6 dolog, amivel megelőzhető a csontritkulás: sokáig alig észrevehetők a tünetei

Nőknél és férfiaknál is kialakulhat csontritkulás, egyes tényezők viszont megnövelik a kockázatát.

Csontritkulás megelőzése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hazánkban csaknem egymillióan élnek csontritkulással, sokak számára csak akkor derül ki, ők is érintettek, amikor a csontváz egy jellegzetes pontján törést szenvednek. Bár gyakran halljuk, a mozgásszegény életmód és a nem megfelelő táplálkozás a legtöbb krónikus betegség okozója, a csontritkulás esetében meghatározó a gyermekkor is. Fontos megemlíteni, szűrővizsgálatokkal időben felismerhető a betegség, és kezelhető is.

Gyakran nevezik tipikusan női betegségnek, hiszen a statisztikai adatok azt mutatják, hogy a nőket nagyobb százalékban sújtja ez az egészségügyi panasz, mint a férfiakat. Nekik ugyanis eleve kisebb a csúcscsonttömegük, amellyel megkezdik a felnőttkort, átlagosan magasabb életkort érnek meg, klimax után pedig a hormonrendszer változása is hozzájárul a magasabb arányhoz.

Csontritkulás kialakulása

A rizikófaktorok azonban mindkét nemre ugyanolyan hatással vannak. Azoknál a férfiaknál, akiknek alacsonyabb például a tesztoszteronszintje, növekszik a csontritkulás kialakulásának a veszélye. Ugyanakkor 75 éves kor felett általában kiegyenlítődik a nemek aránya. Magyarországon nagyjából 600.000 női és 300.000 férfi beteget tartanak számon csontritkulással, elsősorban az 50 év feletti korosztályban, de tovább növelheti a statisztikákat a nem diagnosztizált, látens esetek száma.

GettyImages-121026019 (1)

- A csontritkulás a csont anyagcseréjének betegsége, amely következtében csökken a csont tömege, de ezzel párhuzamosan a csont szerkezetében és minőségében is átalakulás történik, a csontgerendák elvékonyodnak, ami miatt a csont törékennyé válik. Sok esetben csak akkor derül ki, hogy valaki csontritkulásban szenved, amikor a csontváz típusos helyén csonttörés éri - mondta dr. Barna Anikó, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő reumatológus és fizioterápiás főorvosa. Hazánkban évente 15-20 ezer combnyaktörést regisztrálnak, és az esetek 15-20 százaléka valamilyen szövődmény miatt rendszerint fél éven belül meghal. 

A csontritkulás rizikófaktorai

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan lehet elkerülni a csontritkulást, tisztában kell lenni azzal, hogy a felnőttkori megfelelő minőségű csonttömeg már gyermek-, fiatal felnőttkorban dől el. A csontanyagcsere normális esetben nagyjából 25 éves korig a csontépítés irányába tolódik, majd 25-40 éves kor között egyensúlyban van a lebontási és építési folyamat, utána pedig ez a lebontás irányába tolódik el. Egészséges életmóddal, testmozgással, minőségi táplálkozással meg lehet akadályozni a csontritkulást, de nem mindegy, hogy milyen mennyiségű, minőségű csontrendszerrel kezdjük a felnőttkort, amit rizikófaktorok a későbbiekben befolyásolhatnak.

GettyImages-1297543654

A cukor-, endokrin és daganatos betegségek, vérképzőszervi elváltozások, gyulladásos eredetű reumatológiai kórképek például negatívan módosítják a csontállományt, ahogy egyes gyógyszerek mellékhatásai, mint a szteroidok, a vérhígítók, a vízhajtók, az antiepileptikumok, az alkohol, a mozgásszegény életmód, az elhízás, a nem megfelelő minőségű táplálkozás, vitaminok és ásványi anyagok hiánya a szervezetben, nagy fokú izom- vagy súlyvesztés betegség vagy diétázás miatt és a dohányzás is romboló hatással lehet a csont szerkezetére.

Kivizsgálással a nagy fájdalmak ellen

Mivel kezdetben nincs, vagy csak minimális tünettel jár, „néma járványnak” hívják, és csak szűrővizsgálat és szakorvosi konzultáció során ismerhető fel a betegség. Csontritkulás esetében egy fizikális vizsgálatra van szükség reumatológusnál, amelyet csontanyagcsere-labor és denzitometriás vizsgálat követ. Hosszabb távon az enyhe háti és deréktáji fájdalmakat erősebb és állandósuló tünetek váltják fel. Csökken a testmagasság, megváltozik a testtartás, a páciens fáradtnak érzi magát, fokozatosan görbül a háta a csigolyadeformitások miatt, majd ahogy a folyamat előrehalad, kialakulnak a törések a típusos helyeken, leggyakrabban a bordák, csigolyák, combnyak, csukló, alkar területén.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Kérjük ki a szakember véleményét, akár megelőzésről, akár már kialakult súlyos csontritkulásról van szó. Van, akinek speciális gyógytornára, komplex balneo-fizioterápiára van szüksége, van, akinek személyi edzőre. Ma már ez csapatmunka, szükség van az orvos, gyógytornász, dietetikus, fizikoterápiás, masszőr összehangolt munkájára. Akinek csontritkulása van, állapotától és súlyosságától függően megfelelő gyógyszeres, injekciós, infúziós kezelés mellett mozgás-, étrend- és életmód-terápiára van szüksége.

- Fontos azonban minden esetben a személyre szabottság. Ami egyik esetben működik, az a másik páciensnél éppen káros is lehet, ezért is fontos egy szakember felkeresése – tette hozzá dr. Barna Anikó reumatológus szakorvos.

Mit lehet tenni a csontritkulás elkerüléséért?

  • Iktasd be a testmozgást! Válassz kornak és testalkatnak megfelelő aktivitást, de a regenerálódásra is hagyj megfelelő időt.
  • Elsősorban rostokban, ásványi anyagokban gazdag ételeket fogyassz. Nincs tiltott alapanyag, de az étkezésre úgy tekints, mint amivel a leginkább támogathatod a szervezetet. A kiegyensúlyozottság a legfontosabb.
  • Hagyj fel a káros szenvedélyekkel!
  • Helyezz hangsúlyt a megelőzésre. Már gyerekkorban fontos a testedzés és a megfelelő táplálkozás, hogy a gyermek kiváló csontozattal kezdje a felnőttkort. Az alkatnak megfelelő sportot kell számára választani. 
  • Járj el rendszeresen szűrővizsgálatra, hogy ne későn derüljön ki a csontritkulás, amikor már törés alakult ki.
  • Kezeltesd, ha van bármilyen alapbetegséged, mert a csontritkulás kialakulását gyorsíthatja az egyéb betegség elhanyagolása.

10 étel, ami segít megelőzni a csontritkulást

A tudatos étkezés a csontok erősítésében és a csontritkulás megelőzésében is segít.

10 étel, ami segít megelőzni a csontritkulást: már fiatalon fogyasztani kell őket

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük