Miért van ellentétes oldalon a gomb a férfi és a női ingeken? Kevesen tudják rá a választ

Ezért van a férfiingeken a jobb, a nőieken pedig a bal oldalon a gomb: egészen a 13. századig nyúlik vissza a magyarázat.

Miért van ellentétes oldalon a gomb a férfi és a női ingeken?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A férfi- és a női ingek nem csupán a szabásukban vagy a színeikben különböznek. Biztosan te is észrevetted már, hogy az ellenkező oldalon találhatóak rajtuk a gombok: a férfiakén jobboldalt, míg a női darabokon a balon helyezkednek el.

A legtöbben tisztában vannak ezzel az eltéréssel, azt azonban nem sokan tudják, miért is van ez így. Az ok a történelemben gyökeredzik, és évszázadokkal ezelőttig nyúlik vissza.

Ezért van ellentétes oldalon a gomb az ingeken

A gombokat a történészek szerint körülbelül a 13. században találták fel, de a 14. században terjedtek el igazán. Kezdetben a társadalmi helyzetet szimbolizálták, az aranyból, ezüstből és elefántcsontból készült változatok ugyanis a gazdagságot szimbolizálták nem csupán a férfiak, hanem a nők ruháin is. A hölgyek ruháin kezdetben inkább csak díszítőfunkciót töltöttek be a drágakövekkel, gyöngyökkel kirakott gombok.

Az pedig, hogy miért alakult úgy, hogy különböző oldalakra kerültek a gombok, a társadalmi helyzet és a praktikum kombinációjából adódik. A gazdag nőket a szolgálólányok öltöztették, így jobban kézre esett, ha a bal oldalon helyezkedtek el a gombok, megkönnyítette a dolgukat. De egyes szakértők szerint annak is nagy szerepe volt a különbségben, hogy az anyák általában a bal kezükben fogták a gyermekeiket a jobbkezességük miatt, így a jobb kezükkel könnyebben ki tudták kapcsolni a bal oldalra varrt gombokat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Más elméletek szerint azért is kerültek ide a kiegészítők, mert a nők féloldalasan ülték meg a lovakat úgy, hogy általában balra helyezkedtek el a lábaik, felsőtestük pedig jobbra fordult. A bal oldali gombok gondoskodtak arról, hogy jobban zárjon az ing és a ruha, kevésbé fújjon át rajta a szél, jusson be a hideg vagy a por.

A férfiak azonban általában maguk vették fel ruháikat, az ő esetükben pedig kényelmesebb volt a jobb oldali elhelyezkedés. Fontos szempont volt emellett az is, hogy gyorsan le tudják csatolni a felöltőt bármilyen párbaj vagy harc esetén. És mivel a legtöbben jobbkezesek voltak, jobb kézzel vették elő, és használták a fegyverüket, kardjukat, könnyebb volt bal kézzel kigombolni azokat.

A középkori katonákat is gyakran említik példaként: bal kezükben volt a pajzs, a jobban a kard vagy a tőr, és lényeges szempont volt, hogy az ellenfél fegyvere ne csúszhasson be a gombok közti résbe.

Miért van apró zseb a női bugyikban? Szinte senki nem tudja jól, miért került oda

A női bugyik alsó részében szinte kivétel nélkül van egy extra anyagréteg, ami egy kis zsebre hasonlít. Eláruljuk, miért.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük