Rákellenes, fájdalomcsillapító, vérröggátló: a chili 5 fajtája, ami csupa egészség a szervezetnek
A chili rengeteg egészségügyi előnnyel bír a szervezetre nézve.
A chilipaprikák nem csupán remek, pikáns ízesítői az ételeknek, de a bennük levő vitaminok, valamint a csípős ízüket biztosító kapszaicin számos jótékony hatással is bír a szervezetre nézve, melyet tudományos bizonyítékok is alátámasztanak.
A paprikafélék nagy mennyiségben tartalmaznak többek között immunerősítő C-, anyagcsere-serkentő B6-, csonterősítő K1-vitamint és szívvédő káliumot, de rezet és antioxidáns hatású béta-karotint, valamint luteint is.
A kapszaicin egészségre gyakorolt hatásai
A chilipaprika legfőbb hatóanyaga a kapszaicin, mely az egyes fajták csípősségét is meghatározza, de az egészségünkre gyakorolt hatását is számos alkalommal bizonyították már a kutatások. Ezek közül a legnagyobb érdeklődésre számot tartók a rákos megbetegedésekre vonatkozó vizsgálatok voltak: egy American Heart Association által végzett vizsgálat szerint a rákos halálozás 23%-kal csökkent a rendszeres fogyasztói körében. A hátterében az állhat, hogy korábbi kutatások alapján a kapszaicin hozzájárulhat a programozott sejthalálhoz, a rákos sejtek csökkenéséhez. Laboratóriumi vizsgálatok szerint az anyag képes lehet negyvenféle rákos sejt elpusztítására az egészséges sejtek károsítása nélkül.
A túlzottan nagy mennyiségű kapszaicint azonban egyes ráktípusok - így a torok- és gyomorrák - kockázatának növekedésével is összefüggésbe hozták, ezért további vizsgálatok szükségesek a hatás bizonyításához.
Egereken végzett vizsgálatok szerint a kapszaicin terápiás dózisban hatékonyan megakadályozta a vérlemezkék rögösödését, így a trombózis, illetve a tromboembólia kialakulását. A bioaktív vegyület a fájdalomcsillapításban is hasznos, a fájdalomreceptorokhoz kötődve rövid távon deszenzibilizálhatja azokat, így némiképp fájdalomcsillapító hatással is bír, mely ízületi gyulladás és mozgásszervi betegségek kezelésében is segítséget jelenthet.
A chili fajtái
A csípős paprikák közé rengetegféle zöldség tartozik a kellemesebb, enyhén csípős fajtáktól egészen a legerősebbekig, melyek közül mindenki tetszés szerint kiválaszthatja a számára megfelelő erősségű, ízvilágú változatot. A teljesség igénye nélkül a következő hat fajta garantáltan sok lehetőséget foglal magában.
Jalapeno
A jalapeno az egyik legismertebb, legízesebb chilifajta, mérsékelt erősséggel. A mexikói konyhában megkerülhetetlen, de világszerte nagy népszerűségnek örvend. Az apró zöld és piros paprika jelentős mennyiségben tartalmazza a fenti tápanyagokat, közepes csípőssége pedig megengedi a gyakoribb fogyasztást is. A csípősséget mérő Scoville-skálán 2500 és 8000 között mozog értéke. A skála a 0-tól a tiszta kapszaicin 15-16 milliós számáig terjed.
Cayenne-bors
A Cayenne-bors a nevével ellentétben nem tartozik a borsfélék közé. Az itthon ismert, hagyományos csípős paprikáinknál jóval erősebb, húsa pedig vékony, így inkább szárítva tárolják, ám szószokban, pörköltekben, húsételekben még így is gyakran alkalmazzák. A Scoville-skála szerint erőssége 30 és 50 ezer közötti, óvatosan érdemes adagolni.
Cseresznyepaprika
Bár az erős, magyaros ételekből sokak szerint kihagyhatatlan ízesítő a pikáns pirospaprika, a magyar fűszerpaprikák valójában valamivel kevésbé csípősek a világot meghódító társaiknál. A legerősebbek közé tartozik a cseresznyepaprika, melynek termése enyhe vagy közepes csípősségű, a Scoville-skála szerint 1000-5000 SHU az erőssége. Hús- és halételekhez, valamint ecetben eltéve savanyúságként is kedvelt.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Serrano
A serrano erős, mégis frissen igazán kedvelt alapanyag, melyből szószok, gyakran salsa készül, de húsételek ízesítésére is alkalmas. Mexikóban különösen kedvelt. Csípőssége a Scoville-skála szerint 10–23 ezer SHU.
Habanero
A habanerók különösen erős fajták, ám enyhén trópusi gyümölcsös ízviláguk és lédús húsuk miatt nagyon kedveltté váltak világszerte a chiliszószok, paradicsomos mártások készítésénél, elsősorban Mexikóban, illetve az Egyesült Államokban. A csípősségük kiemelkedő, 100-350 ezer Scoville-egység is lehet, ezért nagy óvatosságot igényel alkalmazásuk.
Csípős paprikával a fogyókúra sikeréért
A kapszaicin, azaz az ételek csípősségért felelős anyagának bélflórára gyakorolt hatását vizsgálták a kutatók, biztató eredményt kaptak.
Hogyan akadályozzák meg az elhízást a csípős ételek? A kapszaicinban rejlik a titok
Elolvasom(Képek: Getty Images.)
- chili
- chiliszósz
- kapszaicin
- rákellenes táplálék
- vérrög
- trombózis
- fájdalomcsillapító
- természetes gyógymód
- Életmód
OLVASD EL EZT IS!
- magas vérnyomás
- mediterrán étrend