Ez a mozgásforma a depresszió ellenszere!

A kutatók szerint

Új kutatások szerint a depressziót nem csak gyógyszeres kezeléssel lehet gyógyítani.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A stressz a hétköznapok részévé vált, ennek tükrében nem meglepő, hogy a WHO, azaz az Egészségügyi Világszervezet 1997-ben a társadalom negyedik legsúlyosabb betegségévé nyilvánította a depressziót.

Habár kezelésére számos gyógymód létezik, egy új kutatás szerint a jóga is segíthet a pszichés probléma esetén.

A jóga depresszióra gyakorolt hatása

A depresszió a kedélybetegség egy fajtája, amely állandó szomorúsággal, reményvesztettséggel, lehangoltsággal jár. Bár ezek a tünetek mindenkinél előfordulhatnak, az állapot akkor tekinthető kórosnak, ha előbbiek több mint két héten át fennállnak. Kialakulásának hátterében meghúzódhatnak lelki tényezők, de biológiai okok is.

Kutatók egy csoportja nemrégiben 16 kutatási eredményt hasonlított össze, amelyek a jóga pszichés problémákra gyakorolt hatására vonatkoztak. Ez alapján úgy tűnik, hogy a jóga segíthet a depresszió leküzdésében, illetve az alvászavarral küzdőnek is - akkor, ha azok semmilyen gyógyszeres kezelést nem kapnak. Emellett a skizofréniában és figyelemhiányos hiperaktivitásban szenvedő, gyógyszeresen kezelt betegek állapotát is kedvezően befolyásolhatja.

A jóga a kulcs?

P. Murali Doraiswamy, a Duke Egyetem egészségügyi központjának pszichiáter professzora elmondta, hogy a jóga jótékonyan hat az agyban lezajló kémiai folyamatokra és a szervezetben lévő gyulladásokra is. Illetve hangsúlyozta, hogy egyes biológiai folyamatokat úgy befolyásol, mint ha a páciens antidepresszáns gyógyszereket szedne vagy pszichoterápiára járna.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mivel azonban a kutatásban csak olyan depressziós betegek vettek részt, akiknél a betegség tünetei enyhe formában jelentkeztek, arról nincs pontos adat, hogy milyen hatással van a keleti mozgásforma a súlyos esetekre. Továbbá a professzor hangsúlyozta, hogy mivel a kutatási alanyok közösen, csoportosan jógáztak, nehéz megállapítani, hogy javulásuk milyen mértékben köszönhető a jógának és milyen mértékben a szociális interakciónak.

Népszerű jógatípusok

Ha te is szívesen kipróbálnád a jógát, akkor válaszd a hozzád leginkább passzoló típust!

Fontos az orvosi szakvélemény

Az egyik kutatásban, amelyben 69, idősebb felnőtt vett részt heti rendszerességgel, hat hónap alatt 40%-kal csökkentek a depresszióteszten mért eredmények. Ezzel szemben a kontrollcsoportban, illetve az alternatív kezelési csoportban semmiféle előrelépés nem történt. Egy másik csoportban, ahol 39, alvászavarral küzdő rákbeteg vett részt, a jóga csökkentette az álmatlanság mértékét, és sokan az altatókat is elhagyhatták lassanként, de a kontrollcsoportban itt sem tapasztaltak haladást a kutatók.

Az NCCAM, azaz az Amerikai Kiegészítő és Alternatív Orvoslás Országos Központjának szakemberei azonban azt tanácsolják a betegeknek, hogy a megszokott terápiás lehetőségek helyett ne támaszkodjanak kizárólag a jógára, és az orvosi kezelésről se mondjanak le. Sőt, kifejezetten javasolják, hogy mielőtt jógázásba kezdenének vagy egyéb alternatív módszerrel próbálkoznának, mindenképpen kérjék ki orvosuk tanácsát.

Ezt is szeretjük