Az elhízás 3 fő rizikófaktorát iktatnák ki a jövőben: gyorsabb és hatékonyabb lesz a fogyás

Az elhízásnak különböző rizikófaktorai lehetnek, egy átfogó kutatásban részletezték, hogyan adhatják ezek a jövőbeli fogyókúrás módszerek alapjait.

GettyImages-95011716

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elhízás hátterében a lelki okoktól kezdve a genetikán át egészen a szerzett betegségekig számos dolog állhat. Nemrég egy kutatás jelent meg azzal kapcsolatban, hogy a jövőben hogyan lehetne hatékonyabbá tenni a fogyókúrás kezeléseket.

2021. februárjában egy átfogó tanulmányt publikáltak, melyben az elhízás három fő faktoraként a genetikát, a bélflórát és a pajzsmirigyműködést jelölték meg a szakértők. Ezeket a rizikófaktorokat részletezve feltárták, hogyan lehetne optimalizálni a diétát, személyre szabott fogyókúrás módszereket kifejleszteni, amik tényleg segítenének az érintetteknek tartós fogyást elérni.

A genetikai háttér

Az elhízás egyik legnagyobb rizikófaktorát maga az öröklött génállomány jelenti, becslések szerint 40-70%-ra tehető az esélye annak, hogy akiknek a felmenői súlyfelesleggel küzdöttek, azok szintén szembesülnek a problémával. Néhány gén jelentősen befolyásolja a testtömeget, egyik ilyen a melanocortin-4 gén és annak receptora, röviden MC4R. A problémát a POMC (proopiomelanokortin) gén hiánya generálja, ez az agyban különböző hormontulajdonságú peptidekre bomlik. Ezek közé tartozik az MSH-hormon, amivel a melanocortin-4 receptor lép kölcsönhatásba, és csökkenti az ingert a táplálékfelvételre. A zsírraktározásért pedig a zsírtömeggel és elhízással kapcsolatos gén, az FTO felelős. Ezeknek a géneknek a feltérképezésével személyre szabottan lehetne a jövőben gátolni az elhízást.

GettyImages-480813565

Egy kutatásban különböző csoportokba soroltak résztvevőket, akik 20%, 40%-os zsírtartalmú vagy 15%, 25%-os fehérjetartalmú étrendre tértek át. Az alanyok elosztásakor a genetikai jellemzőiket is megvizsgálták. Érdekesség, hogy a gének egyik csoportjával rendelkező egyének a magas zsírtartalmú étrend mellett tudtak fogyni, míg másoknál az alacsony vált be. Azok, akik FTO A típusú alléllal rendelkeztek, a fehérjedús étrend mellett értek el nagyobb súlyvesztést. A magas és az alacsony szénhidráttartalmú étrendnél is hasonló variációt figyeltek meg, különböző géneknél, alléloknál más-más eredmény jött ki. Ez is azt mutatja, hogy a genetikai ismeretek tükrében hatékony, egyedi diétás módszert, étrendet vagy gyógyszeres kezelést lehetne kiválasztani.

A bélflóra egyensúlya

A mikrobiom és az elhízás közötti kapcsolatot régóta vizsgálják a kutatók. Az egyik ilyen tanulmányban arra az eredményre jutottak, hogy azok, akiknél magas a bélflórában a Prevotella/Bacteroides baktériumok aránya, többet fogytak rostban gazdag étrend mellett, mint amikor alacsony rosttartalmú diétát követtek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A mikrobiomot befolyásoló pre- és probiotikumok, illetve ezeknek a keverékét, a szinbiotikumok hatását is kutatták. Az utóbbiak közül azok, melyekben jelen volt a Lactobacillus gasseri, súlycsökkenést idézett elő az alanyoknál. Önmagukban a pre- és a probiotikumok nem bizonyultak hatásosnak, csak a kettő együttese. Ezzel befolyásolni lehetne a bélflóra összetételét, mely elindíthatná a fogyást.

A pajzsmirigyhormonok

A hormonok is nagyban hozzájárulnak egy-egy fogyókúra sikeréhez vagy kudarcához. Egy 2017-ben végzett kutatásban azok az alanyok, melyeknél magas T3- és a T4-hormon-szintet mértek, nagyobb súlycsökkenést értek el a diéta első hat hónapjában, a testzsírtömegük, a vérnyomásuk és a vérzsírszintjük is csökkent, javult a inzulin- és glükózérzékenységük. A hormonok előzetes vizsgálatát követően kidolgozott fogyókúrás módszer tehát szintén hatékony lehet az elhízás ellen.

GettyImages-1350266653

A kutatás azt mutatja, hogy nagy lehetőségek rejlenek a jövőben a fogyókúra személyre szabásában. Ezeknek legfőbb elemei a genotípus és fenotípus, a bélflóra és a pajzsmirigyhormonok vizsgálata.

A gének döntik el, mikor adod fel az edzést?

Sokan humbugnak gondolják, ám a kutatók most bebizonyították, milyen fontos a pozitív hozzáállás.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük