Cukorbetegként 5 dologra nagyon kell figyelni nyáron: így még veszélyesebb a hőség és a napfény
A nyár elősegíti a tünetek kialakulását, ezért még fontosabb az odafigyelés.

cukormero
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cukorbetegség világszerte félmilliárd embert érint. A KSH legfrissebb adatai szerint Magyarországon az elmúlt tíz évben megduplázódott a 19 év feletti cukorbetegek száma.

A cukorbetegek döntő többsége a mozgásszegény életmóddal és elhízással összefüggésbe hozott 2-es típusú diabéteszben szenved, számuk eléri a 727 ezret, minden ötödik hatvan év feletti magyar érintett.

Nő a számuk, de jobbak az esélyeik

Bár a betegszám folyamatosan növekszik, a betegek életkilátásai jobbak, hiszen egyre korszerűbb és hatékonyabb készítmények állnak rendelkezésre. Ma már több olyan szájon át szedhető készítmény könnyíti meg a cukorbetegek életét, melyet elegendő naponta egyszer beszedni, továbbá egyes készítmények alkalmazása nem jár testsúlygyarapodással. Az olyan súlyos szövődmények, mint a szív- és érrendszeri betegségek, vesefunkció-hanyatlás, csökkentek az új és modern készítményeknek köszönhetően.

Nyáron nagyon kell figyelniük a cukorbetegeknek!

A hatékony személyre szabott terápia is veszélybe kerül, ha a beteg nem veszi figyelembe a környezeti tényezők változásait, és nem alkalmazkodik azokhoz. Ilyen külső körülménynek számít a nyári kánikula. A következő tényezőkre hatványozottan figyelni kell diabétesz mellett.

Megfelelő mennyiségű folyadékpótlás

Bár nyáron mindenkinek többet kell innia, a cukorbetegekre ez fokozottan igaz. Fontos, hogy a bevitt folyadék cukor- és alkoholmentes legyen, valamint ne legyen koffeintartalmú.

A diéta betartása

A diabéteszes betegeknek a szakember által előírt diétát évszaktól függetlenül be kell tartaniuk. Ez persze nem azt jelenti, hogy semmilyen szezonális élelmiszert vagy gyümölcsöt nem fogyaszthatnak, hanem azt, hogy ezeket nagyon okosan és tudatosan kell beépíteniük az étkezésekbe.

A cikk az ajánló után folytatódik

A napozás mérséklése

A túlzásba vitt napozás nemcsak a dehidratáció és a bőrleégés miatt elkerülendő, hanem a gyógyszerek miatt is. Vannak olyan készítmények, melyek mellett kifejezetten tilos a napozás, mert az összetevők napfénnyel szembeni túlérzékenységet okozhatnak.

Gyakori vércukorszintmérés ajánlott

A melegben ingadozhat a vércukorszint, ezért a szokásosnál is többször érdemes ellenőrizni. Különösen akkor javasolt mérni sűrűbben, ha a beteg többet tartózkodik napon, vagy a szokásosnál többet mozog.

A kezdődő cukorbetegségnek jellemző bőrtünetei lehetnek, képeken mutatjuk meg.

A diabéteszes láb külön védelmet igényel!

A nyári hőség nagy veszélyt jelenthet a diabéteszes láb szindróma kialakulásának szempontjából is. A nyitott lábbeliben, vagy, ha a beteg mezítláb járkál, könnyen megsérülhet a láb és a talp. Cukorbetegség esetén rossz a vérkeringés, és a perifériális erek szenzoros működése is károsodik, így az apró sérüléseket a diabeteszes beteg nem veszi észre, mert nem érzi.

Ezek pedig súlyos fertőzést és talpi fekélyeket okozhatnak. Hosszútávon a kezeletlen sérülések akár végtagamputációhoz is vezethetnek. Éppen ezért kerülni kell a kavicsos terepet, illetve minden olyan helyszínt, amely a láb vagy a talp sérüléséhez vezethet.

Ezt is szeretjük