Melyik a leghasznosabb gabonapótlék? 8 álgabona, ami tele van vitaminnal
Bár hivatalosan nem gabonafélék, tulajdonságaikból adódóan mégis ugyanúgy használhatod őket, mint a gabonákat.

Az álgabonák, vagyis a pszeudocereáliák nem a gabonafélék képviselői, dietetikusok azért említik őket mégis a gabonafélékkel együtt, mert magas a keményítőtartalmuk, és a gabonafélékhez hasonlóan hántolva, őrölve lehet őket használni az ételekhez.
Aki szeretne egészséges, kiegyensúlyozott étrendet kialakítani, már azzal nagy lépést tehet, ha hetente pár alkalommal lecseréli a valódi gabonát valamelyik álgabonafajtára. Megannyi kedvező élettani hatásaik miatt ugyanakkor némelyiket gluténérzékenység esetén is érdemes beépíteni az étrendbe.
Egészséges álgabonák
Az álgabonák vitaminokban, szénhidrátokban és fehérjében gazdagok, ezért gyakran ajánlják vegetáriánusoknak, vegánoknak is. Emellett kiemelkedő kalcium-, kálium-, B-vitamin, foszfor-, vas-, réz-, élelmirost- és cinktartalommal bírnak, illetve segítik az emésztést. Köretként vagy salátába keverve egyaránt megállják a helyüket, ám felhasználás előtt érdemes átöblíteni.
Képek: Getty Images Hungary.
OLVASD EL EZT IS!

- gluténérzékenység
- liszt
Fehér liszt helyett: 10 gluténmentes liszt főzelékek sűrítéséhez

- gluténérzékenység
- lisztérzékenység
A cöliákia 5 legfontosabb tünete: súlyos vérszegénységhez is vezethet

- gluténérzékenység
- tünetek és betegségek