Gyakori csonttörések, emelkedett laborértékek jelezhetik a betegséget: a plazmasejtek rákját nehéz észrevenni

A hematológiai daganatok közül kevesen ismerik a myelomát, pedig ez is viszonylag gyakori rákos megbetegedés.

GettyImages-1203801729
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rosszindulatú daganatok bárhol kialakulhatnak, melyek prognózisa leginkább attól függ, milyen stádiumban kerül diagnosztizálásra a probléma, és kezdődik meg a terápia.

A hematológiai daganatok közül a limfóma és a leukémia a legismertebbek, ám kevesebb szó esik a myelomáról, pedig viszonylag gyakorinak számít ez is. Hogy mit kell tudni róla, azt dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis- és Hematológiai Központ onkohematológusa mondja el.

Mik azok a plazmasejtek?

A plazmasejtek a csontvelőben és a nyirokszervekben jelen lévő sejtek, és fontos részét képezik az immunrendszernek. Amikor az úgynevezett B-sejtek reagálnak egy fertőzésre, plazmasejtekké változnak, melyek ellenanyagokat, antitesteket, immunglobulinokat termelnek - ezek segítenek a kórokozók elpusztításában. 

GettyImages-179794225

Myeloma, a plazmasejtek rákja

A myeloma multiplex a plazmasejtek daganatos megbetegedése. Ekkor az abnormális plazmasejtek felhalmozódnak, és károsítják a vérképzést, és megtámadják a környező csontszöveteket, a fájdalmat, gyakoribb csonttöréseket, csontritkulást okoz. A termelődő kóros antitestek gyakran a vesékben is lerakódnak, veseelégtelenséget generálva. A csontvelőben a rákos sejtek kiszorítják az egészséges sejteket, ami fáradtsághoz és a fertőzések elleni csökkent védekezéshez vezet, mivel a kóros antitestek nem képesek ugyanazt a feladatot elvégezni, mint az egészségesek. 

Általában a myelomasejtek több csontban gyűlnek össze, több daganatot alkotva- ekkor myeloma multiplexről beszélünk. A daganat tünetei igen változatosak lehetnek, sőt eleinte az is lehet, hogy nem is tapasztal panaszokat a beteg.

GettyImages-646424896

Myleoma tünetei

 • Csontfájdalom, gyakori csonttörések.
 • Hányinger.
 • Székrekedés.
 • Étvágytalanság.
 • Zavartság.
 • Fáradtság.
 • Gyakori fertőzések.
 • Fogyás.
 • Gyengeség vagy zsibbadás mindkét alsó végtagban.
 • Túlzott szomjúság.
 • Vérszegénység.

A cikk az ajánló után folytatódik

Milyen a vércsoportod?

Ha ismered a vércsoportod, előre tájékozódhatsz a vércsoportodra jellemző betegségekről, és egy kis odafigyeléssel, megfelelő életmóddal elkerülheted azokat.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Szövődményként olyan állapotok, betegségek léphetnek fel, mint a vérszegénység, különböző fertőzések, szívritmuszavar, hiperkalcémia, veseelégtelenség, csontritkulás, mélyvénás trombózis/tüdőembólia, szívelégtelenség.

Nehéz diagnosztizálni

- Mivel nincsenek egyértelmű tünetei, akár rejtve is maradhat a rák, illetve ha vannak panaszok, gyakran más szakorvosi rendelésre kerül a beteg. Figyelemfelhívó jel lehet azonban, ha túl magas a vérben a kalcium/fehérje, főleg az úgynevezett M-fehérje szintje, míg a vérlemezkeszám csökkent, valamint magas a vizeletben a fehérje mennyisége. Amennyiben felmerül a myeloma gyanúja, úgy csontvelő-biopsziára van szükség - mondja dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis- és Hematológiai Központ onkohematológusa.

GettyImages-1308650313

Nagyon korai stádiumban elegendő lehet a megfigyelés, ám komolyabb tünetek esetén, előrehaladottabb állapotban a terápiát meg kell kezdeni. A kezelése nehéz, általában a következő módszerek jöhetnek számításba: kemoterápia, immunterápia, hemopoetikusőssejt-terápia, sugárkezelés.

10 növény, ami segít megelőzni a daganatok kialakulását

A zöldségekben nagy mennyiségben megtalálható antioxidáns hatású vegyületek, rostok, vitaminok és ásványi anyagok mind-mind segíthetnek az egészség megőrzésében.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük