Megöli a rákos sejteket, és biztos, hogy van otthon belőle: így a legjobb fogyasztani!

Túlzásba ne vidd, de fogyassz belőle, mert jótékony hatása van.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A chili paprika ugyanahhoz a fajhoz tartozik, mint az étkezési paprika, de benne a csípős ízt okozó kapszaicin nevű vegyület nagy mennyiségben megtalálható. A kapszaicintartalom nagyon változó, még ugyanazon növényen lévő termésekben is eltérhet.

Sok ember számára ez kellemetlen íz, ami elriasztja őket a fogyasztásától,  a kapszaicin emellett nemcsak csípős ízű, de a bőrt is irritálhatja, nem véletlen tehát az idegenkedés, holott jótékony, gyógyító hatásai is bőven akadnak az értékes anyagnak.

Ízületi gyulladásokra is hasznos

Mindössze három evőkanál chili paprika a napi C-vitamin-szükséglet 67%-át tartalmazza, és jó A-, B6- és K-vitamin-forrás. A kutatások szerint a kapszaicinnek jelentős gyógyhatása van, széles körben használják külsőleg kenőcsökben kisebb fájdalmak enyhítésére. Példa erre az ízületi gyulladás, az izomfájdalom és idegi eredetű fájdalom is.

A chilivel azonban legyél óvatos, mert nagy mennyiségben fogyasztva - érzékenységtől függően - felnőtteknél is felléphetnek panaszok. Gyerekeknél a kis adag is émelygést, hányást, hasfájást és égető hasmenést okozhat.

A rákos sejtek ellen is fellép

A Cancer Research folyóirat egyik 2006-os tanulmánya szerint emberi prosztataráksejteket kapszaicinnel kezelve az apoptózist, programozott sejthalált okozott, amiből a kutatók arra következtettek, hogy szerepe lehet a prosztatarák kezelésében. Az ugyanebben a folyóiratban megjelent, két évvel korábbi tanulmányok szerint a kapszaicin közvetlenül gátolta a leukémiás sejtek növekedését is.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A chili paprika legcélszerűbb felhasználása

A chili paprika fogyasztásának hagyományos módja a chili. Ez az étel nem más, mint darált húsból, babból és paradicsomból álló ragu. A chilit salsába is keverheted. Nyersen fogyasztva azért jobb, mert megmarad a C-vitamin-tartalma.

Rákellenes zöldségek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Szórj egy kevés felaprított nyers chili paprikát teljes kiőrlésű tortillachipsre, és olvassz rá zsírszegény sajtot. Azért is ajánlott időnként enni, mert a chili paprika mérsékelt fogyasztása a tápcsatornában vérbőséget okoz, ami étvágygerjesztő és emésztést segítő hatású is lehet egyben.

Cikkünk Tonia Reinhard Éttrend című könyve alapján készült.

Amit eszel, azzá leszel! - tartja a hippokratészi szállóige, és sok igazság van benne. Az ipari előállítású élelmiszerek és a hatalmas választékkal bombázó bevásárlóközpontok korában egyre fontosabbá válik, hogy tudatosan válogass az elénk kerülő alapanyagok között. E nagyszerű kiállítású képeskönyvet fellapozva megtalálod a legfontosabb élelmiszereket, a gyümölcsöktől kezdve a zöldségeken át a tejtermékekig, a népszerű magvaktól a fűszerekig, a húsféléktől a gombákig, sőt, az algákig. Étrended összeállításához is segítséget nyújtanak a szerzők azzal, hogy jó ötleteket adnak az ételek elkészítéséhez és az alapanyagok egymással való párosításához.

Kiadja a Ventus Libro Kiadó.
A könyv ára 4990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük