Egyszerű zsibbadással kezdődik, de durva idegkárosodás a vége - Erre nagyon figyelni kell diabétesz esetén
Sokan nem törődnek a kezdeti jelekkel, és ez vezet a végtagvesztéshez.

kórház
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cukorbetegséggel küzdők számára nem ismeretlen állapot a diabéteszes láb, hiszen a betegség egyik jól ismert és igen veszélyes szövődményéről van szó. Ennek ellenére sokan vannak, akik nem törődnek a kezdeti tüneteivel, mivel azok vagy még nem zavarják őket a mindennapokban, vagy nem is sejtik a diabéteszes láb elváltozás jelentőségét.

Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbeteg Központ diabetológusa a terápia mielőbbi megkezdését hangsúlyozza, ugyanis ez az állapot könnyen a végtag elvesztésébe is kerülhet.

Enyhe tünetek, komoly baj

A diabéteszes láb a cukorbetegség okozta ér- és idegkárosodás következtében jön létre. A tartósan magas glükózszint miatt ráadásul jelentősen megnő a fertőzésveszély is, ami csak tovább súlyosbítja az illető állapotát. A szindróma legsúlyosabb szövődménye a nem gyógyuló, gyakran kiújuló sebek és fekélyek kialakulása. Hátterében úgynevezett perifériás neuropátia mutatható ki, ami a cukorbetegek körülbelül 70%-ánál fennáll.

A Magyar Diabetes Társaság irányelve alapján minden diabéteszben szenvedő betegnél a diagnózis felállításakor meg kell vizsgálni a lábat, és azt követően évente. Természetesen tünetek jelentkezése esetén minél előbbi szakorvosi vizsgálat javasolt, melynek során különböző tesztek segítségével megállapítják a diagnózist és az idegkárosodás mértékét.

A diabéteszes láb főbb tünetei

A zsibbadás és a bizsergés a legfőbb tünetek. Gyakorta kíséri a bőr kiszáradása és bőrkeményedés. Ezzel együtt gyakori fertőzések jelentkeznek, és mindemellett csökkent fájdalomérzet jellemző a lábra.

Fontos, hogy már a kezdeti tünetek jelentkezésekor orvoshoz forduljon a beteg, mert az állapot gyorsan romolhat, és veszélyes szövődmények alakulhatnak ki. Sajnos eleinte nem mindenki tulajdonítja a panaszokat diabéteszes láb szindrómának, pedig a láb bizsergése, bőrkeményedések, zsibbadások, paradox fájdalomérzés mind arra hívhatják fel a figyelmet.

A lábujjaknál és a talpon jelentkezik a betegség

A probléma nemcsak lábamputációhoz vezető diabéteszes fekélyt eredményezhet, hanem a lábboltozatot olyannyira eldeformálhatja, hogy a beteg egyre nehezebben tud mozogni, mivel egyenetlenné válik a talpra és az ujjakra nehezedő nyomás. Egy idő után pedig a páciens járásképtelenné válik.

Az első és legfontosabb lépése a megelőzésnek a vércukor beállítása, hiszen a magas glükózszint folyamatosan rontja a beteg állapotát. Ebben nagy segítségére van a diabetológus szakember mellett a dietetikus, aki személyre szabott táplálkozási javallatokkal szolgál.

Neuropátia esetén lehetőség van egyéb gyógyszeres fájdalomcsillapító kezelésekre is. Amennyiben a diabéteszes betegnél a talpon, lábujjakon fekély is kialakul, fontos szerepe van még a sebész és angiológus orvosoknak, valamint szükség esetén gyógytornásznak is.

Számtalan oka van annak, hogy miért annyira egészségesek Ikarián az emberek. Nézd meg képeinken az okokat!

Ezt is szeretjük