Attól, még hogy nem látszik a betegség, jelen van: 5 dolog, amit a depressziósok, cukorbetegek és társaik üzennek

Nem minden mentális vagy fizikai betegség látszódik. Sokan szenvednek úgy, hogy a többiek mit sem sejtenek.

Láthatatlan betegség
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Láthatatlan betegség alatt olyan mentális vagy fizikai betegséget értünk, amelynek nincs egyértelmű külső nyoma. Ellentétben például egy kerekesszékben közlekedő mozgássérülttel, ezek a betegségek mások számára alig, vagy egyáltalán nem észlelhetők.

Ide sorolható többek közt a depresszió, egyes személyiségzavarok, a cukorbetegség, az autoimmun betegség, az irritábilisbél-szindróma, az epilepszia, az izmokat érintő fibromyalgia, de akár vesebetegség is lehet. Az ilyen jellegű betegségben szenvedők nyilatkoztak a Huffpostnak: ezeket szeretnék az egészségesek tudtára adni.

Hiába van jobb napod, nem jelenti azt, hogy meggyógyultál

- Mindig küzdök vele, mindegy, hogy jobb vagy rosszabb napom van a betegséget illetően - mondja a 28 éves Ariel. - Kisminkelem magam, csinosan felöltözök, magamra erőltetem a mosolyt, és szuperül nézek ki, közben pedig belül borzalmasan érzem magam.

GettyImages-1157500098
Fotó: AsiaVision / Getty Images Hungary

A krónikus betegség jellemzője, hogy hosszan tart, és hullámzóan produkálhatja a tüneteket. Van, amikor enyhülnek a panaszok, de ez sajnos nem egyenlő azzal, hogy egyik napról a másikra meg is szűntek.

Nehéz előre tervezni

Éppen azért, mert annyira hullámzóak a tünetek, nehéz bármit is előre megtervezni. A betegség kiszámíthatatlan, és váratlanul idézhet elő epizódokat. Hiába szervez le egy IBS-beteg egy programot két héttel későbbre, ha pont az adott napon tör rá a felpuffadás és hányás, hasmenés, akkor kénytelen lesz lemondani a találkozót. 

GettyImages-184993772
Fotó: selimaksan / Getty Images Hungary

A tünetmentes napokon is ott a bizonytalanság, hogy mikor fordul rosszabbra a betegség, ezért az érintettek nagyra értékelik azoknak a megértését és rugalmasságát, akikkel a jövőbeni programokat szervezik.

Nem lusták

Egy-egy depressziós epizód vagy a krónikus fájdalom miatt nehéz mindig a jelenben lenni. Ezek a visszaesések rengeteg energiát felemésztenek, így a külvilág számára úgy tűnhet, hogy az illető egyszerűen lusta, vagy elhagyja magát, pedig ez nem így van. Ahogy egyikük fogalmaz, nagyon igyekeznek „normálisnak” lenni, de a betegség ezt sokszor megakadályozza, így nem mindig térül meg az erőfeszítés. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Sok a stigma, de a kezelés segíthet

Egy ilyen betegség sok kihívással és nehézséggel jár, de a megfelelő kezeléssel teljes életet élhetnek az érintettek. Ugyanakkor még mindig sok a stigma - főleg a mentális problémák terén -, és ez sajnos sokakat meggátol abban, hogy szakszerű segítséget merjenek kérni, vagy hogy felvállalják ismerőseik előtt.

GettyImages-857689170
Fotó: SDI Productions / Getty Images Hungary

Egy Sasha nevű fiatal nő elárulta, hogy mikor az emberek megtudják, hogy borderline személyiségzavara van, nagy ívben kerülni kezdik, mert úgy gondolják, reménytelen eset. Pedig ez a betegség is kezelhető a megfelelő módszerekkel.

Ugyanolyan valós, mint a többi betegség

Egy Megan nevű, 22 éves hölgy elárulta, hogy valahányszor az emberek tudomást szereznek a láthatatlan betegségéről, szkeptikusan reagálnak, és sokszor ítélkeznek fölötte. Pedig attól még, hogy a betegség nem látható messziről, még igazi, és komoly nehézségeket okoz a mindennapok során. Ezért nagyra értékelik a megértést és a támogatást, akármilyen apró, hétköznapi formában jöjjön is az.

Képek mutatják, hogyan fest a depresszió

A depresszióval és pánikrohamokkal küzdő fotós megmutatja, hogyan néz ki a mentális betegség. Elgondolkodtatóak és megrázók a felvételek.

Megrázó képek a depresszióról: saját betegségét örökítette meg a fotós

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images)

Ezt is szeretjük