Immunerősítő, segíti az emésztést, és szépíti a bőrt: 10 étel, ami tele van cinkkel

Természetes forrásból jól pótolható, ebben segít a változatos étrend.

Cinkben gazdag ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cink fontos ásványi anyag az emberi szervezet számára, melynek szerepe van az anyagcsere-folyamatokban, a vércukorszint stabilizálásában, az immunrendszer hatékony működésében, és még a bőrre is jótékonyan hat, segíti a sejtmegújulást, és gyorsítja a sebek gyógyulását.

A cink hiánya az immunrendszer romlását, az emésztés lassulását, esetleg étvágytalanságot okozhat, mivel viszont már kis mennyiségben is elegendő, csak indokolt esetben, orvosi javaslatra kell tabletta formájában szedni. A változatos, vegyes étrend biztosítja a test cinkszükségletét. 

Cinkben gazdag ételek

A napi ajánlott beviteli érték cinkből 15 milligramm, a felső határérték pedig 40 milligramm, ami fölött ritkán hasfájást, hányingert okozhat, bár természetes forrásból túladagolni szinte lehetetlen. A következő finom fogások tele vannak az immunerősítő, anyagcsere-serkentő, szépítő nyomelemmel, ráadásul változatosságot is visznek az étkezésekbe.

Az egyik legfontosabb cinkforrás a máj, ami ezerféleképpen elkészíthető. Míg 100 gramm sertésmáj 5,8 milligrammot tartalmaz, addig a borjúmájban 12 milligramm van.
100 gramm tökmagban 10,3 milligramm cink van, ezért müzlikhez, de kenyérhez és pogácsához is jó választás. Utóbbinak élesztővel és joghurttal készítve lesz még magasabb a cinktartalma.
A csicseriborsó 100 grammonként 3,4 milligramm cinket tartalmaz, ezért a hummusz egészséges választás a tök- vagy lenmagos kenyér, esetleg pogácsa mellé.
A lencsében is bőségesen van az ásványi anyagból: 100 grammonként 4,8 milligrammot tartalmaz. Tartalmas levesként akár egy egytálétellel is felér.
A húsok között a marhahús a legjobb cinkforrás, 100 grammonként 3,9 milligrammot tartalmaz. Egy szaftos marhaoldalas isteni és egészséges hétvégi ebéd lehet.
A sajtok közül az edami 3,8 milligrammot tartalmaz 100 grammonként, ezért nemcsak tésztákra kiváló feltét, de salátákhoz is adható. Illenek hozzá a cinkben gazdag diófélék is.
A zabpehely 100 grammonként 3,6 milligramm cinket tartalmaz. A zabkása kesudióval is gazdagítható, amiben további 5 milligramm van, míg a dióban és a mandulában 3-3 milligramm.
A gombák közül a kucsmagomba 2 milligramm cinket tartalmaz 100 grammonként, míg a shiitake 1 milligrammot. Tésztaként vagy wokban, sült zöldségekkel is finoman elkészíthetők.
A magas kakaótartalmú étcsokoládé 100 grammonként 2 milligramm cinket tartalmaz. Diabetikus változatban a cukormentes diétában is fogyasztható.
A spenótos frittata gyors, mégis kiadós fogás: bár 100 gramm spenót cinktartalma csak 0,5 milligramm, a tojás 1,3 milligrammot tartalmaz belőle.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük