Ez történik a szervezetedben, ha mindennap eszel 5 szem diót
Nem egyszerűen egészségesebb, mint a chips. Erre képes a dió!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A diófa - Juglans regia -, a kertek bölcs öregje akár több mint száz évig is elél. Magassága elérheti a 25 métert, lombkoronája sok helyet követel magának.

Levelét vértisztító hatása miatt már az ókorban használták állati mérgek ellenszereként, a belőle főzött tea pedig napjainkban is sokféle egészségügyi problémára jelent gyógyírt. Termése pedig nem egyszerűen egészséges nassolnivaló, de olyan jótékony hatásokkal bír, melyekről nem is álmodtál.

Napi öt szem dióval a szívbetegségek ellen

Az ősszel érő dió termését érdemes napi rendszerességgel fogyasztani. Egy, a Pennsylvaniai Egyetemen végzett kutatás szerint már napi 85 gramm - egész - dió is pozitív hatással van az egészségre. Ez körülbelül napi öt szem pucolt diót jelent.

Az kutatás eredményei azt mutatták, hogy már ekkora adag is elegendő ahhoz, hogy a diófogyasztás kedvezően befolyásolja a keringési rendszer egészségét.

A dióban lévő alfa-linolénsav, gamma-tokoferol és fitoszterolok segítenek megőrizni a vérerek rugalmasságát, a dióolaj pedig a vérerek falát bélelő endothél sejtek működését támogatja, ily módon biztosít védelmet a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben.

Még mire jó a dió?

A változókorban lévő nők jól tudják, hogy a dió a csontritkulás természetes ellenszere, melynek rendszeres fogyasztását érdemes már korábban - megelőző jelleggel - elkezdeni. Magas kalciumtartalma mellett említésre méltó a benne lévő vas, cink, magnézium és foszfor is.

Vitaminokban sem szűkölködik: B6-, B9-, A- és E-vitamin egyaránt megtalálható benne. Utóbbi kettőnek köszönhetően bőrszépítő hatással bír. A benne lévő omega-3 zsírsavak pedig jót tesznek az agyműködésnek, segítenek megőrizni a központi idegrendszer egészségét.

Ezt is szeretjük