Milyen hozzávalóval nem főznek soha a kínaiak? 8 kérdés a keleti konyháról, ami rajtad is kifoghat majd

A kínai és egyéb távol-keleti ételek egyre népszerűbbek itthon is: lássuk, mennyire ismered őket!

Kínai konyha kvíz
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A távol-keleti ételekkel nagyobb számban először a 90-es évek elején ismerkedhettünk meg itthon. Ekkor nyíltak meg az elegáns kínai éttermek és az olcsó gyorsbüfék, amelyeknek köszönhetően mindenki megismerte legalább a nevét a szecsuani csirkének és a pekingi kacsának. Az izgalmas új ízek hamar rabul ejtették a mi szívünket is.

Tízezer évvel ezelőtt a föld különböző pontjain egymástól valószínűleg teljesen függetlenül, mégis nagyjából egy időben zajlott le a mezőgazdasági forradalom. Ekkor állt át néhány népcsoport a gyűjtögető, halászó-vadászó életmódról a gabonatermesztésre és az állattartásra. Kínában azóta alapélelmiszer a rizs, amely a széles néprétegek mindennapos eledelévé vált úgy, mint felénk a búza, Dél-Amerikában pedig a kukorica.

Kínai konyha - kvíz

Ma már nemcsak az ázsiai boltokban, hanem a nagyobb üzletekben is megvásárolhatod az ázsiai ételek hozzávalóit, így semmi sem akadályozhat meg abban, hogy ha van kedved, otthon is elkészítsd őket. Előtte vagy utána pedig töltsd ki ezt a kvízt, hogy azt is megtudd, mennyire vagy otthon a témában.

Milyen hozzávalóval nem főznek soha a kínaiak? 8 kérdés a keleti konyháról, ami rajtad is kifoghat majd
Indulhat a kvíz 8 kérdéses játék
1. kérdés
Mi a wok?
Pikáns fűszerkeverék.
Egy koreai pácolási technika.
Egy koreai húsos-zöldséges egytálétel.
Egy edény, amelyben lehet főzni, sütni, párolni.
2. kérdés
Milyen alapanyagot nem tartalmaznak az eredeti kínai ételek?
Sertéshúst.
Búzát.
Tojást.
Tejterméket.
3. kérdés
Az alábbiak közül melyik hozzávalót használják a Távol-Keleten ízfokozásra?
Olívaolaj.
Sertészsír.
Halszósz.
Pirospaprika.
4. kérdés
Mire való a sriracha szósz?
Csípőssé teszi az ételt.
Ételek savanyítására.
Sűrítésre.
Az ételek ízének lágyítására.
5. kérdés
Miből készül a tofu?
Szójababból.
Sajtból.
Apróra vágott halból.
Porrá zúzott sertéscsontból.
6. kérdés
Mit neveznek a távol-keleti konyhában umaminak?
Az ötödik alapízt.
A rágós, gumis állagú ételeket.
A helyi leveskockát.
A keserű egy árnyalatát.
7. kérdés
Miért esznek pálcikával a kínaiak?
Mert sokkal egyszerűbb enni vele, mint késsel-villával.
Mert nem ismerték a fémet, amiből más evőeszközt gyárthattak volna.
Mert a buddhizmus tiltja az ételeknek a tányéron történő feldarabolását.
Mert Konfuciusz tanításai szerint a kés erőszakos eszköz, aminek nincs helye az étkezőasztalon.
8. kérdés
Az alábbiak közül mi számít illetlenségnek a kínaiakkal történő étkezés során?
Étkezés közben beszélgetni.
A mellettünk ülőnek is szedni az ételből.
A tányérunkon maradékot hagyni.
A tányérunkra szedett összes ételt megenni.

Kép: Sammyvision / Getty Images

Milyen étel vagy ital neve hiányzik a szólásokból? 9 feladvány, ami fejtörést okoz

Mennyire ismered a szólásokat és közmondásokat? Most kiderül!

Elolvasom
Ezt is szeretjük