Nyár cukorbetegen: már egy leégés is sokkal veszélyesebb lehet
Nyáron cukorbetegként számos veszély fenyegethet.

shutterstock 1035040060
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tudtad, hogy a leégés vércukorszint-emelkedést is előidézhet? A cukorbetegeknek fokozottan ügyelniük kell állapotukra a nagy melegben, miután gyakoribbak lehetnek a vércukor-ingadozások.

Dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük a témával és a teendőkkel kapcsolatban.

Nyári nyavalyák

- Fontos, hogy betarts néhány utasítást, hasznos tanácsot, amennyiben vízpartra indulsz nyaralni, vagy strandra készülsz, hogy elkerülhesd a nagyobb bajt - tanácsolja a főorvos. 

shutterstock 317193311

Leégés

A leégés ellen mindenképp védekezni kell magas faktorszámú napvédő készítménnyel, valamint komolyan kell venni a figyelmeztetést: 11 és 15 óra között ne menj ki a tűző napra, keress inkább egy árnyékos helyet, és pihenj ebben az időszakban. 

A leégés nemcsak a melanoma kialakulásának kockázatát növeli, hanem stresszel járhat a szervezet számára, és a vércukorszint emelkedését is előidézheti mindaddig, amíg be nem gyógyul a leégés okozta bőrsérülés. 

Napszúrás

Amennyiben sokat tartózkodsz védelem nélkül a napon, például kalap, kendő nélkül, illetve nem használsz napvédő készítményt, akkor igen könnyen napszúrást kaphatsz, ami lázzal, hányingerrel, hányással is járhat. A cukorbetegeknek egyébként is ügyelniük kell állapotukra a nagy hőségben, mivel ekkor gyakoribbak lehetnek a vércukor-ingadozások, ám, ha a napszúrás miatt hányás, láz lép fel, akkor különös figyelemmel kell lenni.

forrosag-leeges

A hányás miatt nemcsak nagy mennyiségű folyadékot veszít a beteg, de az étvágytalanság miatt kevesebb szénhidrátot tud bevinni, mint az előírt, ami alacsony vércukorszintet eredményezhet - hipoglikémia. Érdemes ilyenkor egyeztetni a kezelőorvossal a gyógyszer, inzulin adagolásáról.

Hányás, hasmenés

Nyáron gyakrabban előfordulnak a hányással, hasmenéssel járó megbetegedések, különösen, ha olyan országba látogatsz, ahol más ételkészítési szabályok vannak, vagy nem figyelsz arra, mit iszol - jégkocka, csapvíz kerülendő. 

Kezelés

Amennyiben mégis megtörténik a baj, fontos a bőséges folyadékpótlás és elektrolitbevitel. Amennyiben a tünetek még az inzulin beadása előtt jelentkeznek, akkor gyakori, kétóránkénti vércukor-ellenőrzés mellett csökkenteni kell az inzulin dózisát, erről mindenképpen egyeztess kezelőorvosoddal! Ha a hányás az inzulin beadása után lép fel, nagyon fontos a megfelelő szénhidrátmennyiség bejuttatása. Amennyiben tartósan fennáll a hányás vagy hasmenés, mindenképp egyeztess a továbbiakról orvosoddal!

A cikk az ajánló után folytatódik

Megelőzés és kontroll

- Nagyon fontos a vércukor rendszeres kontrollja. Ha nem tudod étellel, próbáld folyadék formájában bevinni a szénhidrátot, és kis mennyiségű, gyors hatású inzulint alkalmazz. Előfordul, hogy a beteg azt hiszi, ha nem tud enni, akkor nincs szüksége inzulinra. Ez nem így van, mert az időközben fellépő betegség során még nőhet is az inzulinigény - avat be a részletekbe a Cukorbetegközpont diabetológusa. 

Egészséges, de nem diabéteszben

A magas glikémiás indexű gyümölcsök tovább ronthatnak az inzulinrezisztencián. Ha cukorbeteg vagy, kizárólag lassan felszívódó szénhidráttal együtt, illetve a napi szénhidrátbevitelbe beleszámolva fogyaszd őket! 

Ezt is szeretjük