Nyújtogatja a nyelvét a baba? 10 ok, ami miatt ez gyakran előfordul

Tíz különböző okból is nyújtogathatja a baba a nyelvét.

baba-karban
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szopizás közben teljesen normális, ha a baba kiölti a nyelvét, hiszen ez a mozdulat a kicsibe kódolt szopóreflexszel érkező mozdulat. 4-6 hónap után azonban a szopóreflexszel összefüggésbe hozható nyelvnyújtogatás elvileg eltűnik. Sok baba viszont ezután is csinálja.

Nagyon cuki és mókás, de - különösen az aggódóbb szülők számára - ijesztő is lehet a dolog. A kérdés jogos, miért csinálja, hiszen nem kizárólag a maga szórakoztatására teheti: ez csupán egy ok a tízből, ami miatt a baba nyújtogatja a nyelvét.

10 ok, amiért a baba nyújtogatja a nyelvét

Ha a pici nyelve szinte állandóan ki van öltve, érdemes megkérdezni az orvos véleményét. Különösen akkor, ha ehhez bő nyál is társul, pedig épp nincs növőben egy fogacska sem, vagy még annál is több a nyál, mint olyankor. Ez ugyanis nyelési problémát is feltételez.

Tíz egyéb okból is előfordulhat, hogy a baba kinyújtja a nyelvét:

1. Játszik, felfedez

A nyelvét nyújtogató baba sok esetben csak a maga szórakoztatására nyújtogatja a nyelvét, és mert próbálgatja, milyen az, hogyan is működik.

2. Berögződés, szokás

Előfordulhat, hogy a nyelvnyújtogatás a szopóreflexből maradt szokás, ami lassabban tűnik el.

3. Vagy tele van, vagy éhes

Ha a baba éhes, nem feltétlen sírással kommunikálja ezt. Az sokszor csak akkor következik, ha a kicsi már türelmetlen. Az éhség korai jele lehet a nyelvnyújtogatás, de akkor is tapasztalható, ha a pici jóllakott. Ez utóbbi a fej elfordításával jár együtt, ami jelzi, a baba nem kér enni.

4. Nagy nyelv

Az úgynevezett makroglasszia következtében ugyancsak nyújtogathatja a baba a nyelvét. Ez azt jelenti, hogy a nyelve nagyobb az átlagosnál. Ez genetikailag öröklődő dolog is lehet, de a nyelvben a rendellenes ér- vagy izomfejlődés is előidézheti. A nagyobb nyelv a Down-szindróma egyik jele is, illetve sajnos tumor tünete is lehet: ijedség helyett jobb, ha az orvossal konzultál a szülő a tapasztalatairól.

A cikk az ajánló után folytatódik

5. Pici száj

Nem csak a nyelv lehet nagy, a száj, az állkapocs is lehet az átlagosnál kisebb - micrognathia -, így szűkös a nyelv számára. Ennek lehetnek genetikai okai, de lehet különböző szindrómák tünete is, például a Pierre Robin-szindrómáé vagy a Beckwith-Wiedemann-szindrómáé is. A DiGeorge-szindróma esetén ezt a jelenséget szívproblémák és fejlődési elmaradás is kíséri.

6. Gyenge izomtónus

A nyelv  maga izom, így ha alacsony az izomtónus, a nyelv benntartása nehézséget okozhat. Esetenként a gyenge nyelvi izomtónus szindrómák tünete, például  Down-szindrómáé és a DiGeorge-szindrómáé is.

7. A baba szájon át lélegzik

A babák általában orron át lélegeznek, de ha a pici orra épp be van dugulva, ki kellene szívni, vagy nagy az orrmandulája, akkor szájlégzésre válthat. Ez a nyelv kidugásával járhat együtt. Érdemes orvosi véleményt kérni, és haladéktalanul orvoshoz fordulni, ha légzési nehézséget látni a babán, esetleg másképp veszi a levegőt, mint máskor.

8. Gázok

Ha a baba időről időre kiölti a nyelvét, az egyszerű gázok miatt is lehet: amikor szellent, sok baba csinálja ezt. Ugyanígy előfordulhat közben a mosolygás vagy a grimasz is.

9.    Még nincs kész a szilárd táplálékra

A babák az első évben zömében anyatejet vagy tápszert kapnak, de hat hónapos kortól már elkezdődhet a hozzátáplálás. Ha a baba kilökdösi a nyelvével az új falatokat, valószínűleg nincs meg a megfelelő mozgáskoordináció a szájában ahhoz, hogy megegye a valamivel szilárdabb falatokat, még ha az puha, bababarát, kis méretű falat is.

10. Daganat vagy ciszta a szájban

Sajnos a kiöltött nyelv a szájban növekvő daganat vagy ciszta jele is lehet. Ha a baba szinte mindig kinyújtja a nyelvét, nehezen eszik, érdemes alkalomadtán alaposabban is bekukkantani a szájába. Ez egy újabb ok, amiért a nyelvnyújtogatás okát az orvossal együtt érdemes megkeresni.

Attól függetlenül tehát, hogy a nyelvét nyújtogató baba nagyon édes, jobb, ha a szülő utánajár, miért is csinálhatja ezt a kicsi. Előfordulhat, hogy nincs komolyabb oka, de ha mégis, akkor minél előbb kiderül, annál jobb, és annál hamarabb segíthetnek abban, hogy a baba jobban legyen, illetve könnyebben vegyen levegőt.

Gyerekbetegségek bőrtünetei

Mi a különbség a bárányhimlő és a rubeola kiütései közt? Képeken mutatjuk a jellemzőket.

Ezt is szeretjük