Sok nő itt hibázik: így kell kezelni a bakteriális fertőzést - Nincs olyan, hogy valami mindenre jó (x)
Nem szabad gombaként kezelni, hiszen teljesen más a baj okozója.

intim-problema-huvely
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbben nem tudnak különbséget tenni hüvelygomba és bakteriális hüvelyfertőzés között, hiszen a tünetek valamelyest hasonlóak, és tulajdonképpen mindkettőnek lehet az oka a hüvelyflóra egyensúlyának felborulása. Azonban van különbség a kettő között.

A természetes flóra védi a hüvelyt a kórokozók ellen, ha azonban egyensúlya felborul, akkor nagyszerű táptalaja lesz a baktériumoknak és gombáknak is. A baktériumok okozta fertőzés a kezelés módjában is különbözik a gombás fertőzéstől.

Általában antibiotikum is kell

Sok nőnél bevett szokás, hogy ha folyást vagy viszketést tapasztal, inkább legyint és félrenéz, minthogy foglalkozni kezdjen a testével. Jobb esetben pedig, ha tudja, hogy a tünetek okozója gyakran a hüvelyflóra egyensúlyának felborulása, megvesz a gyógyszertárban valami univerzálisat. Csakhogy, ami mindenre jó, az semmire sem, bakteriális fertőzésre pedig végképp nem. A vény nélkül kapható, tünetenyhítő gyógyszerek a bakteriális fertőzés okát nem szüntetik meg, ezért az orvosok általában szájon át szedhető vagy helyileg alkalmazható - krém vagy kúp - antibiotikumot is fel szoktak írni, ha az tényleg szükséges.

gyogyszer

A bakteriális fertőzéseket tehát elsősorban antibiotikummal lehet kezelni annak érdekében, hogy a fertőzésnek olyan súlyos szövődményei is elkerülhetőek legyenek, mint a kismedencei gyulladás vagy a koraszülés. Tehát sajnos azt kell, hogy mondjuk, a nőgyógyászt elkerülni nem szabad, ha intim fertőzésről van szó.

Honnan lehet elkapni?

A bakteriális fertőzés oka, hogy a hüvelyflóra egyensúlya felborul, és a pH-érték a kevésbé savas tartományba tolódik, ez pedig a hüvelyben egyébként is jelen lévő baktériumok elszaporodásának kedvez. 

Az odabent - vagy odalent - élő baktériumok normál esetben egyensúlyban vannak, és kis számban vannak jelen a hüvelyben, ha azonban a hüvelyflóra egyensúlya felborul, az ott élő baktériumok - és más esetben akár gombák - elszaporodhatnak, ami tüneteket produkál. Ezt okozhatja antibiotikum-kúra, fogamzásgátló szedése, különböző betegségek, de még a nagymértékű stressz is. 

canesten-zold-hatter-840x560

Mire kell figyelni?

Mivel a hüvely nem egy száraz szerv, normális, ha valamennyi folyást produkál. Akkor lehet gyanakodni, ha a folyás a megszokottnál nagyobb mértékű vagy más állagú, színű, szagú lesz. Gombás fertőzés esetén a hüvelyváladék sűrű, túrós állagú és fehér. A bakteriális fertőzés okozta folyás viszont híg, fehéres-szürkés színezetű. Nagyon jellegzetes továbbá a kellemetlen halszag. Viszkető, égő érzés is jelentkezhet, de ez gombás fertőzés esetén gyakoribb.  

Ha valaki figyelmes lesz bizonyos tünetekre, ellenőrizheti az aggályait a Canestest nevű tesztpálcával, ami a hüvely pH-értékéből és a tesztpálcához mellékelt kis tünettáblázat segítségével támpontot adhat ahhoz, hogy bakteriális vagy gombás fertőzéssel áll-e szemben az illető. De ha valaki bizonytalan a teszt eredményét vagy a tüneteket illetően, illetve, ha a tünetek súlyosak lennének, akkor mindenképpen nőgyógyászt kell felkeresni.

Canestest gyógyászati segédeszköz.

Forgalmazza: Bayer Hungária Kft., 1123 Budapest, Alkotás u. 50. 

A kockázatokról olvasd el a használati útmutatót, vagy kérdezd meg kezelőorvosod! 

L.HU.COM.CC.11.12.2017.1418

Ezt is szeretjük