4 tápanyag, aminek a pótlására most különösen oda kell figyelni: nem csak a D-vitamin hiánya vezet lehangoltsághoz

A D-vitamin mellett több más anyag is felel a depressziós tünetek elkerüléséért, télen hatványozottan figyelni kell rájuk.

gyógyszer
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az időjárás telente nem kifejezetten kedvez a jókedvnek, kivéve talán akkor, mikor az ember éppen síel, szánkózik vagy hógolyózik. Ám ha az idő esőt ad, havat nem, és minden szürke és kedvetlen, akkor sajnos a depresszió vagy a levertség is könnyen kopogtat.

Ennek hátterében állhat a D-vitamin hiánya is, de számos más anyag hiányállapota is okozhat enyhe depressziós tüneteket, így ezekre is érdemes figyelni. A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász volt a ratkotunde.hu segítségére.

Télen különösen fontos tápanyagok

Folát

A folsav - vagy B9-vitamin, vagy folát, ahogyan a szervezetbe táplálékkiegészítőkkel bejuttatja az ember - egy kifejezetten fontos anyag. Jellemzően a velőcsőzáródási rendellenességek veszélyéről beszélve kerül szóba, de a folsav azért ennél lényegesen többet tesz a szervezetért. A vitamin ugyanis támogatja a sejtosztódást, és befolyással van a szerotonin, vagyis a boldogsághormon képzésére is.

Fontos megjegyezni, hogy a folsav hasznosítására sajnos az MTHFR gén mutációjával élők az étrend-kiegészítőkből jellemzően nem képesek. Ennek oka a folát maga, mely nem megfelelő formában sajnos nem képes hasznosulni az ilyen génmutáció jelenléte esetén - és ez bizony a magyar lakosság 50%-át érinti! Éppen ezért fontos (a kismamák számára különösen), hogy olyan készítményt keressen az ember, melyben Quatrefolic formában jelenik meg a folsav. Ez a negyedik generációs folsav ugyanis a génmutáció jelenlétében is kifejezetten nagy arányban képes a szervezetbe épülni, hasznosulni.

Cink

A cink jellemzően a férfiakkal összefüggésben kerül elő, hiszen a spermiumképzéshez elengedhetetlen anyag. A hölgyek esetében azonban szintén kiemelt jelentőségű, és messze nem csak azért, mert jelenléte képes enyhíteni a depresszió tüneteit. A cink a szervezetben baktérium-, vírus- és gombaellenes hatást fejt ki, többek közt segít megakadályozni a hüvelyi fertőzések kialakulását és felszállóvá válását. Ez minden hölgy esetében hasznos, kismamáknál azonban kiemelten, hiszen a felszálló hüvelyi fertőzések felelnek a vetélések mintegy 70%-áért - mondja dr. Angyal Géza.

A cikk az ajánló után folytatódik

B6-vitamin

Ez egy olyan anyag, amivel gyakrabban találkozni, mégis, sokan nem is tudnak róla, hogy a B6-vitamin a neurotranszmitterek termelődésének elősegítése mellett bizony a depresszió kialakulása ellen is hatásos fegyver. A B-vitaminok azonban az étvágyat is növelik, amivel azért lehetnek gondok. Itt újra a terhességre érdemes kitérni, hiszen igen sok kismamát érint a várandósság alatti nagymértékű hízás, mely sok esetben egy életre átformálja a nők testét, önbecsülését, mivel még mozgással is nagyon nehezen lehet tőle megszabadulni. Fontos azonban kiemelni, hogy a B6-vitaminra a terhesség során végig szüksége van a szervezetnek - ez azonban nem minden B-vitamin esetében igaz. Ez azt jelenti, hogy a terhességi hízást is könnyebben kerülhetik el a nők, ha megfelelően tagolt, a trimeszterek igényeit leginkább követő terhesvitamin mellett teszik le a voksukat.

Vas

A vas a vérképzés elengedhetetlen kelléke, a hemoglobin vas hiányában nem képes a megfelelő működésre, így nemcsak a vérképzés, hanem a gázanyagcsere is sérül az anyag hiányállapotai során. Vashiány esetén a fáradtság és a depresszió is könnyen kopogtat, de pótlása nem olyan egyszerű, különösen bizonyos diéták, étkezési irányzatok esetében. A vas ugyanis állati eredetű táplálékokból sokkal jobban képes hasznosulni, vagyis hiába eszi valaki nagyobb mennyiségben a spenótot, messze nem ér el vele olyan eredményt, mint a májjal.

Ennek megfelelően a vasat igen sok élethelyzetben érdemes pótolni táplálékkiegészítővel. Azonban - mint a spenót és a máj esetében - a táplálékkiegészítőknél sem mindegy, melyiket választja az ember. A szervezetbe juttatott anyagokat át kell alakítani ahhoz, hogy hasznosíthatóak legyenek. Ez energiaigényes folyamat, de javítani lehet a hasznosulási arányon - méghozzá jelentősen -, ha eleve biológiailag aktív, szerves formában visszük be a tápanyagokat a szervezetbe. A vas esetében ez a készítményekben jellemzően a vas-citrát formát jelenti. A -citrátok és -glükonátok - melyeket érdemes keresni a táplálékkiegészítőkben - akár 80%-kal is jobban hasznosulnak, mint szervetlen kötésű társaik.

5 dolog, ami alacsony D-vitamin-szinthez vezethet, de sokan nem is tudják

A D-vitamin támogatja az immunrendszert, hozzájárul a csontok épségének megőrzéséhez, befolyásolja a vérnyomást és a hormonrendszer működését is. Hiányában nő a csontlágyulás, a cukorbetegség, a depresszió rizikója, csökken a termékenység, a szervezet kevésbé ellenálló a fertőzésekkel szemben. A D-vitamin szintjét több dolog is befolyásolhatja, egyebek mellett az életkor és a testsúly is.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük