Rá szabad ülni a vécére idegen helyen? A magyarokat kérdezték, megteszik-e
Az intim higiénia betartása kellemetlen betegségektől óv meg, és már számtalan módja van.

toalett
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a nyilvánosság előtt nemigen beszél senki a vécéhasználati szokásairól, van, aki mégis kíváncsi volt rá, hogy mit csinálunk a mosdó magányában.

A Zewa és az Ipsos, vezető piac- és közvélemény-kutatóintézet 600 fős reprezentatív kutatást végzett, hogy megtudja, mennyire figyelnek oda az emberek a személyes higiéniára. 

Vécéhasználat idegen helyen

Kérdés, hogy ki hogyan használja a vécét idegen helyen. A megkérdezettek 47%-a soha, semmilyen körülmények között nem ül rá a vécére idegen helyen, míg szinte ugyanennyien, a válaszadók 49%-a adott körülmények között ráül, de előtte letisztítja, letakarja a vécédeszkát. Nőgyógyászok és higiéniás tanácsadók szerint nem ajánlott idegen helyen vagy nyilvános toalettben ráülni az ülőkére, mindenképp érdemes azt alaposan letakarni, és úgy helyet foglalni.

Mindössze 2%-nyi volt, aki ugyanúgy használja a toalettet idegen helyen, mint otthon. Jelentősek e téren a nemi különbségek is. A megkérdezett nők többsége, 61%-a állítja, hogy soha, semmilyen körülmények között nem ül rá a vécére. A férfiak 25%-a állítja, hogy soha, semmilyen körülmények között nem ül rá idegen helyen a vécédeszkára, míg 65%-uk inkább letisztogatja, és úgy használja.

Az intim higiénia minden vécéhasználat után fontos

Szakemberek szerint az lenne ideális, ha a nagy dolog után lenne lehetőség fürdeni, tisztálkodni. A lakosság 45%-ának van lehetősége a vécé használata után zuhanyozni vagy bidét használni. A különböző higiéniai termékek közül a papír zsebkendő az, amelyet mindenki tart magánál. Emellett elterjedt a kézfertőtlenítő gél, amelyet egy átlagos napon a válaszadók közel fele - 46% -, hosszabb utazás alkalmával pedig több mint fele - 58% - tesz a táskájába.

A cikk az ajánló után folytatódik

A nedves törlőkendő egyre népszerűbb

A nedves toalettpapírt használók 83%-a egészségügyi szempontok miatt használja. De van, aki azt mondta, hogy nő így a komfortérzet, illetve friss és kellemes érzést biztosít.

A kutatás arra is kíváncsi volt, hogy a megkérdezettek tudják-e, hogy a jobb minőségű nedves toalettpapírok biológiailag lebomlanak, ezáltal nyugodtan lehúzhatóak a vécében. A megkérdezettek 42%-a igennel válaszolt, 36%-a nemmel. A válaszadók jó ötöde saját bevallása szerint nem tudta ezt az információt.

Ezt is szeretjük