Vérröghöz vezethet a vitaminhiány: halálos trombózist is kialakíthat
Ezt a szintet mindenkinek vizsgálnia kellene a szervezetében, hogy ne legyen komolyabb betegsége.

nagykep?cikkid=170615&kep=vervizsgalat-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emelkedett homociszteinszint jelentős rizikófaktora elsősorban az artériás, emellett a vénás trombózis kialakulásának. A magas homociszteinérték minden esetben trombózisprovokáló tényező, ezért külön gondot kell fordítani az életveszélyes vérrögök kialakulásának megelőzésére.

Hogy pontosan miként függ össze a nagyobb mennyisége a vérrögökkel, arról prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája beszélt.

Mi az a homocisztein?

A homocisztein egy speciális aminosavszármazék, mely a táplálkozás során bejuttatott metionin bomlásából keletkezik. Bizonyos mennyiségben igen fontos szerepet tölt be a szervezet működésében, a gyógyszerek és testidegen anyagok feldolgozásában és metabolizmusában. Ha viszont a szintje meghaladja a referenciatartományban elfogadott értéket, úgy közvetlen endotélkárosító gondokhoz vezethet. Az endotél az ereknek a vérrel közvetlenül érintkező legbelső sejtrétege.

Fontos szerepe van a vitaminoknak

A tudósok szerint a magas homociszteinszint csaknem olyan nagy rizikófaktornak számít a kardiovaszkuláris és a thrombotikus megbetegedések terén, mint a dohányzás vagy a magas koleszterinszint. A homocisztein lebomlásához szükség van megfelelő mennyiségű folsavra, B6- és B12-vitaminra, és arra az enzimre - MTHFR -, ami ezt végzi.

Amennyiben a vitaminok alacsony szinten vannak jelen, a homocisztein bomlása zavart szenved, ami jelentős sérüléseket eredményez az érfalban. Ez az, ami vérrögképződéshez vezethet, illetve véralvadási zavarokat, gyulladásos folyamatokat is indukál.

A probléma hátterében a homocisztein lebontásában szükséges enzimek defektusa áll. A folsav, a B6- és a B12-vitamin alacsony szintje lehet a helytelen táplálkozás következménye. Ám gyakran olyan betegségek is okozhatják, mint a gyomor- és bélrendszeri zavarok, vesebetegségek, reumatoid artritisz, illetve az MTHFR gén mutációja, mivel a gén által szabályozott enzim a folsavanyagcsere egy fontos mozgatóeleme.

Magas szintnél az enzim genetikai vizsgálata kell

Az MTHFR-mutáció az egyik leggyakoribb trombofília, mely mélyvénás trombózishoz, meddőséghez, vetéléshez, koraszüléshez is vezethet. Éppen ezért fontos, hogy MTHFR-mutációnál, illetve annak gyanúja esetén a beteg győződjön meg homociszteinszintjéről is, ugyanis az igen fontos a további kezelés, a prevenció során. Az MTHFR-defektusosoknak teljesen tilos a dohányzás.

A vitaminpótlás hatása a vérrögökre

Felvetődhet a kérdés, hogy ha valakinek magas a homociszteinszintje, akkor táplálkozással és vitaminpótlással csökkenthető-e annak értéke, és ezáltal kivédhető az artériás vagy vénás trombózis. Általában teljesen nem kerülhető el, mert számos egyéb úgynevezett komorbid, társállapot is van.

A megfelelő terápia minden esetben egyéni elbírálás függvénye, melyet több tényező befolyásol - a homociszteinszint értéke, a korábbi trombózis, a dohányzás vagy egyéb betegségek, illetve egyéb trombózisprovokáló faktorok, mint például a várandósság vagy a trombofília.

Kezelésként lehet, hogy elég a táplálkozásra való fokozottabb odafigyelés és az érintett vitaminok pótlása. Ám ha ez kevésnek bizonyul, akkor gyógyszeres terápiára van szükség, amely csökkenti mind az artériás, mind a vénás trombózis rizikóját.

Ezt is szeretjük