Az élet nagy kérdései: miért van a kis zseb a farmerok első részén, a nagy zseben belül?
Az aprócska zseb és a szegecsek is praktikai okokból kerültek régen a farmerokra.

farmer zseb cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A farmer egy olyan örök darab, ami szinte minden ember szekrényében megtalálható, és nemtől, kortól függetlenül a hétköznapi viselet szerves részét képezi. Bár számtalan fazonban, illetve színben kapható, néhány apró részletben a legtöbb megegyezik.

Többek között abban, hogy majdnem mindegyik hagyományosabb szabású nadrágon található egy kicsi zseb elöl, a nagy zseben belül. De vajon mire való ez? Miért került oda? Most eláruljuk a válaszokat.

Miért van a kis zseb a farmeron?

A története egészen 1879-ig nyúlik vissza, amikor is a Levi’s márka piacra dobta első farmereit, melyeket először még a cowboyoknak, majd a munkásoknak szántak. Asztalosok, bányászok és vasútépítők is hordták a darabokat, melyeknek fontos jellemzője volt a praktikum. Ezért is került rájuk az aprócska zseb, amit órazsebnek hívtak. A nevéből adódóan eredetileg arra szolgált, hogy a férfiak az addig a mellényükben tartott zsebórát beletehessék. Biztonságos helyet nyújtott a kiegészítőnek, védte a karcolódástól, könnyű volt belecsúsztatni és kivenni is onnan.

Bár a divat, valamint maga a farmer sokat változott, fejlődött, a zsebecske azóta is szerves részét képezi az ikonikus darabnak. Ma már kevesen ismerik eredeti funkcióját, és a legtöbbször kihasználatlanul marad. Néha azonban kulcsok, pendrive-ok, aprópénz vagy óvszer tárolására szolgál.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szegecsek magyarázata

A szegecsek szintén elmaradhatatlan kiegészítői a nadrágnak. Ezek is a Levi’s márkától származnak, és azért kerültek rá, mert kezdetben a varrásoknál és a zsebeknél könnyen felfeslett az anyag, ami egy munkaruha esetén rendkívül bosszantó, hiszen nagy megpróbáltatásoknak volt kitéve mindennap.

Az emberek egyre többet panaszkodtak rá, ezért Levi Strauss úgy döntött, szegecsekkel erősítteti meg a varrásokat, és így előzi meg, hogy elszakadjon a nadrág. Ezek az apró fémpatentok tehát arra valók, hogy meggátolják a varrás felbomlását, valamint a nadrág elszakadását, és strapabíróbbá tegyék azt. 

Farmertrükkök, amiket mindenkinek ismernie kell

Ha szeretnéd, hogy sokáig hű társad legyen a kedvenc farmered, akkor érdemes ismerned pár házi módszert, amelyekkel orvosolhatod a leggyakrabban előforduló nadrágproblémákat. Ezeket alkalmazva újra feszes lesz a kinyúlt farmer, mosás nélkül tűnnek el a kellemetlen szagok, de még a színe is megmarad majd.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük