzése. Erre szteroidok és immunmoduláns szerek szolgálhatnak. Tüneti szerként a bőrpanaszok enyhítésére kortikoszteroid-tartalmú krémek javasolhatók.

lupus3
Fotó: simarik / Getty Images Hungary

- Bizonyos készítmények, gyógyszerek fényérzékenységet okozhatnak, így felerősíthetik a meglévő panaszokat. Érdemes ezért erről minden esetben a kezelőorvossal konzultálni - figyelmeztet dr. Kádár János. Fontos megemlíteni azt is, ha korábban nem tapasztalt, de most érzékelt romlás következik be fény hatására. Ilyen esetekben akár a gyógyszer cseréje is megoldást jelenthet.

Mit jelentenek a furcsa színű foltok a bőrön? Komoly betegség tünetei lehetnek

Különböző színű foltok jelenhetnek meg a bőrön, melyeknek bizonyos része a szervezetben megbújó betegséget is jelezheti.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük