4 természetes, de hatékony szorongásgátló: enyhítik a depresszió tüneteit, segítenek a stressz ellen
A depresszió ellen a természetben megtalálható gyógynövények és ásványi anyagok is segíthetnek.

rhodiola rosea nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A depresszió mint láthatatlan sötét felhő ködösíti el a gondolatokat, és taszít olyan érzelmi mélységbe, amit sokan el sem tudnak képzelni. Ilyenkor, ha már úgy tűnik, semmilyen terápia nem segít, a pszichiáter antidepresszánst írhat fel. Ezeknek bizonyítottan kedélyjavító, hangulatstabilizáló hatásuk van, ám komoly mellékhatásokkal is járnak, és csak orvosi kontroll mellett szedhetőek.

Éppen ezért, ha valaki szorongását, enyhe depressziószerű tüneteit szeretné csillapítani, kezelőorvossal vagy gyógyszerésszel egyeztetve érdemes lehet étrend-kiegészítő formájában kipróbálni pár olyan természetes szert, amik durva mellékhatások nélkül az egészséget támogatva veszik fel a harcot a lehangoltsággal, a szorongással és a stresszel.

Illatos rózsásvarjúháj 

A rózsásvarjúhájból, rhodiola rosea, vagy aranygyökérnek is nevezett növényből készült táplálékkiegészítők támogatják az egészséget. Csökkentik a depresszió okozta lehangoltság érzését és a stressz-szintet, főleg erős szorongást kiváltó szituációknál szolgálhat mankóként. Antidepresszáns-szerű hatását annak köszönheti, hogy hatóanyagai támogatják az idegrendszert, és gátolják a hipotalamusz-hipofízis-adrenokortikális rendszer túlműködését. A röviden HPA-ként ismert része az agynak szabályozza a test stressz reakcióját. Kutatások szerint a terület túlzott aktivitása súlyos depresszióval járhat.

GettyImages-489171402

57 depresszióban szenvedő résztvevővel végzett, klinikai kísérlet során megállapították, hogy 12 héten át napi 340 mg rhodiolakivonattal végzett kezelés jelentősen csökkentheti a depressziós tüneteket.

Sáfrány 

A sáfrány, crocus sativus, egy széles körben használt fűszernövény, ami tele van antioxidánsokkal és karotenoidokkal. Kutatások szerint a lehangoltság, depresszió tüneteit képes enyhíteni. Hatóanyagainak köszönhetően megnöveli a hangulatjavító szerotoninszintet az agyban, noha maga a folyamat jellege nem tisztázott még.

GettyImages-108197816

A kísérlet alatt öt randomizált kontrollcsoportot vizsgáltak, némelyeknek placebót adtak, másoknak pedig sáfrányt. Az eredmény szerint, akik a tényleges 30-100 milligrammnyi sáfránykivonatot kapták, azoknál jelentősen csökkentek a depressziós tünetek. Mi több, azt is bebizonyították, hogy hasonló reakciót vált ki az agyban, mint az antidepresszánsok. Ugyan még több, hosszabb távú kutatás vár arra, hogy ténylegesen bebizonyítsák a szellemi egészségre gyakorolt áldásos befolyását, az eddigi felfedezések bizakodásra adnak okot.

Cink

A cink egy olyan ásványi anyag, mely létfontosságú az agy egészségének megőrzése és az idegrendszer működésének szempontjából. Antioxidánsban gazdag tápanyag, melynek gyulladáscsökkentő hatása is ismert. A cinkhiány egyik tünete a depresszió és szorongás érzete, mely jól mutatja, milyen szoros összeköttetésben áll a mentális betegséggel ez a fontos ásványi anyag. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy randomizált kontrollvizsgálat során olyan résztvevőket figyeltek meg, akik antidepresszáns mellett cinkkiegészítőket szedtek, és a kutatók azt tapasztalták, hogy jelentősen enyhültek a depressziós tünetek. Napi 30 mg cink szedése biztonságosnak mondható, az aminosavak segítik elő a felszívódását.

Omega-3

Az omega-3 olyan esszenciális zsírsavak közé tartozik, amit az emberi szervezet nem képes előállítani. Éppen ezért különböző omega-3-tartalmú ételeket, tenger gyümölcseit, olajos halakat vagy magvakat érdemes beiktatni az étrendbe vagy étrend-kiegészítő formájában fogyasztani. Nemcsak a szellemi, de a testi egészség érdekében is.

GettyImages-167071885

Egy 2020-ban végzett kutatásban olyan 638 terhes vagy nemrégiben szült nő vett részt, akiknél depressziós tünetek alakultak ki. A kísérlet során sikeresen csökkentették ezeket a tüneteket omega-3 kiegészítőkkel. 26 másik, összesen 2160 résztvevőből álló vizsgálat során szintén arra az eredményre jutották, hogy az omega-3 jótékony hatással bír a depressziós tünetek kezelésében. A Harvard Egyetem kutatói szerint a legjobb az a fajta, ami 60%, vagy annál több EPA-t tartalmaz, ebből táplálékkiegészítő formájában napi egy grammot érdemes fogyasztani, ami kicserélhető heti három nap olajos halat tartalmazó fogással. Az EPA az eikozapentaénsav, az omega-3 egyik típusa.

Még mielőtt bárki betárazna az előbb felsorolt étrend-kiegészítőkből, érdemes előtte szakemberrel egyeztetni, mert a természetes antidepresszánsok bizonyos fajtái olyan erősek lehetnek, hogy a már szedett gyógyszerek hatását is befolyásolhatják.

Nemcsak görcsoldó, de a mélyalvást is segíti: miben van sok magnézium?

A magnéziumot idegnyugtató hatása miatt ráadásul a szorongás és a depresszió tünetei ellen is hasznosnak találták a tanulmányokban, amelyek az alvás minőségére ugyancsak negatívan hatnának, ez pedig még egy érvet jelent mellette.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük