8 egyensúlyfejlesztő gyakorlat, ami időskorban különösen hasznos: segítenek aktív életet élni és megelőzni az eséseket

Otthon is végezhető gyakorlatok, amelyek fejlesztik a mozgásbiztonságot.

Egyensúlyfejlesztő gyakorlatok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mindennapos cselekvésekhez megfelelő egyensúlyra van szükség, de ezzel az ember általában egészen addig nem foglalkozik, ameddig nem tapasztal zavart a működésében. Ha romlik az egyensúlyérzék, bizonytalanabbá válik a mozgás, és fokozódik az elesés kockázata. 

A kor előrehaladtával egyre gyakoribbá válnak az egyensúlyproblémák, ez pedig egy idő után a mozgástól, eleséstől való félelmet és az önállóság csökkenését idézheti elő. Az elesés következtében kialakuló csonttörések is immobilizációhoz, illetve az ezzel kapcsolatos szövődményekhez, például az emésztés lassulásához vagy tüdőgyulladáshoz vezethetnek. Éppen ezért az időskori mozgásterápia fontos részét képezik az egyensúlygyakorlatok. 

Gyakorlatok az egyensúly fejlesztésére

Az egyensúlyfejlesztő gyakorlatok célja a test stabilitásának, összehangolt működésének, izomerejének fokozása, közvetve pedig a mozgásbiztonság növelése és az esésmegelőzés. Nagyon fontos, hogy amennyiben már problémák vannak az egyensúlyérzékkel, mindig külső támaszték (stabil szék, fal) mellett, illetve segítőtárssal együtt végezd a gyakorlatokat, és csak addig, ameddig biztonságban érzed magad. A legjobb, ha iránymutatást kérsz egy gyógytornász szakembertől. Az instabil, puha felszín (párna, matrac), a csukott szem nehezítést jelenthet a torna során, de eleinte ezekkel nem ajánlott kísérletezni. 

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük