Akár felnőtten is kialakulhat 1-es típusú cukorbetegség - Nagyon fontos a pontos diagnózis
A cukorbetegség két fő formájának elkülönítése igen nagy jelentőséggel bír a terápia meghatározásában.

cukorbetegség típusai nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan úgy gondolják, hogy az egyes és a kettes típusú cukorbetegség között egyszerű különbséget tenni, hiszen az 1-es típus a gyerekeket érinti, míg a felnőttkorban diagnosztizáltak csakis 2-es típusba tartozhatnak.

Prof. dr. Barkai László, a Cukorbetegközpont diabetológusa azonban felhívja a figyelmet arra, hogy ez máig egy elterjedt tévhit, és elmondja, miként lehet megbízhatóan elkülöníteni a két állapotot.

Különbség az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség között

Az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség közti legfőbb különbség a kialakulásuk oka. Míg a 2-es típus rendszerint a helytelen életmód következménye, addig az 1-es típus egy autoimmun folyamaté.

Ekkor a szervezet immunrendszere a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjei ellen fordul, így az inzulintermelésben zavar keletkezik. Ennek hatására nem, vagy csak nagyon kevés inzulin termelődik.

Nem az életkor szerint kell elkülöníteni 

Máig sokan úgy gondolják, hogy míg az 1-es típusú cukorbetegséget gyermekkorban diagnosztizálják, addig a 2-es típust felnőttkorban. Ez egy régi tévhit, és súlyos hiba az életkor alapján meghatározni a diabétesz típusát. Pedig a biztos, pontos diagnózis kulcsfontosságú a megfelelő terápia összeállításában, ugyanis míg a 2-es típus esetén az életmód-terápián kívül nemcsak az inzulin, de az egyéb gyógyszeres kezelés is számításba jöhet, addig 1-es típus esetén csakis az inzulinterápia alkalmazható. 

ICA-, GADA-vizsgálatok

A két típusú cukorbetegség elkülönítésére egyes esetekben laborvizsgálatra lehet szükség. Az egyik ilyen vizsgálat a C-peptid szintjének a mérése. Ez valójában a proinzulin része, vagyis olyan mennyiségben szabadul fel, mint az inzulin. Ebből kiindulva, ha minimális a mennyisége, esetleg teljesen hiányzik, akkor az 1-es típusú cukorbetegségre utal, ha pedig túl magas, akkor inzulinrezisztenciára/2-es típusú diabéteszre.

Ezenkívül vannak még vizsgálatok, melyek segítenek elkülöníteni a diabétesz típusait. Ekkor bizonyos autoantitestek jelenlétét vizsgálják, melyek a szigetsejtek és az inzulin elleni autoantitestek, illetve a béta-sejt glutamát-dekarboxiláz enzimje, a tirozin foszfatáz enzim és a kationos cink transzporter fehérje ellen termelődő autoantitestek. Amennyiben valaki 1-es típusú cukorbeteg, úgy az esetek körülbelül 95%-ában minimum az egyik autoantitest jelenléte kimutatható - mondja Prof. dr. Barkai László, a Cukorbetegközpont diabetológusa, aki hozzátette, hogy az autoantitestek már évekkel az 1-es típusú diabétesz megjelenése előtt kimutathatók. Ennek ellenére a diabétesz előrejelzésére önmagukban csak korlátozott mértékben alkalmasak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Milyen a vércsoportod?

Ha ismered a vércsoportod, előre tájékozódhatsz a vércsoportodra jellemző betegségekről, és egy kis odafigyeléssel, megfelelő életmóddal elkerülheted azokat.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Vérvételes vizsgálat: inzulin, gyógyszer, életmód

Miután kiderült a cukorbetegség típusa, a kezelést mihamarabb meg kell kezdeni. Mivel az inzulin hiányzik az 1-es típus esetén, vagy csak minimális mennyiségben van jelen, így ekkor csakis az inzulinterápia jöhet számításba, míg 2-es típus esetén gyógyszer is elegendő lehet, olykor még az sem szükséges. Viszont, amiben mindkettő megegyezik, az az, hogy a betegnek személyre szabott étrendet és mozgásprogramot kell követnie. 

Segíti az emésztést, csökkenti a vércukorszintet: 10 finom ételötlet csicsókából

A csicsókának megéri az asztalra kerülnie, mivel valóban számos jó hatása van a szervezetre nézve, ráadásul sokféleképp elkészíthető.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük