Kutatók jöttek rá az okára: a túlsúlyért egy zsírszövet hiánya is felelős lehet

Életkorod függvénye, hogy mennyi barnazsír-szöveted van.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Talán te is szembesültél már azzal a problémával, hogy az idő múlásával egyre nehezebb megőrizni a versenysúlyodat. Mind jobban oda kell figyelned a táplálkozásra, valamint a mozgásra, ha nem szeretnél plusz kilókat felszedni.

Ennek oka pedig az úgynevezett barnazsír-szövet, melynek mennyisége a kor előrehaladtával egyre csökken - derült ki a The FASEB Journal közelmúltban megjelent számából.

Mi az a barnazsír-szövet?

Az emberi szervezetben kétféle zsírszövet található: barna és fehér. Ha utóbbi felhalmozódik a testben, túlsúly alakul ki, aminek nyomán számos egészségügyi kockázattal számolhatsz.

Ezzel szemben a barnazsír-szövet segít elégetni a kalóriákat - szakértők szerint jelenléte akár 20%-kal is képes felpörgeti a szervezet energiafelhasználását.

Hidegben aktiválódik

A barnazsír-szövet alapvető feladata nem a fogyás megkönnyítése, hanem a test melegen tartása: felpörgeti a hőtermelést, hogy a test ne hűljön ki, ennek pedig az a következménye, hogy az anyagcsere felgyorsul, megkezdődik a súlyvesztés. A folyamat beindulásához azonban alacsony kinti hőmérsékletre van szükség.

Idővel csökken a barnazsír-szövet mennyisége

Kutatók szerint a barnazsír-szövet elsősorban a téli álmot alvó állatok, valamint a gyermekek szervezetében van jelen nagy mennyiségben. Bár felnőtt emberek testében is megtalálható - például a nyak hátsó részén -, a kor előrehaladtával mennyisége mind inkább csökken. Ebből adódik, hogy a fogyókúra is nehezebbé válik idősebb korban.

- Gyakori panasz, hogy a kor előrehaladtával kétszer olyan keményen kell dolgozni minden egyes testsúlykilogramm leadásáért, mint fiatalon. Végre megvan a háttérben meghúzódó ok: a barnazsír-szövet mennyiségének csökkenése. Ám sajnos addig, amíg a tudósok nem találják meg a módját, hogyan lehet megállítani a barnazsír-szövet mennyiségének csökkenését a szervezetben, sokat kell sportolnia, és több salátát, sovány fehérjét kell ennie annak, aki idősebb korban is szeretné formában tartani testét - mondja Gerald Weissman, a The FASEB Journal főszerkesztője.

Ezt is szeretjük