Ilyen típusai lehetnek a daganatos fájdalmaknak: onkológus szakorvos részletezte őket

A daganatos fájdalom mögött több ok is állhat, a hatékony fájdalomcsillapítás érdekében mindenképpen fel kell deríteni a hátterét.

GettyImages-1309121911
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A daganatos betegség nem feltétlenül jár együtt nagy fájdalmakkal, amikor viszont mégis, érdemes tudni róla, hogy az onkológiai fájdalomkezelés speciális területe a gyógyításnak.

Dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája arról beszélt, hányféle fájdalom jelentkezhet, és milyen fájdalomcsillapítási lehetőségek segíthetnek. 

Daganatos betegként sem kell együtt élni a fájdalommal

A fájdalom - így az onkológiai jellegű fájdalmak is - az ember egész életét befolyásolja. Nem csak az alvást, az evést zavarja meg, a teljesítőképességet is rontja, és az emberi kapcsolatokra is rányomja a bélyegét, hiszen nem könnyű kiegyensúlyozottnak maradni, ha a fájdalom folyamatos frusztrációt jelent. 

GettyImages-952033642

- A daganatos betegeknek sem kell beletörődniük a fájdalomba, mert ha esetleg nem is tüntethető el teljesen, de minden esetben jelentősen csökkenthető - és ez nagyon komoly életminőség-javulást jelenthet - hangsúlyozza Pádi doktornő.

- Az onkológiai fájdalomcsillapítás azért is olyan összetett „műfaj”, mert a fájdalomnak ilyen esetekben számos forrása lehet. Nemcsak maga a betegség járhat fájdalommal, de a kezelések és az esetleges mellékhatások is, ráadásul nagyon sok múlik az egyéni tolerancián és a körülményeken is. 

Magából a daganatból eredő fájdalmak

Gerincvelői nyomás: amikor a tumor a gerinc felé terjeszkedik, nyomást gyakorolhat a gerincvelőre. Ennek első tünete általában a hát- és a nyakfájdalom, előfordulhat zsibbadás, érzéketlenség is a végtagokban. Gyakran köhögéskor, tüsszentéskor fokozódik a kínzó érzés. Pádi doktornő arra hívja fel a figyelmet, hogy az ilyen típusú fájdalom kezelését azért is kell minél előbb megkezdeni, hogy ne alakulhasson ki vizelet- vagy székletinkontinencia, bénulás. A gerincvelői kompresszió általában sugárterápiával és szteroiddal kezelhető, illetve egyes esetekben műtéttel kell eltávolítani a gerincvelőt nyomó tumort.   

GettyImages-185295141 (1)

Csontfájdalom: ha a daganat a csontokra is áttérjed, megjelenhetnek a csontfájdalmak. Ilyenkor a cél a tumor kontroll alatt tartása és az érintett csontok védelme, sokszor sugárterápiával és bizonyos gyógyszerekkel, többnyire Biszfoszfonáttal. Csontfájdalom ugyanakkor gyógyszermellékhatásként is előfordulhat.

Kezelésből, műtétből eredő fájdalom

Műtéti fájdalom: a műtétek a daganatos betegségek gyakori megoldásai, és következtükben természetesen fájdalmak alakulnak ki, mint minden műtét esetében. Ezek az első napokban erőteljesebbek lehetnek, tehát erősebb fájdalomcsillapításra is lehet szükség, de idővel jelentősen enyhülnek. 

Fantomfájdalom: a szokásos, műtét utáni fájdalmon kívül hosszú távon kialakulhatnak fantomfájdalmak is, amelyek a hiányzó testrészekben jelentkeznek. Bár úgy tűnhet, ezek az érzetek „csak fejben” léteznek, mégis foglalkozni kell velük, hiszen valós kellemetlenséget, kínzó érzést okozhatnak a páciensnek. A kezelésnek nincs egyetlen, bevált módja, éppúgy segíthetnek antidepresszánsok, mint fizikoterápiás módszerek vagy TENS kezelés. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Kemoterápia és sugárkezelés mellékhatásai: a daganatos betegségek kezelésében használatos módszerek mellékhatásai nagyon komolyak lehetnek, és ha így van, feltétlenül kezelendők. Jelentkezhetnek például a perifériás neuropátiára utaló tünetek, amelyek a kemoterápia által kiváltott idegi sérülések miatt alakulhatnak ki, illetve esetleg olyan problémák okozhatják, mint egyes fertőzések vagy a cukorbetegség. Ilyen tünet a zsibbadás, az égő érzés, a fájdalom, a gyengeség vagy bármilyen szokatlan érzés a karokban, kezekben, lábakban, lábfejekben.    

Szájnyálkahártya-gyulladás: a kemoterápia következtében gyulladás, fekélyek jelenhetnek meg a szájban, amelyek fájdalommal járnak, és akadályozhatják az evést, az ivást, esetleg a beszédet is.

Sugárzás okozta gyulladások, sérülések: a sugárterápia okozhat az érintett területeken sérüléseket külsőleg - és egyes esetekben belsőleg is. 

Bizonyos vizsgálatok is járhatnak fájdalommal, de ezek többnyire jól kezelhetők. 

A fájdalom sokszor összetett kezelésekkel enyhíthető

- A daganatos fájdalmak kezelésénél mindig személyre szabottan kell meghatároznunk a célt. Törekedhetünk arra, hogy a mozgás könnyebb legyen, hogy zavartalan legyen az alvás, az evés, végső soron célunk lehet, hogy nyugalomban is tünetmentes legyen a páciens - dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája.

GettyImages-1281638024

- Krónikus fájdalom esetén a kezelésnek is hosszan kell tartania, a gyógyszeres ellátás mellett általában kiegészítő módszereket is kell alkalmaznunk. Ez a fajta fájdalomenyhítés minden esetben alkalmazkodik az állapot változásához is, az éppen aktuális kezelésekhez, helyzethez. A páciensnek és a környezetének is érezni kell, hogy nincsenek egyedül, a fájdalom csillapítható, az életminőség javítható. 

3 hasznos tanács daganatos betegek étkezéséhez

Meggyógyítani étkezéssel nem lehet a rosszindulatú daganatokat, de sokat lehet javítani a közérzeten és enyhíteni a fájdalmon segítségével.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük