12 kiló cukrot eszel évente! 11 rejtett forrás az élelmiszercímkéken
Tudod, mit takarnak a dextróz vagy melasz szavak? Értsd meg az élelmiszercímkék jelentését!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A túlzott cukorfogyasztás szoros összefüggésben áll olyan krónikus betegségek kialakulásával, mint a diabétesz, a rák, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések. Ezen okoknál fogva sokan határozzák el, hogy csökkentik a cukorbevitelüket, ám ez olykor nem is olyan könnyű feladat.

Az élelmiszerek csomagolását böngészve ugyanis olyan összetevőkkel is találkozhatsz, amelyeket nem veszel számításba, amikor a napi cukorbeviteledet számolod.

Évente legalább 12 kiló cukrot eszel

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2011-ben a háztartásban fogyasztott cukormennyiség fejenként 12,5 kilogrammot tett ki - és ez a szám még nem is teljes évi adagod, hiszen nincs benne az a cukormennyiség, amit étteremben, moziban vagy útközben, rohanva fogyasztasz el.

Annak érdekében, hogy csökkentsd a napi cukorbeviteledet - ami a legújabb ajánlások szerint a napi kalóriabeviteled legfeljebb 5%-át teheti ki -, érdemes alaposan átböngészned az élelmiszercímkéket, és vedd számításba az alábbi hozzáadott cukrokat is. Ugyancsak tartsd szem előtt, hogy az egyes élelmiszerek összetevőit csökkenő sorrendben tüntetik fel a csomagoláson: tehát a felsorolás elején szereplő összetevőből van legtöbb a termékben.

Rejtett cukor az élelmiszercímkéken

 • Méz.
 • Melasz.
 • Maltóz.
 • Fruktóz.
 • Szacharóz.
 • Juharszirup.
 • Invertcukor.
 • Barna cukor.
 • Keményítőszirup.
 • Glükóz, dextróz, glükóz-fruktóz szirup.
 • Kukoricaszirup, magas fruktóztartalmú kukoricaszirup.

Egészséges cukorforrások?

Méz

Bár a méz a benne lévő ásványi anyagoknak és aminosavaknak köszönhetően jóval egészségesebb, mint a közönséges kristálycukor, ugyanakkor fruktóz-, vagyis gyümölcscukor-tartalma magas, tehát érdemes számításba venni, ha a cukorfogyasztásodat szeretnéd nyomon követni.

Fruktóz, glükóz, szacharóz

A fruktóz és a glükóz kémiai összetételét tekintve azonos, ám szerkezetük eltérő. A fruktóznak ugyanis ahhoz, hogy a szervezet hasznosítani tudja, előbb glükózzá kell alakulnia a májban. Az pedig már lényeges különbség, hogy a fruktóz - vagyis gyümölcscukor - fogyasztása után a vércukorszint nem emelkedik olyan hirtelen, mint a kristálycukor esetén. A szacharóz - melyet egy glükóz- és egy fruktózmolekula-rész alkot - fogyasztása ezzel szemben azonnal emeli a vércukorszintet, így egészségtelenebbnek számít.

Barna cukor, melasz, keményítőszirup

A barna cukorról sokan gondolják, hogy egészségesebb, mint a hagyományos kristálycukor. A kettő közötti különbség azonban mindössze annyi, hogy van benne egy csekély mennyiségű melasz.

A melasz egy sűrű cukorszirup, amely a cukorrépa vagy a cukornád feldolgozása során képződik melléktermékként. A keményítőszirup pedig ugyancsak a cukorgyártás során előállított édes, borostyán színű, sűrű melaszféle.

Kukorica- és juharszirup

A kukoricaszirupot különböző élelmiszerekben - például üdítőkben, reggelizőpelyhekben - használják édesítőszerként. Bár jelenleg nincs korlátozva a fruktózban gazdag kukoricaszirup alkalmazása, az Országos Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Intézet véleménye szerint indokolt lenne. Ennek oka, hogy a finomított cukoréhoz hasonló hatással van a szervezetre - szakértők szerint elősegíti a diabétesz kialakulását. Tudj meg többet a témáról korábbi cikkünkből!

A juharszirupról legtöbben csak annyit tudnak, hogy a kanadaiak és az amerikaiak a palacsintára öntik. Valójában - a mézhez hasonlóan - aminosavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedő természetes édesítőszerről van szó, mely azonban szacharózban és glükózban is bővelkedik. Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy energiatartalma a kristálycukorhoz képes alacsonyabb, ráadásul az immunrendszer működését is támogatja.

Cukor helyett

Nem tudod, mivel helyettesíthetnéd a cukrot? Kattints az alábbi videóra, ha érdekel a dietetikus véleménye!

Amiről azt sem tudod, mi fán terem

Maltóz és invertcukor

Az élelmiszerek csomagolásán esetenként olyan összetevőket látsz, amelyeken nem igazán tudsz hová tenni. Ilyen lehet például a maltóz vagy malátacukor, amely két glükózrészből álló diszacharid. A fehér színű, kristályos vegyület, amelyet többnyire növénycsírákból nyernek, emberi szervezetre gyakorolt hatása hasonló a hagyományos cukoréhoz.

Az invertcukor hasonlóan ismeretlen név lehet a kémiában nem jártas emberek számára. Ezt a vegyületet répacukorból állítják elő - savas hidrolízissel -, és szerkezetét tekintve egyenlő rész szőlőcukorból és gyümölcscukorból álló keverék.

Dextróz

Végezetül pedig vegyünk át még egy ismeretlen nevet: a dextrózt. Ez a vegyület ugyancsak glükóznak, hétköznapi nevén szőlőcukornak tekinthető, vagyis nem vagy előbbre vele, mint ha egyszerűen a cukor szót látnád az élelmiszer-összetevők között.

Ezt is szeretjük