Így rajzol a gyerek, ha szorong: 4 jel, amit a szülőnek fontos felismerni

Érdemes a gyerek rajzát kicsit alaposabban megvizsgálni, ha úgy érzed, esetleg szorong.

Szorongás gyerekrajz
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Becslések szerint a szorongás a felnőtt lakosság mintegy 20%-át, a gyermekek pedig közel 10%-át érintheti. Nemcsak az iskoláskorúak, hanem gyakran már az óvodás korosztály tagjai is tapasztalják azt a tárgy nélküli félelmet, melynek elviselése minél fiatalabbak, annál nehezebb számukra. És természetesen annál problémásabb az érzés szavakba öntése is. Szerencsére azonban a kicsik rajzai árulkodóak lehetnek.

Így rajzol a gyerek, ha szorong

A szorongás kialakulásához jellemzően szükséges egyfajta öröklött hajlam, személyiség, temperamentum, ugyanakkor komoly szerepet játszanak benne a környezeti hatások is. Az óvodában azért nehezebb észrevenni a bajt, mert a szorongó gyerek gyakran csendben van, visszahúzódó, nem hívja fel magára a figyelmet kirívó viselkedéssel. Ha azonban szülőként arra gyanakszol, hogy esetleg a gyereked szorong, érdemes megvizsgálni a rajzát: az alábbi vonások okot adhatnak a gyanakvásra. Ezek láttán ajánlott megfontolnod, hogy szakember segítségét kérd a témában.

Túlságosan halvány rajz

Nem kell, hogy a ceruzával vésse a papírt a gyerek, de a túlságosan halvány, esetleg szaggatott vonalvezetésre szülőként érdemes odafigyelni. Szorongásra utal, ha a gyerek rajza láttán kicsit az az érzésed, olyan, mintha nem akarná, hogy észrevegyék, szeretné titokban tartani az alkotását.

Túl kicsi rajz

A papírlap méretéhez képest aránytalanul kicsi rajz ugyancsak gyanús jel lehet. Az apró alakok, tárgyak, fák, épületek láttán mindig érdemes elgondolkodni. Amennyiben családrajzról van szó, és önmagát rajzolta a többiekhez képest túlságosan kicsinek, az a szorongáson túl egyfajta csökkentértékűségre is utalhat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Figyelj a végtagokra!

Amennyiben emberalakokat rajzol a gyerek, érdemes kiemelt figyelmet fordítani a végtagokra - különösen a karokra. Ha a kicsi nem rajzol végtagokat, az utalhat arra, hogy nem érzi magát biztonságban a családban. Ugyancsak gyanús jel lehet, ha a gyerek által rajzolt figurák karjai gyakran állnak felfelé: ennek hátterében állhat egy megnövekedett igény a szülői jelenlétre.

A lap szélére rajzol

Nem kell, hogy egy óvodáskorú gyerek az aranymetszés szabályai szerint alkosson a lapra, de érdemes figyelni az arányokra. Ha a papírt, melyre rajzol, láthatóan nem arányosan használja, nem a közepére, hanem sokkal inkább a lap szélére rajzol, miközben a lap nagy részét üresen hagyja, az arra utalhat, hogy a gyerek kibillent a lelki egyensúlyából.

8 jel a gyerekrajzon, ami arról árulkodik, hogy valami nincs rendben

Egy gyerekrajz jelentése nem csak aranyos és könnyed lehet.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük