A közös fogyókúra megerősítheti a szerelmet: ezt mondják a kutatók az együtt diétázó párokról

Hátráltat vagy inkább segít? Ezek a közös fogyókúra buktatói.

kozos-fogyas1

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem lehet egyszerű egy házaspárnak közösen belevágni egy fogyókúrába, hiszen a diéta nehézségei, a hangulat ingadozásai komoly megpróbáltatásoknak tehetik ki a kapcsolatot. Legalábbis ezt gondolná az ember, de egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint kifejezetten segíti a fogyást. Így van ez akkor is, amikor a másik fél még csak nem is fogyókúrázik.

Sajnos a hatás fordítva is érvényesül. Amikor a diétázónak nehézségei vannak a fogyással, a párja is nagyobb valószínűséggel fog hízni. Ezt hívják hullám-effektusnak. A fogalom nem új keletű, egy 2008-as, az International Journal of Obesity című folyóiratban megjelent tanulmányban került először lejegyzésre. 

Közös fogyókúra

A 2018 májusában megjelent újabb tanulmányt az amerikai, fogyókúrás termékeket és szolgáltatásokat ajánló Weight Watchers nevű cég szponzorálta, és azt vizsgálta, milyen hatásai lehetnek annak, ha egy páros egyik tagja fogyókúrába kezd. A 130 túlsúlyos felnőtt közül a férj vagy a feleség önállóan vagy a Weight Watchers segítségével diétázni kezdett, a másik fél pedig nem végzett semmilyen fogyókúrás tevékenységet. 

kozos-fogyas2

Ennek ellenére a kutatók azt tapasztalták, hogy fél év alatt a nem diétázó felek is átlagosan a korábbi testsúlyuk 3%-ától szabadultak meg. Mindezt úgy, hogy csak a partnerük fogyókúrázott, ők maguk nem.

Egy másik kutatás viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy a hullám-effektus fordítva is működik. Tehát a kelletlenkedő partnerek visszahúzhatják egymást, ráadásul egy közös fogyókúra a párkapcsolatot is komoly próba elé állítja. 

A 389 résztvevőt vizsgáló kutatás arra jutott, hogy a közös fogyás csak abban az esetben működött jobban, amikor mind a két fél pozitívan állt a fogyáshoz, és egy csapatként közelítették meg a kihívást. Amikor az egyik fél kevésbé volt elszánt, sokkal nagyobb valószínűséggel okozott feszültséget a páros kapcsolatában az új helyzet, ráadásul ebben az esetben a külső, zavaró tényezőkkel is nehezebben küzdöttek meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Így tehát a közös fogyókúra csak abban az esetben eredményez nagyobb valószínűségű fogyást, ha mind a két fél ugyanolyan lelkesen vág bele, illetve abban az esetben, ha csak az egyik fél diétázik, a partner támogató, és gyakori pozitív megerősítéssel segíti a párját.

Nagy közös fogyások

Vannak, akiknek már sikerült együtt a nagy fogyás. Némelyik páros több mint 200 kilót fogyott közösen. Ezek a szerelmesek bizonyítják, milyen megállíthatatlanok tudnak lenni az együtt fogyókúrába kezdő párok. 

A képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük