Tessék, egy újabb érv a csokoládéfogyasztás mellett
Mire jöttek rá a kutatók?
A minőségi csokoládé segít a köhögés csillapításában.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A minőségi csokoládéról tudjuk már, hogy antioxidáns hatású, javítja a hangulatot, ráadásul mindenki szereti. Hogy az említett pozitív hatásokat kiélvezhesd, legalább 35%-os kakaótartalommal bíró csokoládét kell választanod.

Jó hír, hogy nemrégiben a csokoládé újabb egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságát is felfedték a kutatók: köhögéscsillapító hatással bír - derül ki a Daily Mail írásából.

Köhögéscsillapító csokoládé

A Brit Szív- és Tüdőgyógyászati Intézet kutatása alapján a szakemberek állítják, hogy a kakaóbab egyik alkotóeleme, a teobromin nevű alkaloida az akut és a krónikus köhögéses tüneteket is képes csökkenteni.

Röviden a kísérletről

A vizsgálatot végző kutatók háromszáz embert vontak be a kísérletbe. Az alanyok két héten keresztül napi 1000 mg teobromint kaptak - ez a mennyiség megtalálható körülbelül 60 gramm étcsokoládéban, illetve 450 gramm tejcsokoládéban. A kísérletben részt vevők 60%-a nyilatkozta, hogy a köhögés intenzitásának csökkenését tapasztalta a vizsgálat két hete alatt.

A jelenséget a szakértők azzal magyarázzák, hogy a teobromin nevű vegyület megakadályozza azoknak az érzőidegeknek a működését, amelyek szerepet játszanak a köhögés kiváltásában.

Átmeneti hatás

A dolog szépséghibája azonban, hogy a csokoládé fogyasztása nem hoz végleges javulást. A szakértők szerint a köhögéscsillapító hatás megszűnik, miután felhagysz a csokoládéfogyasztással.

A légúti betegségek egyik leggyötrőbb tünete a fokozott nyákképződés miatt kialakuló hurutos köhögés, nehéz légzés, ami a jelenlegi időszakban különösen nagy odafigyelést és mielőbbi kezelést kíván.  Ebben nyújthat hatékony segítséget a Bébelle nyákoldó, köptető hatású balzsam, ami 100%-os tisztaságú, természetes alapanyagokból készült, és már egészen kisgyermekkortól használható.

Tudj meg róla még többet!

Promóció

Mennyi csokoládét érdemes enned?

A kutatás alapján naponta egy kisebb tábla alacsony cukortartalmú fekete csokoládé fogyasztásával átmenetileg csökkenthetőek a köhögéses tünetek. Bár ezek a magas kakaótartalommal bíró csokoládék alapvetően egészségesek, nagy mennyiségben fogyasztva székrekedést okozhatnak, valamint túlsúly kialakulásához vezethetnek. Ezért a mennyiséget csökkents napi egy-két kockára, a köhögést pedig korábbi cikkünkben leírt természetes módszerekkel is csillapíthatod.

Ezt is szeretjük