Vércukormérés helyesen: kinek, mikor és hányszor kell?
Van, aki érzi, mikor esik le a vércukra, míg más csak akkor kap észbe, amikor már csillagokat lát: vajon hogy érdemes mérni a cukrot?

cukorbetegseg
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Cukorbetegség fennállása esetén a betegeknek vizsgálniuk kell a vércukorértékeiket, hiszen így egyrészt az alkalmazott terápia sikeressége ellenőrizhető, valamint fény derülhet a hipo-, esetleg a hiperglikémia fennállására is.

Hogy pontosan hogyan is kell ellenőrizni a vércukorértékeket, arról dr. Bibok György, a Cukorbetegközpont diabetológusa adott felvilágosítást. 

Ezért van szükség rendszeres ellenőrzésre

A cukorbetegek esetén nagy jelentősége van a rendszeres és helyes vércukormérésnek. Ezzel egyrészt nyomon követhető az állapot alakulása, tisztába kerülhet a beteg az éhomi vércukorszintjével, valamint képet kaphat arról, hogy étkezések után mennyivel nő meg a vércukorszint. Erre azért van nagy szükség, mivel így nemcsak a megfelelő gyógyszer- vagy inzulindózis állítható be, de le tudja ellenőrizni, vajon ideális-e az étrendje, életvitele, terápiája. A vércukormérés további pozitívuma, hogy azonnali információt kaphat a pillanatnyi glükózszintről, és megtudhatja, hogy az a normál tartományon belül van-e, vagy esetleg hipo/hiperglikémia áll fenn. Sajnos az alacsony és magas vércukorszinteknek nem mindig és nem mindenkinél vannak egyértelmű tüneteik, így már a legkisebb közérzetromlás esetén érdemes vércukrot mérni.

cukorbetegség

Mindezeken kívül a rendszeres vércukormérésnek van még egy igen hasznos oldala, mégpedig az, hogy ezáltal kideríthető, hogy mi is áll a nem megfelelő HbA1c-érték hátterében. A HbA1c egy olyan laboratóriumi adat, mely hat-nyolc hétre visszamenőleg jelzi az átlagos vércukorszintet. Általában a célértéke 7% alatt elfogadható cukorbetegségben. Előfordulhat, hogy, ha valaki csak ritkán mér glükózszintet, annak eredménye nincs összhangban a kapott, magas HbA1c-értékkel. A vércukormérés gyakoribbá tételével lehetővé válhat annak kiderítése, hogy vajon mi is okozza a kóros értéket - például diétahiba, nem megfelelő gyógyszer- vagy inzulindózis, mozgáshoz kapcsolt eltérések. Fontos, hogy a diabétesz-szakápolóval vagy kezelőorvossal ellenőrizzék a betegek a vércukormérés helyes kivitelezését, illetve időszakosan összehasonlító mérés is történjen a laboratóriumi vércukorméréssel a vércukormérő pontosságának megállapítása céljából. Ezt a rendszeres diabetológiai vizitek alkalmával el lehet végezni, oktatni lehet a pácienst a kezeléshez igazított, megfelelő gyakoriságú és mintázatú vércukormérésre. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A szakszerű mérés

A vércukormérésre, bár a nap bármely időszakában lehet kivitelezni, vannak olyan időpontok, amikor mindenképp szükség van, és a kapott eredményt a vércukornaplóba fel kell jegyezni, majd a kezelőorvosnak megmutatni a konzultációk során. Nagyon fontos, hogy nemcsak az inzulinkezelést kapó betegeknek, de az életmód-terápiával és a gyógyszerrel kezelt pácienseknek is elengedhetetlen a rendszeres önellenőrzés!

diabetes

Életmód-terápiával - diéta és mozgás - kezelt betegek

Havonta egy-két alkalommal érdemes az éhgyomri vércukrot ellenőrizni, vagy párban megmérni a reggeli előtti és a reggeli utáni, 90 perces értéket.

Nem hipoglikémizáló kezelésben részesülő betegek

Azok a gyógyszerek tartoznak ide, melyek használata kapcsán a kórosan alacsony vércukorérték - hipoglikémia - kialakulásának kockázata minimális. Ezek hatóanyagok szerint a következők: metformin, gliptin - DPP-4 gátló -, gliflozin - SGLT-2 gátló -, alfa-glükozidáz-gátló tablettás készítmények és az injekciós formában elérhető GLP-1 analóg gyógyszerek.

Akik ilyet használnak, azoknál hetente két alkalommal érdemes ellenőrizni az éhgyomri vércukrot, és havonta egy-két alkalommal az étkezés utáni 90 perces értéket is. Terápiamódosítás, -beállítás kapcsán ennél gyakoribb vércukor-önellenőrzés is szükséges lehet. 

Hipoglikémizáló tablettás kezelés esetén

A szulfonilurea típusú vegyületek - glibenclamid, glimepirid, gliclazid - az inzulinelválasztás fokozása révén kórosan alacsony vércukorszintet okozhatnak, ezért ilyen gyógyszert szedő betegeknél érdemes gyakrabban és néha éjjel is vércukorszintet mérni az esetleg tünetmentes hipoglikémia felismerése érdekében.

Fontos tudni, hogy ilyen kezelések esetén a tesztcsíkok megvásárlásához nem jár társadalombiztosítási támogatás, csak teljes áron vehetők meg.

Lefekvés előtt adott, napi egyszeri inzulinkezelés esetén

Napi egy-két mérés javasolt: érdemes az éhgyomri vércukrot mindennap meghatározni a beállítás kapcsán, mert az értékektől függően módosítható az inzulinkezelés. Emellett javasolt hetente egy-két alkalommal ellenőrizni a reggeli étkezés utáni vércukrot is. Szorgalmasak havonta egyszer az ebéd előtti, ebéd utáni páros mérést is elvégezhetik, vagy ugyanígy a vacsora előtti és vacsora utáni páros mérést is.

Napi kétszeri, kevert inzulin adása esetén

Napi két mérés javasolt átlagosan: alapelv az inzulinbeadások előtti vércukorszint meghatározása, de itt is érdemes időnként a reggeli előtti és utáni páros mérést, illetve az ebéd előtti és utáni, valamint vacsora előtti és utáni páros mérést megtenni heti egy alkalommal. Amennyiben fennáll az éjjeli hipoglikémia gyanúja, akkor időnként éjjel 2-3 óra körül is mérj vércukrot. 

Napi három inzulin adása esetén

Napi három mérés javasolt: általánosságban az inzulin beadását megelőzően érdemes vércukrot mérni, de itt is hasznos lehet az étkezés utáni ellenőrzések beiktatása páros mérések formájában, például első nap reggeli előtt/után, második nap ebéd előtt/után, harmadik nap vacsora előtt/után, végül lefekvés előtt. Utána a sorozat elölről kezdődik.

inzulin rezisztencia

Intenzív inzulinkezelés esetén

Napi öt-hat mérés: minden inzulinadás előtt. Amennyiben valaki nem lefekvés előtt adja az éjjeli bázisinzulint, akkor lefekvés előtt is javasolt vércukormérést végezni. Mindezeken kívül naponta egyszer valamely étkezést követően is szükséges, továbbá hetente egyszer éjjel 2-3 óra között.

Amennyiben ingadozó a vércukor, és sokáig nem megfelelő a HbA1c értéke, úgy érdemes lehet szöveti glükózmonitorozáson részt venni, ugyanis ekkor lényegesen több információt lehet kapni a gyakoribb glükózmeghatározás miatt.

Ezek a mintázatok csak egy lehetséges változatot mutatnak, melytől természetesen el lehet térni. Feltétlenül kérdezd meg kezelőorvosod, hogy milyen gyakorisággal, és mely időpontokban ellenőrizd otthon a vércukrod!

Mikor van szükség gyakoribb mérésre?

  • Panaszok esetén
  • Rossz HbA1c-érték esetén
  • Betegség esetén
  • Plusz testmozgás, stressz, megerőltetés esetén
  • Ingadozó vércukor kapcsán
  • Külföldi utazás során

A kezdődő cukorbetegség bőrtünetei

A kezdődő cukorbetegség tünetei külsőleg is látványosak: bőröd árulkodik róla.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük