Az édesburgonya a szulákfélék családjába tartozó növény, tehát nevével ellentétben nem burgonya - bár az alakja hasonlít rá.
Az édesburgonya nemcsak egészséges, de szerencsére finom is: az íze leginkább az édes sütőtökre emlékeztet. A sima krumplihoz hasonlóan az édesburgonya is többféleképpen elkészíthető, érdemes kísérletezni vele: ehető pürében, sütve, héjával vagy anélkül, akár hasábburgonyaként is köretnek.
Nagyon sok pozitív élettani hatása van
Az édesburgonyában található antioxidánsoknak és vitaminoknak hála az egyik legegészségesebb növényként tartják számon, amelynek pozitív élettani hatásai a szervezet számos részére kiterjednek. Azonban az a széles körben elterjedt nézet, miszerint az édesburgonya fogyaszt, ilyen formában nem igaz, glikémiás indexe viszonylag magas, és egyáltalán nem kalóriaszegény. Önmagában a növény fogyasztása nem fogja leolvasztani a kilókat, viszont többféleképpen is hozzájárul a szervezet egészséges működéséhez, beleértve az emésztést is.

A répához hasonlóan az édesburgonya is gazdag A-vitaminban, a narancsszínért felelős béta-karotin-tartalmának köszönhetően. Már egy közepes méretű édesburgonya elfogyasztása is fedezi a napi A-vitamin-szükséglet jelentős részét. Ez elengedhetetlen a bőr, a szem és a körmök egészségéhez.
Fotó: Getty Images

Az édesburgonya tartalmaz szerotonint, és ez jól jöhet az olyan PMS-tünetek ellen, mint a kedélyváltozás. A szerotonin ugyanis az agyban is termelődő boldogsághormon. Az édesburgonya a stressz ellen is kiváló étel, akár pürés formában is fogyasztható.
Fotó: Getty Images

Kifejezetten jó hatással van a szív- és érrendszeri betegségekre, mert nagyon gazdag B6-vitaminban és káliumban is. A kálium szabályozza a magas vérnyomást,a B6-vitamin pedig a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez létfontosságú.
Fotó: Getty Images

Az édesburgonya tele van rostokkal, főleg a héja, ezért érdemes hámozás nélkül főzni. Magas rosttartalmának köszönhetően hatékony segítség székrekedés ellen.
Fotó: Getty Images

Az édesburgonya gazdag vasban, így a vegetáriánusoknak és vegánoknak is bátran ajánlott a fogyasztása - akár rakott formában sütve is. Az édesburgonyában található C-vitaminnak hála a test jobban tudja hasznosítani a vasat.
Fotó: Getty Images

Hatékonyan erősíti a csontokat kalciumtartalma miatt, illetve D-vitaminban is gazdag, ami szintén jót tesz a csontoknak. Emellett erősíti a fogakat és az immunrendszert is. Fűszerekkel feldobva különösen finom.
Fotó: Getty Images

Az édesburgonya magas mangántartalommal rendelkezik, és ennek több előnye is van. A mangán segíti az emésztést, egészségesen tartja a csontokat, és elősegíti, hogy az ember energikusnak érezze magát.
Fotó: Getty Images

Az édesburgonyát az öregedés lelassítójának is tartják, mivel antioxidánsai, vitaminjai és proteinjei segítik megőrizni a fiatalságot.
Fotó: Getty Images

Tudósok szerint az édesburgonyának daganatmegelőző hatása is van: a növény fehérjéje, a proteáz inhibitor a tesztek alapján megállíthatja a rákos sejtek növekedését. Csökkenti a gyomorrák és a májbetegségek kockázatát.
Fotó: Getty Images

Az édesburgonya rendkívül gazdag antioxidánsokban. Ilyen például a narancssárga édesburgonyában a béta-karotin vagy a lilában található anthocianin. Az antioxidánsok erősen gyulladáscsökkentő hatásúak, segítenek távol tartani bizonyos betegségeket.
Fotó: Getty Images
(Képek forrása: Getty Images)