A téli depresszióban rengetegen szenvednek: ezekkel a módszerekkel pótolhatod a napfényt

Nem a hideg a probléma, hanem a fény hiánya, és ez egyre többek hangulatát, teljesítményét rontja. Így tehetsz ellene.

téli depresszió cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A leggyakoribb szezonális betegség a téli depresszió, ami ráadásul nemcsak az embereket érinti, de még az állatvilágban is megfigyelhető jelenség.

A téli depresszió során a testben biokémiai elváltozások figyelhetők meg, és ez jelentősen tudja befolyásolni az emberek életminőségét, ezért érdemes foglalkozni vele.

A fény a kulcsa mindennek

Könnyű hozzászokni a napfényhez és természetesnek venni a jelenlétét. Csak akkor tűnik fel, mennyire hiányzik, mikor télen hirtelen megrövidülnek a nappalok. A reggeli felkeléskor még sötét van, így belső óránk azt hiszi, éjszaka van. 

alvás

A téli depressziót a szerotonin, vagyis az úgynevezett boldogsághormon csökkenése, és a tobozmirigy által termelt melatonin hormon mennyiségének növekedése okozza. A melatonin az alvást és az ébredést szabályozza, ilyenkor azonban a fényhiány miatt túlzott mértékben termelődik. Ez nem csupán a hangulatra és teljesítményre lehet negatív hatással, súlyosabb esetben testi panaszokat is okozhat.

Alacsony libidótól a borús jövőképig

A téli depresszió tünetei széles skálán mozognak, változó intenzitással. A melatonin túltermelődése miatt az érintetteknek jelentősen megnövekszik az alvásigényük, állandóan fáradtnak érezhetik magukat. Jellemző a szexuális vágy lecsökkenése is, az érdeklődés elmaradása, a társas programoktól való visszahúzódás. A borús jövőkép és a gondolatok negatív irányú megváltozása szintén a téli depresszió egyik velejárója. 

GettyImages-869673376

A csökkent koncentrációs képesség és érzelmi feszültségek gyakran a munkahelyi teljesítmény rovására is mehetnek. Komolyabb esetben az immunrendszer legyengülésével és akár mozgásszervi panaszokkal is járhat. 

Mi köze mindehhez az öltözködésnek?

A legfontosabb a napfény pótlása, ami többféle módon is megtörténhet. Amint előbújik a nap, főleg délelőtt, érdemes a szabadban eltölteni pár órát. A testmozgás által termelődött endorfin nagyon jó ellenszer a depresszióra. Ha ez nem lehetséges, különféle praktikákat is be lehet vetni.

orange candles

Ha az érintett meleg, napfényt idéző narancsos, sárgás vagy pirosas színekkel veszi körül magát, az pozitívan formálhatja a hangulatát. Ezért ajánlott színes ruhákat hordani vagy például narancssárga gyertyákat meggyújtani otthon. Van, amikor mindez nem elég, komolyabb esetben pszichiáter tud segíteni - akár fényterápia alkalmazásával is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Ételek, amik segítenek

A napfényt bizonyos értelemben véve még ételekkel is lehet pótolni, például a mediterrán éghajlatot idéző és narancsszínű citrusfélékkel. A narancs ráadásul a magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően erősíti a legyengült immunrendszert, de a B-vitaminban gazdag banán is kifejezetten ajánlott. Fontos, hogy az érintettek ne állandóan cukros és zsíros ételekkel vigasztalják magukat: inkább nassoljanak mandulát vagy kesudiót, mert ezek a dopamin- és szerotoninszintet is szabályozzák.

A télnek is van lélegzetelállító oldala

A német fotós a téli erdő látványát örökítette meg képein, de úgy, hogy nem győzünk gyönyörködni bennük.

(Képek forrása: Getty Images)

Ezt is szeretjük