Íme, a magyarázat! Ezért eszel meg egy vödör fagyit szakítás után
Az édességfogyasztás valóban segítséget nyújt a bánat ellen, vagy csak elveszted a kontrollt?

beauty and style
Top olvasott cikkek

A szomorúság és az édesség számos filmben kéz a kézben állnak a kamerák elé. Talán rémlik még a Bridget Jones-filmek híres jelenete, amikor a René Zellweger egy óriási doboz fagylaltot pusztít el takaróba burkolózva.

Nem véletlen, hogy az alkotók szívesen használják fel az efféle összefüggéseket, hiszen a valóságban is él a lelkiállapot és az édesség utáni vágy között megfigyelhető kapcsolat. Erre mutatott rá egy nemrégiben végzett német kutatás - írja a Daily Mail.

Ezért eszel sok édességet, ha szomorú vagy

Egyfelől régóta ismert tény, hogy a csokoládéban található bizonyos vegyületek segítik az edorfintermelést - melyet a köznyelvben csak boldogsághormonnak neveznek. Az édesség tehát segíthet a hangulatszabályozásban.

Egy, a Würtzburgi Egyetemen végzett vizsgálat azonban egy másik lehetséges okra is rámutatott. Dr. Paul Breslin, a tanulmány egyik szerzője szerint az érzelmek hatására másképp érzékelheted az ízeket: erősebbnek érzed az édeset, a keserűt és a savanyút, mindeközben azt kevésbé érzékeled, hogy mennyi zsírt vittél be a szervezetedbe.

Ne nézz szomorú filmet, ha fogyni akarsz

A kutatásban részt vevő önkénteseknek három különböző videót játszottak le a kísérletvezetők. Az egyik videó szomorú jeleneteket tartalmazott, a másik boldog történetet mesélt el, a harmadik unalmas volt.

Az eredmények azt mutatták, hogy az unalmas videó semmilyen hatással nem volt a résztvevők ízlelőbimbóira. Az érzelmekre hatást gyakoroló videók ellenben befolyásolták a szervezetbe bevitt táplálék mennyiségét.

A kutatók tehát rámutattak, hogy a szomorú vagy depresszióban szenvedő emberek esetében kisebb az esély rá, hogy érzékelik az az élelmiszerek kalóriatartalmát. A rossz lelkiállapot azt eredményezheti, hogy a kelleténél nagyobb mennyiségű édességet veszel magadhoz.

Mozgás, táplálkozás és jókedv

A sikeres fogyáshoz tehát nem csupán rendszeres mozgásra és helyes táplálkozásra van szükség, hanem arra is, hogy a lelkiállapotod megfelelő legyen. Ha komoly okod van a szomorúságra, nem biztos, hogy sikerül megszabadulnod a fölös kilóktól, hiszen az érzelmeid befolyásolják az ízérzékelésedet.

Ezt is szeretjük