Kutatók jöttek rá az okára: a túlsúlyért egy zsírszövet hiánya is felelős lehet

Életkorod függvénye, hogy mennyi barnazsír-szöveted van.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Talán te is szembesültél már azzal a problémával, hogy az idő múlásával egyre nehezebb megőrizni a versenysúlyodat. Mind jobban oda kell figyelned a táplálkozásra, valamint a mozgásra, ha nem szeretnél plusz kilókat felszedni.

Ennek oka pedig az úgynevezett barnazsír-szövet, melynek mennyisége a kor előrehaladtával egyre csökken - derült ki a The FASEB Journal közelmúltban megjelent számából.

Mi az a barnazsír-szövet?

Az emberi szervezetben kétféle zsírszövet található: barna és fehér. Ha utóbbi felhalmozódik a testben, túlsúly alakul ki, aminek nyomán számos egészségügyi kockázattal számolhatsz.

Ezzel szemben a barnazsír-szövet segít elégetni a kalóriákat - szakértők szerint jelenléte akár 20%-kal is képes felpörgeti a szervezet energiafelhasználását.

Hidegben aktiválódik

A barnazsír-szövet alapvető feladata nem a fogyás megkönnyítése, hanem a test melegen tartása: felpörgeti a hőtermelést, hogy a test ne hűljön ki, ennek pedig az a következménye, hogy az anyagcsere felgyorsul, megkezdődik a súlyvesztés. A folyamat beindulásához azonban alacsony kinti hőmérsékletre van szükség.

Idővel csökken a barnazsír-szövet mennyisége

Kutatók szerint a barnazsír-szövet elsősorban a téli álmot alvó állatok, valamint a gyermekek szervezetében van jelen nagy mennyiségben. Bár felnőtt emberek testében is megtalálható - például a nyak hátsó részén -, a kor előrehaladtával mennyisége mind inkább csökken. Ebből adódik, hogy a fogyókúra is nehezebbé válik idősebb korban.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Gyakori panasz, hogy a kor előrehaladtával kétszer olyan keményen kell dolgozni minden egyes testsúlykilogramm leadásáért, mint fiatalon. Végre megvan a háttérben meghúzódó ok: a barnazsír-szövet mennyiségének csökkenése. Ám sajnos addig, amíg a tudósok nem találják meg a módját, hogyan lehet megállítani a barnazsír-szövet mennyiségének csökkenését a szervezetben, sokat kell sportolnia, és több salátát, sovány fehérjét kell ennie annak, aki idősebb korban is szeretné formában tartani testét - mondja Gerald Weissman, a The FASEB Journal főszerkesztője.

Ezt is szeretjük