Mi a különbség a szülés utáni depresszió és a normális levertség közt? A pszichológus segít felismerni
Nem mindig könnyű különbséget tenni egyszerű levertség és szülés utáni depresszió között.

depi2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár rengeteg anyánál jelentkezik a szülés utáni depresszió, felismerése, azonosítása azonban mégsem mindig könnyű. Gyakran az érintett kismamákban sem tudatosul, hogy miért érzik rosszul magukat, a környezet pedig olykor egyszerű kimerültségként azonosítja a dolgot. 

Mindeközben a kismamáknak nagy szükségük van a hozzátartozók figyelmére és esetleg szaksegítségre is. Sákovics Diana pszichológust, a Dívány.hu főszerkesztő-helyettesét kérdeztük meg, hogyan különböztethető meg a szülés utáni depresszió a levertségtől, és hogyan segíthetünk az anyának kilábalni belőle.

Baby blues és szülés utáni depresszió

A baba érkezése utáni időszak a szülés okozta fizikai és lelki megpróbáltatásból való lábadozás, az új élethelyzethez való alkalmazkodás időszaka, ami a legtöbb anya számára érthető módon nehéz periódus, és járhat együtt levertséggel.

Ne feledjük azonban, hogy az ilyenkor tapasztalható rossz érzéseknek különböző árnyalatai vannak, melyek között fontos különbséget tenni. Csak így ismerhető fel, ha valóban baj van, és csak így segíthetünk az anyának - akár magunknak - abban, hogy jobb legyen. Bizonyos fáradtság és levertség rendszerint minden anyát utolér, ám a szülés utáni depresszió egy jóval súlyosabb állapot.

- Érdemes tudni, hogy a szülést követő néhány napban a nők 50-80%-a tapasztal intenzív hangulatváltozást, ami rosszkedvvel, ingerlékenységgel, szorongással, levertséggel és megmagyarázhatatlan sírásrohamokkal jár együtt. Ez a posztpartum bluesnak vagy baby bluesnak nevezett állapot átmeneti, általában két héten belül megszűnik, és hátterében valószínűleg a hormonális változások és a szüléssel, anyasággal együtt járó fizikai és lelki megterhelés áll. Ez azonban nem szülés utáni depresszió. Az súlyosabb és hosszabban tartó állapot, ami általában a baba születése utáni második héttől jelentkezhet, és egy évig is eltarthat - részletezi a különbséget Sákovics Diana.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szülés utáni depresszióról

A felismeréshez elengedhetetlen megismerni a szülés utáni depresszió pontos tüneteit. A szakértő így magyarázza ezeket:

- A szülés utáni depresszió tünetei gyakorlatilag megegyeznek a depresszió tüneteivel. Jellemző lehet ilyenkor a levert hangulat (a szomorúság, üresség érzése), az érdeklődés és öröm elvesztése a különböző tevékenységekben, jelentős hízás vagy fogyás, a túl sok alvás vagy az alvásra való képtelenség, túl sok vagy túl kevés mozgás, fáradtság, erőtlenség, nehézség a gondolkodásban, döntésekben, a halállal kapcsolatos gondolatok, öngyilkossági tervek. Ilyenkor persze nem az összes tünet van egyszerre jelen: ezek közül már néhány is elég a depresszió diagnózisához. A szülés utáni depresszió esetében a tünetek kiegészülhetnek a gyerekhez való viszony megváltozásával és az anyaságra való alkalmatlanság érzésével. A szülés utáni depresszió az anyák 10-25%-át érinti.

Azon értetlenkedni, hogy miért nem boldog a kismama, amikor egy gyönyörű gyerek édesanyja lehet, jókora baklövés a környezet részéről. Ez akár mélyebbre is taszíthatja az anyát, aki jó eséllyel amúgy is lelkiismeret-furdalással küzd, és hibáztatja magát. Érdemesebb inkább az állapot mögé tekinteni, mitől is alakul ki a szülés utáni depresszió:

- Pontos okot nem tudunk meghatározni, számos tényező lehet a háttérben. Egyes elméletek szerint a szülés utáni hormonális változások hatására biokémiai egyensúlyzavar alakul ki az agyban, mások nem találtak erre vonatkozó bizonyítékokat, és a gyerek születésével járó pszichés változásokat, az anyaszerep követelményeit, a párkapcsolat, a család rendszerében beálló változásokat emelik ki legfontosabb okként. Az biztos, hogy a stressz kiemelten fontos rizikófakor, ahogy az is, ha a családban volt depressziós beteg, vagy az anyának volt korábban depressziós időszaka. Hasonlóan fontos rizikófaktor lehet, ha a gyereknek súlyos egészségügyi rendellenessége van, az anya nagyon fiatal, vagy rossz anyagi helyzetben van - mondja a pszichológus.

Mit tehet a környezet az anyáért?

Bár az emberek hajlamosak félreértelmezni a jeleket, a szülés utáni depresszió felismerése mind a környezet, mint az anya részéről fontos lenne, és optimális esetben meg is történik. Ezen a ponton azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan gondol maga az anya vagy a környezet erre az állapotra. A szakértő szerint:

- Fontos tudatosítani magunkban, hogy a depresszió nem gyengeség, lustaság, nem olyan dolog, amin felül lehet emelkedni, ha akarod. Ha meg mégsem emelkedsz felül, akkor csak nem akarod eléggé. Nem erről van szó. A depresszió a lélek betegsége, olyan, akár a testé a törött láb. Akinek pedig el van törve a lába, annak nem mondjuk, hogy szedje össze magát, és folytassa csak az életét ugyanúgy. A törött lábú embernek segítségre, támogatásra van szüksége, orvosra és időre a gyógyuláshoz. Pontosan erre van szüksége annak is, aki depressziós. Megértő, támogató környezetre, szakemberre és időre. 

Sok esetben az történik, hogy ha a környezet rá is jött, mi lehet a baj, az anya nem hiszi el nekik, nem fogadja el, hogy szülés utáni depresszióban szenved. Ilyenkor a segítő szándékú családnak nincs könnyű dolga.

- Erőszakkal természetesen senkin nem lehet segíteni. A szülés utáni depressziót azonban érdemes komolyan venni, egyrészt azért, mert nagyon hosszú ideig is eltarthat, krónikus depresszió is kialakulhat belőle, másrészt ebben az állapotban az anya nem tud nyitottan a baba felé fordulni, megfelelő érzékenységgel reagálni rá, ami hatással lesz a baba érzelmi fejlődésére és a kötődés alakulására is. Éppen ezért az anyának a saját és a gyermeke érdekében is fontos a megfelelő családi és szakmai támogatás - tanácsolja Sákovics Diana.

Legyünk hát türelmesek az érintett anyákkal, és a segítő kezet ne rántsuk vissza az első visszautasítás után. A támogató jelenlét és a türelem alapvető fontosságú. Figyeljünk tehát oda az anyákra, akik nemrég adtak életet a gyermeküknek, avagy magunkra, amennyiben a szülés utáni időszakban nagyon erős, tartós levertséget tapasztalunk. Sokan megélik, de nem lehetetlen kijönni a szülés utáni depresszióból.

A figyelem és megértés az anyával szemben - illetve érintettekként magunkkal szemben - az anya és a baba érdekében is fontos. Ugyanígy fontos a szaksegítség igénybevétele is, amennyiben a helyzet másképp nem javulna.

Otthoni torna a babával

Segíthet felfrissülni, és a babát is megnevettetheti az otthoni baba-mama torna. Mutatunk pár közös gyakorlatot.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük