Zsibbadó kéz és fáradtság is jelezhet vitaminhiányt: 5 üzenet a szervezettől
A B12-vitamin hiányáról ijesztő tünetek is árulkodhatnak.

csuklo-fajdalom-zsibbad
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Arról sokat lehet hallani, milyen fontos a szervezet számára a megfelelő mennyiségű C- vagy D-vitamin, de egyes ásványi anyagok, így a magnézium vagy a kalcium jelentősége is vitathatatlan. A B12-vitaminról kevesebb szó esik, pedig hiánya nagyon komoly tünetekkel járhat.

A B12-vitamin elősegíti az idegrendszer egészségét, szerepet játszik a DNS termelődésének folyamatában, de a vörösvérsejtképzésben is, ezáltal a vérkeringés megfelelő működését is támogatja. 

Forrásai elsősorban a húsok és a tejtermékek, ezért vegetáriánusoknak különösen oda kell figyelni a pótlására. Hiánya hosszútávon B12-vitamin-hiányos vérszegénységhez és idegrendszeri problémákhoz is vezethet, ezért fontos, hogy időben beazonosítsák a tüneteket.

Gyengeség és fáradtság

A B12 vitamin hiányának egyik legelső tünete a szokatlan, erős fáradtságérzet, ami azzal magyarázható, hogy a kevesebb termelődő vörösvértest nem képes megfelelően szállítani az oxigént a testben, ez pedig anémiához, vérszegénységhez vezet. 

A gyengeség és a fáradtság emellett több más betegség jele is lehet, akár az alváshiány, a stressz, de súlyosabb problémák, többek között a pajzsmirigy-alulműködés és cukorbetegség is állhat a hátterében, ezért a kísérő tünetekkel orvoshoz kell fordulni, aki nagy valószínűséggel egy teljes vérképre utal be először.

Zsibbadó végtagok

Az idegrostokat körülvevő és védő myelin vagy velőshüvely termelődéséhez is szükség van a B12-vitaminra, hiánya lassítja az idegi impulzusok közvetítését a testben. Ennek eredményeképpen tapasztalható a zsibbadás a kézben vagy a lábban.

Egyensúlyproblémák

A myelintermelődés zavara nemcsak zsibbadást okozhat a végtagokban, de a test koordinációját is megnehezítheti. Ha a B12-vitamin hiányzik a szervezetből, sokkal nehezebben érzékeli az ember a testrészek helyzetét, így problémát okoz csukott szemmel fél lábon állnia, és az egyensúlyát is hamarabb elveszti.

A cikk az ajánló után folytatódik

Feledékenység, memóriazavar

A myelinek feladata az is, hogy védjék az agy idegeit. Ha a termelésükkel kapcsolatban probléma áll fenn, az hatással van az agy működésére is, gyengítheti a memóriát, feledékenységet okozhat. Az teljesen normális, ha időnként elfelejt az ember dolgokat, de, ha a tünet rendszeressé válik, a demencia elkerülése érdekében is fontos lehet kivizsgáltatni.

Depressziós tünetek

Ha minden ok nélkül és egyre gyakrabban uralkodnak el valakin a kellemetlen érzések, a szorongás, a motiválatlanság, a B12-vitamin hiányára is lehet gyanakodni, hiszen a myelintermelés és az agyműködés zavara akár depressziós tünetek formájában is megjelenhet. Egy kivizsgálás kiderítheti a háttérben meghúzódó okot, a vitamin pótlása pedig akár hamar meg is szüntetheti a gondot.

Ezt is szeretjük